Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Barva moči u agamy vousaté

Dobrý den,

chci se zeptat, zda je normální barva moči mé agamy vousaté (viz foto).

16. a 30. listopadu jsem léčil střední nákazu kokcídiemi (dle rozboru trusu u Exomed v Německu) přípravkem Baycox 2,5%. Dávkování mi bylo doporučeno spolu s výsledky rozboru a přípavek jsem konzultoval s veterinářem přes plazy v Ústí nad Labem. Pro desinfekci terária jsem použil Kovi-X - účinná látka je chlorkresol (www.luckyreptile.com). V té době byla samozřejmě agama v karanténě a terárium jsem opláchl vodou a kmeny a další dekorace rovněž vydesinfikoval a opakovaně umyl.
Poslední týden, dva mi přijde, že její moč je taková dožluta, což dříve nebývala. Je to ale jen takový povlak (cca 0,3 mm tlustý), jinak je moč bílá. Rovněž u mé druhé agamy takové zabarvení moči není (tu jsem však neléčil, protože nakažená nebyla).

Agama je cca 4 roky stará (respektive tu dobu ji mám já, řekl bych že ji je tak 4,5 roku), jinak se zdá být v pořádku, žere sarančata i rostlinou potravu, terárium je rovněž v pořádku (110x50x50, obývá ho sama), dvě výhřevné bodovky a 2 lineární trubice (T5, jedna na svícení, druhá UVB Solar Raptor). Jako minerály jsem používal nějaký přípravek ze zverexu, nyní mám Nekton MSA + sépiovku v poměru cca 1:2.

Mám strach, aby jí ty léky či desinfekce nezničily ledviny nebo játra (s ohledem na barvu moči - že by více barviv?), takže uvítám jakýkoliv odbornější názor :-) Děkuji.

Předmět Autor Datum
Budu rád třeba i jen za reakci, zda se to u Vámi chovaných agam také stalo/stává, že by měly moč tak… poslední
4erw 01.01.2012 17:34
4erw

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru