Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Agama vousatá-zácpa z písku

Ahoj, prosím o radu, co mám dělat s agamou.Dostala jsem ji asi přes 3lidi,páníček se o ni nemohl starat,netuším,jak je stará,ale má i s ocasem cca 38cm.Vždycky žrala a vylučovala pravidelně,až do doby, kdy dostala nové větší terárko(staré bylo celodřevěné,cca 50x30x35). To nové ze skla je celkem velké(80x40x60),má větrání, topný kámen,UVB zářivka 10.0,teplota kolem 30, na kameni víc, substrát písek různé velikosti,ale ne větší než 1mm.Rosím 1x denně nad ní.
Problém je, že jsem ji přistihla,jak ten písek sem tam sezobne.A teď má zácpu,tlačí, tlačí,ale většinou odpadne jen trocha písku nebo jen voda.Bříško ji rachotí jak hakisák,ale ještě předevčírem sem tam něco snědla.Ale teď už ani to.
Prosím,poradíte?Děkuju moc

Předmět Autor Datum
já jsem teprv začátečník ale mám toho dost načteno a tak bych nejdřív zkusila teplou lázeň s masáží…
TerkaS 02.02.2012 10:56
TerkaS
Veterinář - a to rychle - jednou mi na zácpu pískem agama dojela - sice jsem byla na veterině, kde b…
Lacerta. 02.02.2012 11:07
Lacerta.
Veterináře mi všichni rozmlouvají, ale já k němu jsem už objednaná.Máme takový bíly jemný písek, nev…
VV 02.02.2012 11:13
VV
tomu takový červený pouštní, ale ten je tam jen trochu na dobarvení se obávám, že tady je příčina…
Aurifer 02.02.2012 11:24
Aurifer
No, tak si můžete vybrat - buď to zkusíte a třeba bude mít šanci a nebo nezkusíte a dojede na to. Př…
Lacerta. 02.02.2012 15:20
Lacerta.
Jeste bych zduraznil vyhodotit soucasny pisek a poridit tam uplne obycejny ( dava se do piskovist).P…
Zdoter 02.02.2012 19:46
Zdoter
Pravda- já to tak nějak považovala za samozřejmost, takže jsem to nepsala. Ale lepší to napsat, páč…
Aurifer 02.02.2012 19:47
Aurifer
A já bych jen dodal, že je vhodné taky vyhodit ten topný kámen a výhřené místo vytvářet UV lampou, p… poslední
VilemC 03.02.2012 09:29
VilemC

já jsem teprv začátečník ale mám toho dost načteno a tak bych nejdřív zkusila teplou lázeň s masáží bříška a když to nepomůže tak bych šla na veterinu.. Ale jak říkám, moc tomu nerozumím, snad poradí někdo zkušenější, nicméně uškodit by to snad nemělo :)

Veterinář - a to rychle - jednou mi na zácpu pískem agama dojela - sice jsem byla na veterině, kde byli údajně specialisté na plazy, ale poradili mi jen ty koupele a pak už bylo pozdě- ale v případě, že už je ucpaná se dělá výplach. Takže nejlepší je udělat rentgen a podle toho se rozhodnout, jestli budou stačit koupele nebo je nutný tomu nějak pomoct.

Jinak - co máte za písek? Není to náhodou nějakej speciální pouštní nebo tak něco?

Veterináře mi všichni rozmlouvají, ale já k němu jsem už objednaná.Máme takový bíly jemný písek, nevím, nepřijde mi speciálně pouštní...potom akvarijní s malými zrníčky a k tomu takový červený pouštní, ale ten je tam jen trochu na dobarvení.
Koupele jsem už zkoušela, tam právě tlačí a sem tam z ně něco málo upadne.
Děkuju za rady, díky

tomu takový červený pouštní, ale ten je tam jen trochu na dobarvení

se obávám, že tady je příčina problému. tenhle červený pouštní písek, co je ve skutečnosti místo písku nějaké svinstvo už má na svědomí slušnou řádku zvířat, za chvíli bude směle konkurovat lignocelu. Páč při styku se sliznicema udělá kompaktní tvrdou hrudku, která se na ty sliznice nalepí. Když se to stane v tlamce nebo v nose, tak se to horko těžko dá odstranit, pokud si toho majitel všimne včas, ale pokud se to dostane do střev, tak většinou konečná :-(

No, tak si můžete vybrat - buď to zkusíte a třeba bude mít šanci a nebo nezkusíte a dojede na to. Přesně stejnej problém jsem měla já - i když jsem dala ten červenej sajrajt rychle pryč, udělal se špunt a pak to zadržovalo i písek, kterej by normálně odešel přirozenou cestou ven. Ale jakmile tlačí a nejde to, tak už nepomůžou teplý koupele a olej - chce to udělat klystýr. Takže bych se být Vámi poohlédla po specialistovi - minimálně nechte udělat rentgen, ať víte, jak špatný to je - když to bude ok, můžete ho dál koupat...

A já bych jen dodal, že je vhodné taky vyhodit ten topný kámen a výhřené místo vytvářet UV lampou, případně nějakou bodovkou. Ten kámen taky zrovna nedělá dobře, tím že zahřívá to zvíře odspodu.

Docela důležitý je taky proč ten písek zobe. Myslím, že by to mohlo být nedostatkem vápníku, ale to je na někoho kdo chová přímo vousatky.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru