Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem problem s kůží kožnatky

dobry den potřeboval bych poradit u naší kožnatky se z ničeho nic oběvily bíle skvrny na hřbetě krunyře. míva tam usazene kamínky ikdyž se vyhrabe a tet sme si všimli bíleho zabarvení. kamynky sundaly a vypyda to jakoby byl krunyř skoro pruhledny. jestli někdo mužete tak pomozte, nerad bych o ni přišel. díky aleš

Předmět Autor Datum
Vložte sem prosím fotku. Ostrou, kvalitní.
Epanterias 04.02.2012 15:35
Epanterias
TAK TO JE NELLEPŠÍ FOTEČKA CO SE POVEDLA
cermis 04.02.2012 19:08
cermis
tak ještě jedna z ktere dy dylo něco vidět
cermis 04.02.2012 19:11
cermis
Hm, pokud to není substrátem oloupané ložisko plísně, což dle mě nevypadá, tak to je čistě záležitos…
Epanterias 04.02.2012 20:20
Epanterias
zrnitost kamínků je okolo 3mm pak v akvariu je jen pískovec na vyhřívaní a filtrace je možny že sou…
cermis 04.02.2012 20:57
cermis
tak několik poznatků z fotek - jednak substrát je šíleně velký, hrubý a ostrý. U kožnatek se používá…
Epanterias 04.02.2012 21:11
Epanterias
děkuju za postřehy budu se snažit co nejdřív jí zlepšit prostředí. jinak žarovka byla dana bokem jel…
cermis 04.02.2012 21:44
cermis
Dvanáct je fakt málo. Měla by dostávat pravidelně porcované ryby s kostmi, žížaly, vodní plže (dobří… poslední
Epanterias 04.02.2012 21:59
Epanterias

Hm, pokud to není substrátem oloupané ložisko plísně, což dle mě nevypadá, tak to je čistě záležitost mechanického poškození. Ale veterinář nejsem a fotky nejsou dost dobré na cokoliv bližšího. Dobře to ovšem u kožnatky nevypadá. Co má na dně za "kamínky"? Jaká je tam zrnitost, resp. jak jsou velké ty kamínky do nichž leze? Nemáte fotku akvateraria? Pokud možno klasickým foťákem, ne z mobilu. Všichni mají mobil, všichni mají foťák, ale vzdor stále kvalitnějším foťákům v mobilech stojí fotky stále za nic:-(

tak několik poznatků z fotek - jednak substrát je šíleně velký, hrubý a ostrý. U kožnatek se používá písek a ne tohle. Za druhé výška substrátu do něhož se kožnatka zahrabává musí být minimálně o trojnásobku výšky krunýře, jinak se kožnatka cpe co nejhlouběji a hrozí poškození plastronu o ostrá zrnka písku. Za třetí - pokud je ta kožnatka skutečně u Vás třetím rokem, tak je šíleně podražená. Apalone ferox roste jako blesk, už si nepamatuji kolik měřily moje ve třech letech, ale rozhodně už neměly zjev mláděte. Kolik měří? Jakou má teplotu vody, kolik je pod zdrojem na kameni(nikde tam nevidím spuštěnou žárovku níže, jen její odraz od hladiny), čím krmíte? Jinak bych se nedivil, kdyby ta kůže stržená na karapaxu je skutečně vlivem mechanického poškození, jak se snaží nacpat třeba pod ten kámen, nebo něj a filtr. Místy tam máte sice jemnější písek, ale ten sám má zrnitost mezi 1-1,5mm (používám ho u gekončíků), zbytek jsou vážně příliš hrubé kousky s ostrými okraji. V tomhle prostředí to bude otázka času, než tam kožnatka něco chytí do krunýře.

děkuju za postřehy budu se snažit co nejdřív jí zlepšit prostředí. jinak žarovka byla dana bokem jelikož je přidělana na vrchní časti akvarka ktera se dava stranou.jinak krmíme granulema a malejma rybkama kery jsou v akvarku a pravidelně mizí.a měří asi kolem dvanacti centimetrů. díky za konzultaci.

Dvanáct je fakt málo. Měla by dostávat pravidelně porcované ryby s kostmi, žížaly, vodní plže (dobří jsou okružáci a plovatky), je možné dávat i mražená holata. Granule jen jako doplněk pestré stravy. Určitě bych krmení neponechával na občasném ulovení nějaké rybky a převážnému žraní granulí, které jí neuplavou. Předkládat živé rybky pro zpestření možné sice je, ale rozhodně ne pokud je tam tak nízká hladina vody a tyhle kamínky. Žárovka musí být umístěna nízko nad ostrůvkem, vzdor dřívějším představám o tom, že kožnatky neopouštějí vodu vyjma kladení vajec, se některé druhy rády sluní, ferox v tom není výjimkou. Osvědčil se mi plát korkové kůry, který plave, kožnatka si na ní vylézala a vlastní vahou jej mírně potopila. Simulovalo to běžné slunění kožnatek v přírodě, kdy jsou na mělčině, mají vysunutou hlavu s krkem a část zad a zbytek je buď volně pod hladinou, případně částečně zakryt pískem či bahnem.
Jinak k té ráně. Dokud se to nevyhojí, choval bych ji v hygienické nádrži bez písku, upravit podmínky, zvýšit rozhodně teplotu vody na cca 25-26C a samosebou tu žárovku. V místě krunýře může být s klidem 32-35C. Až se rána zacelí a pokud do ní něco nechytne dát tam teprve propraný jemný písek (beztak by to chtělo návštěvu veterináře, nebo alespoň aplikaci FungiStopu od Tetry, na jeden dva dny).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru