Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Ježek bělobřichý - prosím o radu

Dobrý den, včera mi kurýr přivezl 3 měsíční samičku ježka bělobřichého. Nijak zvlášť jsem ji ten den neprohlížela, nechtěla jsem ji nijak stresovat. Dneska jsem si všimla, že má samička cosi u uší tak jsem na to mrkla blíže a je to nějaký tmavý výtok - hnis. Vzala jsem špulku do uší a ouška ji očistila. Strašně to zapáchá takže to pravděpodobně bude nějaký zánět. Volala jsem veterináři, ke kterému chodíme se psem, ale do pondělí není k dispozici. Ve městě máme ještě jednoho veterináře, respektive veterinářku, ale vzhledem k její reputaci bych tam s ježinkou nešla ani náhodou. Prosím chci se zeptat zda s tímto nemá někdo nějakou zkušenost ? V pondělí asi budu vědět více u veta, ale i tak se chci zeptat zda mi někdo k tomuto tématu může něco říct. Paní chovatelka mi v telefonu řekla, že si ničeho takového není vědoma, tak nevím, ale myslím si o tom své.

Děkuji za všechny odpovědi Karolína

Předmět Autor Datum
www.gekoncik-nocni.cz Zde jsem si svého ježuru kupovala já. Nenechte se zmást názvem stránky, pán pr…
Scarlant 16.02.2012 16:43
Scarlant
Děkuji, zkusím pánovi napsat. Jste moc laskavá. Karolína :-)
karolinajurenova 16.02.2012 17:28
karolinajurenova
zrovna o tomto chovateli je známo, že si se zdravotním stavem prodávaných ježků těžkou hlavu nedělá…
Hauti 26.01.2013 22:46
Hauti
To je tak, když si necháte zvíře posílat, aniž byste ho předtím viděla...to je jasné, že Vám to teďk…
Aurifer 16.02.2012 19:35
Aurifer
Dobrý den, ano máte pravdu chyba byla nechat si poslat zvíře aniž bych ho předtím viděla. Paní byla…
karolinajurenova 17.02.2012 08:42
karolinajurenova
Ono většina veterinářů dneska ještě neumí ježky léčit, většinou je dovedou leda odčervit nebo zbavit…
Aurifer 17.02.2012 09:23
Aurifer
Pokud je to normální zánět, tak si nechte napsat Surolan kapky a kapejte dvakrát denně jednu kapku r…
Host123 27.01.2013 07:45
Host123
Po skoro roce už bude buď po problému, nebo po ježkovi ;-) Doporučuji koukat na datum založení vlákn…
Aurifer 27.01.2013 11:08
Aurifer
Tak to se omluvám s tím starým vláknem. Surolan jsem doporučila na zánět, jelikož pro našeho normáln… poslední
Host123 27.01.2013 14:25
Host123

To je tak, když si necháte zvíře posílat, aniž byste ho předtím viděla...to je jasné, že Vám to teďka původní majitelka zapře. Každopádně zánět ucha je u ježků docela problém, vzhledem k jejich citlivosti na antibiotika. Bude to chtít dobrého veterináře-specialistu na drobné savce. Ale moc dobře to nevidím. Asi bych ho původní majitelce "omlátila o hlavu".

Dobrý den, ano máte pravdu chyba byla nechat si poslat zvíře aniž bych ho předtím viděla. Paní byla z daleka a ježinka se mi líbila. Navíc jsem se ptala na zdravotní stav a toto mi zapřela. Ale teď už to je v podstatě jedno. Jsem ponaučená. Píšete, že to moc dobře nevidíte, myslíte tedy, že může uhynout následkem těch antibiotik ? K

Ono většina veterinářů dneska ještě neumí ježky léčit, většinou je dovedou leda odčervit nebo zbavit blech (to znají od tuzemských ježků). Ale ne řešit další problémy. Navíc ježci jsou obecně citliví na nevhodně zvolená léčiva. Ale držím palce, ať to dobře dopadne...ono bohužel když už je to zvíře nemocné, tak se s ním tam musí, no. Ale je lepší nechodit k nějakém kočičko-pejskařovi, ale specialistovi, co dělá i drobná zvířata. Tam je šance, že to nezkazí větší.

Po skoro roce už bude buď po problému, nebo po ježkovi ;-) Doporučuji koukat na datum založení vlákna, to zase Hauti si potřebovala zahrát na chytrou, tak exhumuje stará vlákna (a machruje na nich se svým webem s mými texty ]:)).

Tam jde o to, že to nemusel být jen zánět, ale taky třeba provalený absces. To se posuzuje těžko, když člověk to zvíře nevidí. A co se týče porazení nějakého přípravku, tak je potřeba hodně velké opatrnosti. Protože jednotlivé skupiny savců jsou vzájemně odlišné ve vnímavosti vůči obsaženým léčivým látkám nebo antiparazitikům. A to, že se něco používá pro kočky a psy vůbec neznamená, že je to bezpečné pro hmyzožravce. protože ti jsou zrovna vůči běžně používaným léčivům a některým antiparazitikům dost citliví. Proto jsem tazatelku posílala ke specialistovi, protože tohle bežnému kočkopejskaři často vůbec nedojde.

Tak to se omluvám s tím starým vláknem. Surolan jsem doporučila na zánět, jelikož pro našeho normálního ježka mi byl předepsán a zafungoval dobře, po deseti dnech vše ok. Nicméně samozřejmě, jak už jsme psala, je třeba vyšetření.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru