Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Agama vousatá, končinčinská?

Ahoj, chtěla bych se zeptat zkušenějších chovatelů, jestli mi můžete poradit s výběrem agamy pro dítě (11 let). Přání je agama končinčinská, ale hledala jsem informace a došla jsem k závěru, že pro dítě by bylo lepší vybrat agamu vousatou (není tak náročná). Takovým zvířátkům nerozumím a nechci aby nakonec oba trpěli, proto Vás prosím o rady. Děkuji.

Předmět Autor Datum
Dobrý den, myslím si, že by bylo dobré si nejprve ujasnit, co od tohoto zvířátka očekává Váš syn a… poslední
4erw 27.02.2012 14:44
4erw

Dobrý den,

myslím si, že by bylo dobré si nejprve ujasnit, co od tohoto zvířátka očekává Váš syn a Vy a co se bude očekávat od vás obou ve vztahu ke zvířeti. Oba druhy žijí v zajetí klidně přes deset let, takže to není chvilková záležitost. Na mazlení to také není a i když vousatka se ven tahat dá a nijak extra se nebrání, neznamená to, že je to pro ni zrovna dobré.

Další otázkou jsou peníze - terárko lze sehnat poměrně levně, ovšem aby bylo zařízené vhodně, to už něco stojí. Dejme tomu, že za kompletní terárko vhodné k nastěhování dáte cca 4-5 000,- (podstatnou část ceny tvoří kvalitní zdroj světla, tepla a UVB). Pro jednu vousatku je minimum cca 80x50x50 cm, ovšem při této velikosti se hůře vytváří vhodné podmínky pro použití výbojek. Minimálně jednou za rok bude třeba vyměnit zdroj UVB, takže to je dalších 500-1000,- (podle typu). Krmení také něco stojí a pokud budete nakupovat hmyz a vitamíny ve zverimexu, tak pod 500,- měsíc to zřejmě nepůjde, nemluvě o spotřebě elektrické energie.

Cena zvířete se bude lišit podle toho, zda ho koupíte ve zverimexu (důrazně nedoporučuji, vlastní zkušenosti), nebo od chovatele. Cena cca 1 000,- za kus.

Dále je potřeba počítat s nákupem písku, různé zelené potravy a dalších věcí, které jednotlivě nejsou drahé, ale v celku to vyskočí.

Občas se mohou vyskytnout zdravotní potíže a najít veterináře, který rozumí plazům není vždy jednoduché.

A nyní z veselejšího soudku. Oba druhy jsem choval a myslím, že pro začátečníka je opravdu vhodnější vousatka. S určitou pomocí (dohledem) rodičů zvládne její chov i dítě. Oba druhy jsou nádherné a je radost se na ně dívat :-)

Rady pro chov základních (nejrozšířenějších) druhů plazů jsou zde:

http://tera.poradna.net/q/view/177338-prvni-pomoc- nejen-zacinajiciho-teraristy

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru