Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Odčervenie leguána

Čaute, chcel by som sa opýtať, môj leguán asi 6-7 mesiacov starý mal červy, tak som ho dal odčerviť včera u veterinára, dnes celý deň je krotký a len spí, nechá sa pohladiť a vziať na ruky, čo ešte včera nedovolil, lebo nie je ešte zvyknutý na ľudí. Veterinár mi radil aby som mu vstrekoval do papule čistú vodu aby sa tie čreva premyli od parazitov, ale akosi sa mi to nezdá, celý čas do neho nalievam vodu a stále spí, nevie mi niekto poradiť kto to zažil ako to prebieha a čo mám robiť? ďakujem.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Aufiter, bol dosť zabalený v teple, takže pochybujem a včera bol celý deň v pohode, takže ani stres…
TMS 30.03.2012 18:46
TMS
těžko radit, když nevíme ani co měl za parazity, ani co a v jakém množství do něj ten veterinář napr… nový
Aurifer 30.03.2012 20:37
Aurifer
Zrejme máš pravdu, keďže sa ani poriadne nepýtal na hmotnosť zvieraťa.. síce som ju hlásil v predajn… nový
TMS 30.03.2012 20:53
TMS
ještě bych zkusila kontaktovat nějakého veterináře- ale opravdu specialistu na plazy a potázat se ho… nový
Aurifer 30.03.2012 21:09
Aurifer
Nj, len neviem o žiadnom ktorý je špecializovaný na plazy. Ale ten robí pre superzoo shop. tam sa st… nový
TMS 30.03.2012 21:23
TMS
Dneska som bol za iným Veterinárom a aj v obchode sa popýtať.. a zistilo sa, že ich predávkoval, dal… nový
TMS 31.03.2012 13:16
TMS
Spomínal, ale som si nejako nezapamätal ten názov :( ak ho rosím tak ani neolizuje vodu, len spí a a… nový
TMS 30.03.2012 20:23
TMS
Takže bolo mu podané Vermexin na odčervenie 0,2ml. poslední
TMS 31.03.2012 17:16
TMS

Aufiter, bol dosť zabalený v teple, takže pochybujem a včera bol celý deň v pohode, takže ani stres nemal kde ani ako dostať. Až od dnes rána je taký, veterinár vravel, že to je tou látkou, že mu treba podávať vodu aby sa to zriedilo dostatočne a dostalo vonku. Neviem akú látku mu podal ani v akom množstve ale niečo 0,1 max. 0,2ml, ale viem, že to isté podal aj v zverimexe odkiaľ som ho kupoval, pretože aj ich leguáni boli nakazený, boli po kope, takže nakazený boli všetci. A tiež boli ospalý a im kázal podávať vodu a od kedy im dávali vodu tak tá ospalosť oslabla a už sú čulejšie. mne tak isto kázal.. takže ho musím vybrať vonku a dávať mu vodu aby sa dostali zbytky pomretých červov vonku. Inak vraj hrozí rozklad červov a uhynutie zvieraťa. Niekde som čítal, že mu prospeje teplý kúpeľ a jemné masírovanie bruška až po kloaku. Malo by mu to pomôcť pretráviť a dostať vonku tie zbytky čo sú v ňom vymreté. Takže neviem čo robiť. :(

těžko radit, když nevíme ani co měl za parazity, ani co a v jakém množství do něj ten veterinář napral. Co to bylo za veterináře? Za normálních okolností by při správně provedeném odčervení vhodným prostředkem a v přiměřeném množství mělo zvíře být po odčervení stejné jako před ním, ale ne streslé nebo otrávené (nebo obojí), což to zvíře zjevně je...ten vet musel něco podělat. A upřímně- tohle

takže ho musím vybrať vonku a dávať mu vodu aby sa dostali zbytky pomretých červov vonku. Inak vraj hrozí rozklad červov a uhynutie zvieraťa

ve mně teda zrovna důvěru nevzbuzuje, páč to je hovězina. Záleží na tom, co použil za přípravek a proti čemu, ale ty přípravky v podstatě fungují buď na základě toho, že červy ochromí- takže odejdou z těla živí při přirozené peristaltice střev, nebo je to zabije a odejdou z těla mrtví, ale ta střeva se normálně pohybují a mrtvých parazitů se zbaví sama. přičemž teda u některých přípravků se mrtví červi v trusu nenajdou, protože je tělo vstřebá. Ale rozhodně se z těla nedostanou nějakým proléváním zvířete vodou- leda, že byste mu udělali hydrocolon. Co se týče té otravy uhynulýma parazitama, tak ta hrozí při nevhodně zvoleném antihelmintiku- že se krom parazitů v GIT otrávěj a uhynou i paraziti třeba v plicích, v tělní dutině, v podkoží atd a tam se opravdu pak rozkládají, takže zvíře exne na sepsi. Ale ze střev se jich tělo umí samo zbavit přirozenou cestou. Tím, že ho navíc budeš brát do ruky, otvírat mu tlamku a lejt do něj vodu mu rozhoně nepolepšíš, protože to je pro něj ukrutný stres, na který jsou legoši citliví. takže ho udržuj v teple a nech v klidu, buď to rozchodí nebo ne...ale tím, že se v něm budeš šťourat, když mu je blbě mu to jenom zhoršíš. Na základě toho, že to zvíře je apatické a jakoby unavené bych řekla, že vet buď hodně přestřelil dávkování, nebo špatně zvolil přípravek.

Zrejme máš pravdu, keďže sa ani poriadne nepýtal na hmotnosť zvieraťa.. síce som ju hlásil v predajni, ale tak neviem či ju vedel od nich.. teda či ju vôbec vedel. Tiež mi to príde divné, žeby mohlo mu to upchať čreva a on by umrel. Podľa môjho názoru ho predávkoval a zato to tak vplýva na to zviera, že spí a pod. Veď ako si písala by to malo samo ísť vonku.. tak neviem.. nechám ho sa vyhrievať pod lampou a spať. Uvidím čo to s ním urobí zajtra.. či bude už čulejší... Verím, že sa z toho dostane, aj keď to v tom zverimexe zanedbali, čo by bola ich vina ale bolo by ho škoda ak by umrel, je to len predsa živý tvor a má právo na život. Tak verím, že sa z toho dostane.. nechám ho v kľude pod lampou. Ďakujem za rady.

ještě bych zkusila kontaktovat nějakého veterináře- ale opravdu specialistu na plazy a potázat se ho, zda by zvířeti nebylo možné dát nějaké podpůrné látky. Ale chtělo by to vědět, co to ten legoš dostal...nedostal jsi fakturu? Na ní by to mělo být napsané. Joo, a ten leguán je v jaké kondici, nebyla by aktuální fotka?

Nj, len neviem o žiadnom ktorý je špecializovaný na plazy. Ale ten robí pre superzoo shop. tam sa stará o zvieratá. Ich leguáni sú v rovnakom stave ako môj bol som sa tam informovať a faktúru nemám, pretože to bola chyba zo strany predajcu, zanedbané zistenie stavu zvieraťa pred predajom, čiže všetko hradia teraz oni u veterinára. Foto. mám asi spred dvoch dní akurát (ak by si chcela môžem ju tu nahodiť). Zajtra môžem spraviť aktuálnu a nahodiť aktuálnu.

Dneska som bol za iným Veterinárom a aj v obchode sa popýtať.. a zistilo sa, že ich predávkoval, dal im väčšiu dávku akú mal. Len nik nevie čo im to dal. Tak ten druhý veterinár mi dal glukózu pre neho aby mu to pre trávilo. Tak som zvedavý, že čo a ako. Ale vidí sa mi už trochu čulejší po tej glukóze.
Prikladám aktuálnu foto: [31032012166.jpg]

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru