Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Klapavka obecná po zimě nežere

Dobrý den, mám doma zhruba dvou roční klapavku (asi samec), akvárko poměrně velký (cca 1200x70x70), krmíme 1-2x denně menší dávky, gamarus, sušené krevety, mražené patentky, želví směs, granule s vitamíny, občas kuřecí a hovězí maso. Přes zimu jedl normálně a teď v posledním týdnu nechce skoro nic. Vždycky připlave, čuchne a odplave..když mu tám nechám přes noc zmraženou kostku patentek tak do rána to většinou zmizí, ale někdy ani to ne. Želvák je i takovej víc roztěkanej mi přijde, hodně se pořád šplhá na topítko, plácá o hladinu, napadlo mě jestli to na něj nějak po zimě nejde a jestli si topítkem nenahrazuje nějak samičku (nevím, možná je to hloupost), a s tím žraním jestli už ho to nějak neomrzelo a čím mu to trošku zpestřit.

Předem děkuji za odpovědi.

Předmět Autor Datum
Dobrý večer, rozměr vašeho akvárke je v centimetrech, nebo snad v milimetrech?:-D Existuje nějaká př…
klapavkář 31.03.2012 22:31
klapavkář
Pardon jde samozřejmě o 120x70x70 cm. Vidět to není vůbec, je naprosto normální, aktivní, možná až p…
vijaczek 01.04.2012 18:54
vijaczek
Velikost šneků je jedno, nejlepší je když se mu vleze tak akorát do tlamy, at moc nešpiní vodu ostat…
klapavkář 01.04.2012 20:13
klapavkář
Tak to sem rád, že ho nutně nepotřebuje, shodou náhod sme mu v zimě taky tolik netopili tak možná by… poslední
vijaczek 02.04.2012 22:35
vijaczek

Dobrý večer, rozměr vašeho akvárke je v centimetrech, nebo snad v milimetrech?:-D Existuje nějaká přesnější časová specifikace doby nepříjímání potravy? Popř jestli je to na zvířeti vidět. Jinak želvu krmte max 2x týdně a krmte spíš přírodnější masitou potravou, hlavně sladkovodní ryby, žížaly, šneky. Gamarus a podobný ptákovinky je poměrně tučná záležitost a jedná se spíš o nouzovku, než o stálé krmení.
Byla vůbec u vaší želvy nějak simulována zima, nebo o ni věděl, jen při pohledu z okna?

Pardon jde samozřejmě o 120x70x70 cm. Vidět to není vůbec, je naprosto normální, aktivní, možná až právě malinko hyperaktivní, ale nežere. Dnes si dal kousek sirového kuřecího, teď už na jaře to bude trošku lepší takže se budu snažit mu to spestřit co nejvíce, co sem se tak dočetl tak těmi žížalami, šneky(akorát nevím jesli opravdu zblajzne velkýho šneka nebo jsou myšleny ty miniaturní co se tolik množí v akvárkách?), a nakoupím mu tam i pár pavích oček na chytání tak snad se to trochu zlepší. Děkuji za info, to jsem nevěděl a rval sem mu to hodně pravidelně jako normální stravu. Zkusím mu dávat tedy i méně, ale ve zverimexu mi řekli že právě klidně 1-2x denně když to jsou menší dávky tak jsem se podle toho řídil.
No a o té zimě právě vůbec nevěděl, hledal sem na netu jak je to s tím zimováním ale moc jsem toho nenašel, mohl by mě někdo trošku zasvětit, abych už byl pro příště připraven? Děkuji

Velikost šneků je jedno, nejlepší je když se mu vleze tak akorát do tlamy, at moc nešpiní vodu ostatky. 1x denně se krmí jen úplný mládata, jestli mu jsou 2roky, tak by měl vpohodě zvládat krmení 1x týdně. Já osobně krmím dospělé odoraty 3x měsíčně(kapr, okoun, bolen a škodná havět z rybníků). Zimní spánek nepotřebuje, odoraty se rozkládají na obrovském území a zimují jen ty ze severních lokalit. Jižní, které jsou k nám nejčastěji dovážené z farmy z Lousiany, zimní spánek nepotřebují, ale k úspěšnějšímu rozmnožování, je dobré jim udělat "zimní klid" nesvítit, přestat vytápět, at klidně voda spadne na 15-18C, želvy se tím poměrně zklidní a přestanou na určitou dobu přijímat potravu. Zimu udělejte na max 10-12týdnů

Tak to sem rád, že ho nutně nepotřebuje, shodou náhod sme mu v zimě taky tolik netopili tak možná byl trochu víc v klidu a teď jak je tolik aktivní tak se trochu možná probudil :) akorát je mi divný pořád to, že žral pravidelně pořád stejně a z ničeho nic najendou tolik nechce..teď už ho budu krmit tedy 1-2x týdně ale co tu náhlou změnu způsobilo, to těžko říct..Za rady moc děkuji, příští zimu budu vědět :)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru