Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem původ hadů

Dobrý den,
Koupil jsem si pár B.c.i Honduras. Každý od jiného chovatele, už dospělé kusy. neměli na ně čas.
moje otázka zní: Když jsou to oba stejní poddruhy, mládaty budou tedy čistokrevná??? Musím to nějak doložit papíry popřípadě jak? Předem moc děkuji za nějaké odpovědi.

Předmět Autor Datum
No, poddruhy to nebudou, spíš stejný lokality. Teda možná. Pokud to opravdu budou lokalitní zvířata…
cejna 01.04.2012 21:36
cejna
Hele já to myslím ale vážně! Nejde mi o to kolik z toho vyrýžuju ale chov čistokrevných hadů! Jen ne…
Osmák 01.04.2012 21:39
Osmák
a tím že jsou to oba Hondurasy bych chtěl začím s chovem jen těchto forem nový
Osmák 01.04.2012 21:40
Osmák
to prostě neprokážeš. Leda, že by ti někdo ukázal dovozní papíry rodičů. A i ty se dají sfalšovat... nový
Aurifer 01.04.2012 21:50
Aurifer
Aha, takže normální mládata bci honduras. Když ukážu zájemci o mladé chov, chovné kusy tak by to měl… nový
Osmák 01.04.2012 21:55
Osmák
Budou stejně "normální" jako mixáci. Vzhledem k tomu, že linie nejen "hondurasů" jsou po Evropě různ… nový
Epanterias 01.04.2012 22:07
Epanterias
tak zrovna u těch KOstarik-NIkaraguí-Hondurasů je to celkem jedno, páč to jsou sousedící státy a zví… nový
Aurifer 01.04.2012 22:35
Aurifer
Souhlas s Aurifer. Jenom mi připadá, že svět se zbláznil, z každého je byrokrat a nejradši by na vše… nový
animals 02.04.2012 10:14
animals
Ja Boa nechovam,ani neplanuju,ale ciste teoreticky by me zajimalo,jestli se ruzne lokality daji doka… nový
Zdoter 02.04.2012 15:58
Zdoter
U BC tezko. Tam je obcas problem dokazat poddruh. nový
boa.constrictor 02.04.2012 16:01
boa.constrictor
tak zrovna u těch KOstarik-NIkaraguí-Hondurasů je to celkem jedno, páč to jsou sousedící státy a zví… poslední
Epanterias 02.04.2012 19:51
Epanterias

No, poddruhy to nebudou, spíš stejný lokality. Teda možná. Pokud to opravdu budou lokalitní zvířata ze stejný lokality tak jejich potomci budou taky takový. Těžko se dvěma hondurasům naroděj mláďata třeba Kostariky :-D. S papírama se to dělá tak, že si sám ve wordu vyrobíš certifikát, že jsou to opravdu nejčistší zvířata z těch nejvíc nejčistějších a pak už jenom rejžuješ :-D

Budou stejně "normální" jako mixáci. Vzhledem k tomu, že linie nejen "hondurasů" jsou po Evropě různě záměrně či nezáměrně promíchané, hodnotit jejich čistokrevnost vyjma osobně dovezených a odchycených zvířat je lhaní do kapsy. A osobně nevidím žádnou výhodu v jejich čistokrevnosti. Jasné určovací znaky neexistují nebo minimálně nejsou ani zdaleka 100% (vyjma vzhledově odlišnějších ostrovních či izolovaných populací, které pro změnu začátečníci ani běžní chovatelé nechovají, pominu-li ochotně se křížící Hoggy z komplexu "imperator"), variabilita constrictorů i v rámci totožné lokality ve stejném údolí je veliká, i čistokrevná zvířata (už jsem tu poukazoval i na konkrétní fotografie) mívají aberantní potomky a fenotypickou variabilitu v odchovu, což taky neznamená, že se jedná o křížence. Jinými slovy pro normálního člověka, co chce hada na koukání (většina zájemců o hroznýše se rekrutuje z těchto řad), nemá řešení takové otázky cenu a honosit se tím, že nabízím hitlerovsky čisté zvíře je blbost. Zrovna u kostarik, hondurasů-nicaraguí a podobných českých lokalit bych tohle neřešil. Buďte rád, že máte zdravé hroznýše, že jim je fajn a dobře se množí a otázku toho, jak získat "zpětně" čistokrevnost, bych hodil za hlavu. Je to nesmysl i z dlouhodobého hlediska.

tak zrovna u těch KOstarik-NIkaraguí-Hondurasů je to celkem jedno, páč to jsou sousedící státy a zvířatům jsou lidské hranice států "u kloaky". Z vlastních zkušeností- mohou být zvířata ze 2 zemí stejná, protože to je třeba tentýž hřeben, a naopak sice z 1 země, ale 2 nesouvisejích lokalit mohou být uplně odlišná (pominu-li teda u hrozen tu jejich velkou variabilitu i v rámci 1 lokality).

Ale co se týče 100% přesné lokality, tak tu zná člověk fakt pouze v případě, že si ta zvířata sám nachytá a přiveze...

tak zrovna u těch KOstarik-NIkaraguí-Hondurasů je to celkem jedno, páč to jsou sousedící státy a zvířatům jsou lidské hranice států "u kloaky". Z vlastních zkušeností- mohou být zvířata ze 2 zemí stejná, protože to je třeba tentýž hřeben, a naopak sice z 1 země, ale 2 nesouvisejích lokalit mohou být uplně odlišná

Však přesně o tom mluvím. Pokud si hrajeme na nějakou čistotu, tak na jaké bázi? Na bázi lokality? Asi ne, když má dotyčný hady z různých míst (lhostejno zda z různých importů či odchovů). Na bázi poddruhu? No to můžeme s klidem pářit hondurasy s hoggy, protože to jsou stále imperatoři podle taxonomie. Pokud se nejedná o zvířata sebraná z přírody z jednoho kopce, hřebene, řekněme v okruhu dvouset kilometrů, ať povolím hodně uzdu fantazii, tak nemá cenu mluvit o totožném genofondu díky slabé validitě těchto druhů. Je to to samé jako pářit samice situly z Turecka samcem situly ze Sicilie. Je to jeden druh, to ano..
Pamatuji si, jak se řešil původ hroznýšů z jednoho "slavného" českého chovu pana X, co byli nejprve prodáváni jako Hondurasi, pak už trošku jinak, odchovaná mláďata každý pes jiná ves (přitom jinak klobouk dolů, bylo tam mraky aberantů - reverse stripe apod., ovšem doposud nevím, zda se zabýval někdo upevněním, do nákupu se totiž nikdo extra nehrnul kvůli nejasné genetice a v porovnání k tomu vysoké ceně, pokud ano, asi to nedopadlo, žádné výsledky za ty roky neznám) a to pomíjím fakt, že jako Hondurasi byli roky předtím udáváni jiní mixáci jako čistí Hondurasi, ostatně diskuse na tato témata se dají stále dohledat. Psát sem nic nehodlám, nechci, aby to působilo jako nějaká pomluva a ani to k tomu svést nechci.

Ale co se týče 100% přesné lokality

... a doplním té pomyslné a pro někoho jak se zdá stále nutné čistoty..tak tu zná člověk fakt pouze v případě, že si ta zvířata sám nachytá a přiveze...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru