Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Hroznýš královský (Boa constrictor) chov,terárium,krmení,...

Zdravím všechny milovníky haďáků:-)

Když jsem tak procházel poradnu, nenašel jsem nikde komplexní souhrn pro začínající chovatele Hroznýše královského, tka bych zde rád položil pár zásadních otázek, které jistě pomohou všem začínajícím chovatelům.
Já sám mám zkušenosti s chovem gekonů, agamy, užovek a krajtou královskou. Rád bych doplnil zvěřinec o hroznýše a jelikož určitě budou malé odchylky oproti např. i krajtě, zeptám se i na základní věci.

1) Co by jste doporučili za podestýlku? jedlová kůra, říční kamínky (d=cca 3-5mm),...???
2) Jelikož mám terárium cca 200x100x100[cm], přemýšlel jsem o páru, ale na druhou stranu, jestli je chytré mít oba v jednom teráriu. U krajty to třeba možné nebylo.
3) Jak jsou šikovní lovci? V teráriu plánuji dost větví včetně bazénu, tak bych byl nerad, aby se had při lovu moc domlátil, tak mě napadlo, že bych jej krmil mimo terárium např. v zavřené chodbě, ale aby se půl hodiny nerozkoukával, než začne lovit (takto tomu bylo např. u krajty i užovek).
4) četl jsem o vlhkosti okolo 60%, avšak jako udržitelnou hladinu bez zbytečného rosení a následným bojem s plísní považuji cca 50%, jaké máte s tímto zkušenosti a jak popř. řešíte vlhčení.
5) Větve mám samozřejmě uříznuté ze zahrady, akorát mají cca 1,5 metru každá, tak bych se rád zeptal, jak řešíte popř. desinfekci nebo nějaké základní očištění a nějakou tu lehkou konzervaci.
6) Nutnost vyhřívaného kamene apod? nad tímhle jsem dlouho přemýšlel, jestli dát nějaká topná tělesa, na které by se had mohl vytelit a nahřívat, ale na druhou stranu, není to pro hada nepřirozené? Navíc za chvíli bude mít cca 2,5-3 metry, tak se asi těžko smotá na nějaký kamínek 30x30cm :-)
7) Používáte pro hroznýše UV žárovky? U krajty nutná není jelikož je to had, který vylézá za soumraku. Popř. UV A nebo B?

Omlouvám se za ten román, ale myslím, že je to lepší zahrnout do jednoho topicu oproti sedmi a může to hodně pomoci nejen mě.

S pozdravem, Zlaťák 8-)

Předmět Autor Datum
Ja myslim, ze toto su fakt veci, ktore si kazdy kto ma zaujem nejake zviera chovat najde aj sam. A c… poslední
danio007 13.04.2012 16:37
danio007

Ja myslim, ze toto su fakt veci, ktore si kazdy kto ma zaujem nejake zviera chovat najde aj sam. A celkom pokope na XYZ strankach, ktore sa chovom Bc zaoberaju.
1. Cypris, raselina s pieskom, stiepky, noviny, lignocel.... Kazdy pouziva nieco ine.
2. Ak nebudu medzi hadmi velke dlzkove rozdiely nevidim problem. Akurat to bude chciet strazit pri krmeni, pripadne oddelovat Alebo, nieje problem rozdelit terarko na 2 z rozmermi 100x100x100, ci 200x50x100.
3. Dobry.
4. Ja vlhcim iba pred zvlekom. Inak tam ma izbovu a bez problemov. Pripadne jeden vlhsi kut.
5. Oplachnem vo vani horucov vodou, vydrhnem kefkou a vysusim. V prirode im tiez nikto konare nevypeka, nemoci v roztoku hypermanganu atd.
6. Topny kabel, a nejkau bodovu ziarovku. Ale pri takom terarku to tych ziaroviek bude chciet viac.
7. Nie.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru