Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Kryt terária pro užovku červenou

Dobrý den, zítra si máme domů přivést mládě užovky červené, máme jen jeden problém. Nesehnali jsme kryt k teráriu. Terárium je velké 60x30x30, je možné si kryt nechat vyrobit?Pokud ano, jaká má být velikost otvorů v krytu?

Předmět Autor Datum
Takže to je asi spíš akvárium, většinou se moc nedoporučují, já v nich ale některé své chovance mám…
Hroznak 15.04.2012 09:34
Hroznak
Pokud je to kryt z vrchu, budete užovku docela stresovat. A rozměry terária nejsou dle mého názoru t…
Naomi 15.04.2012 12:20
Naomi
To co popisuješ je akvárium, v tom se chovají rybičky, NE hadi! V teráriu nebude žádná cirkulace vzd…
šmejký 15.04.2012 13:19
šmejký
Nemohlo by být dočasnou variantou akvárium obrátit a nechat ve sklářství udělat a upevnit otevírání…
Lerny 15.04.2012 14:41
Lerny
Možnost by to byla, ale nezapomeň ve sklenářství říct, že potřebuješ vyříznout i nějaký ten pruh nah… poslední
šmejký 15.04.2012 15:04
šmejký

Takže to je asi spíš akvárium, většinou se moc nedoporučují, já v nich ale některé své chovance mám a bez potíží, chce to jen aby byla velká část víka tvořená větráním, takže použít něco jako rám s kovovým muším pletivem, protože přes cokoliv s většími oky se malá gutka nejspíš protáhne.

A na ,,dospělácký byt" bych pořídil normální terárko s větráním nahoře i vpředu :)

Hroznak

To co popisuješ je akvárium, v tom se chovají rybičky, NE hadi!
V teráriu nebude žádná cirkulace vzduchu, která je důležitá. Teplo stoupá vzhůru, tedy pokud uděláš rám a do něj přiděláš muší pletivo, jak zde bylo psáno, všechno teplo ti uteče a nikdy nedocílíš optimální teploty v teráriu (akváriu), optimální teplota bude pouze na výhřevném bodě a to nestačí.

Nehledě na to, jak již také bylo psáno. Bude zvíře přístup z vrchu stresovat, v přírodě někteří predátoři útočí právě ze shora, bude tě tedy brát také jako predátora / nepřítele, a tím pádem si zvíře bude hůře zvykat na nové prostředí a samozřejmě i na tebe.

Je to tedy možné pouze jako provizorní, krátkodobé řešení než seženeš TERÁRIUM! Z tohohle ti stejně za chvilku vyroste a budeš nucen pořídit větší ubikaci.
Než si příště přivezeš nějaké zvíře doporučuji si o něm nejdříve něco přečíst, ať už na internetu, či v nějaké knížce. Snad na každém trochu lepším webu se dočteš o cirkulaci vzduchu, teplotě a hlavně o tom jak vypadá TERÁRIUM.

Nemohlo by být dočasnou variantou akvárium obrátit a nechat ve sklářství udělat a upevnit otevírání ze předu? Jak vypadá terárium víme, ale našli jsme a také nám to potvrdili ve zverimexu (nejspíše z důvodu aby prodali), že jako přechodná možnost než bude had větší, může právě posloužit akvárium. Zdrojů jsme pročetli spoustu, ale téměř na každé jiné stránce i knížce se vyskytují jiné informace a jelikož to bude náš první had, nebyli jsme si přesně jistí.

Možnost by to byla, ale nezapomeň ve sklenářství říct, že potřebuješ vyříznout i nějaký ten pruh nahoře, právě kvůli té cirkulaci vzduchu ;-). Pokud si toho nastudoval hodně, tak si určitě někde četl i o tom, že kupovat zvíře ve zverimexu a dbát na rady prodavačů je takřka vždy hloupost, ale to už je jiná kapitola. Jestli sis hada ještě domů nepřivezl, doporučil bych rozmyslet si jeho koupi, je spousty chovatelů co je chová a odchovává. Zrovna guttky jsou v nabídce neustále. Projdi inzerce, navštiv burzu a určitě si vybereš (třeba i nějaké zajímavé zbarvení, či poddruh), věř tomu, že uděláš daleko líp, než když si zvíře pořídíš ze zverimexu, ať už kvůli špatným podmínkám kde byla guttka chována, tak i kvůli její fyzické kondici a původu, samozřejmě i cena bude velice odlišná.

bazar.poradna.net
http://www.ifauna.cz/terarijni-zvirata/inzerce/r/? q=Elaphe+guttata&kraj=&kat=100

Spíš než nějaké předělávání akvária na terárium bych rovnou pořídil nebo si udělal terárium nové. V tomhle ji stejně můžeš mít jen dočasně, pak budeš potřebovat větší...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru