Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Gekončík přes noc vyprázdnil misku s vodou

Naší březí gekončici jsem vytvořil kladiště, které vypadá tak, že jsou spojené k sobě 2 plastové vaničky, vyříznutý otvor akorát na gekončíka, vevnitř je řašelina a celé kladiště je zasypané rašelinou. To celé je položené na topném kameni tak, aby teplota byla vyšší. Topný kámen mám připojen na časovač, který spíná ve dne i v noci v hodinových cyklech(hodinu zapnuto a hodinu vypnuto). Vedle kladiště je kameninová miska s vodou asi na deci vody. Samička je nyní aktivní, hrabe v kladišti i kolem něj a jak přes den otevřeme dveře, už se škrabe ven z terárka. Jenže z noci na včerejšek se nějakým způsobem miska s vodou úplně vyprázdnila a odpoledne již byla suchá. V misce nebyla napadaná hlína přestože je miska hned u kladiště. Napadla mě alternativa, že by si samička nějakým způsobem zavlažovala kladiště, protože od misky ke vstupu to má asi 10cm. Ten den jsem kladiště neprorosil. Vím, že když je březí, tak víc pije, ale tohle je moc. Miska není děravá a je poměrně těžká na to, aby jí převrhla vahou.

Setkal jste se s tím někdo?

Předmět Autor Datum
že by ji vypila je nepravděpodobný...hoď sem fotku té misky. Buď prosakuje, nebo po ní třeba může vo…
Aurifer 19.04.2012 10:09
Aurifer
Díky Aurifer, už včera jsem to vytápění omezil, protože bych to musel moc často rosit. Rozhodně se j…
Tuareg 19.04.2012 10:24
Tuareg
tam nejde o děravost té misky...tam jde o to, že se na těchhle miskách časem usazuje vodní kámen, kt…
Aurifer 19.04.2012 10:40
Aurifer
Díky za tip. I když misku čistíme a teď měníme vodu každý den, nechce se mi tomu věřit. Ale když se…
Tuareg 19.04.2012 10:49
Tuareg
ono záleží na tom, jak máte tvrdou vodu...my právě hodně. ten kámen se usazuje, ikdyž vodu měníš, to…
Aurifer 19.04.2012 11:01
Aurifer
Teda Aurifer, to jsi mě překvapila. My máme pořádné terárko, takže je můžu dát do klidu, kam oni moc…
Tuareg 19.04.2012 12:20
Tuareg
překvapila proč? :-)
Aurifer 19.04.2012 12:29
Aurifer
S tím, že to může být v terárku. Předpokládal jsem, že je to náročné na vlhkost a teplotu. Ale když…
Tuareg 19.04.2012 12:56
Tuareg
protože v terárku máme společně s gekončíky i jednoho jemeňáka to jako chamíka? To je teda docela…
Aurifer 19.04.2012 13:02
Aurifer
Máme je spolu už rok a půl. Žijou spolu v naprosté harmonii. A to je občas jemeňák dole. Když chce v…
Tuareg 19.04.2012 13:27
Tuareg
tak ono v takhle velké ubikaci to asi možné je, no...když se tam pro každý druh zařídí potřebné podm…
Aurifer 19.04.2012 13:44
Aurifer
No, máš pravdu :-DDD To hlavní, co musí být zajištěno, aby se gekončík měl kam před jemeňákem schova…
Tuareg 19.04.2012 13:53
Tuareg
Tak to terárium je celkem luxusné... ::) aké má vlastne rozmery?
Juro27 19.04.2012 13:56
Juro27
Dakujem Juro, 190x80x80 aj s nohami :-) Predny roh skoseny. Robil som ho takmer 3 mesiace. Uz by som…
Tuareg 19.04.2012 14:10
Tuareg
Tak to je docela pekná práca, aj keď predpokladám (ako si aj písal) dosť náročná, mať podporu zo str…
Juro27 19.04.2012 14:58
Juro27
Hej, ale opeť ťa predom varujem, že chameleon musí byť priateľský a ideálne je, keď gekončík nelezie…
Tuareg 19.04.2012 15:11
Tuareg
Ono přátelský chameleon je skoro protimluv, těch, co jsou snášenlivější je přecejen celkem málo...a…
Aurifer 19.04.2012 15:18
Aurifer
Souhlasím s Aurifer. Oni gekončíci jsou noční tvorové a pokud začnou rejdit v noci HORIZONTÁLNĚ po t…
Tuareg 19.04.2012 15:31
Tuareg
Ospravedlňujem sa, asi som to napísal blbo, chcel som povedať, že to vyzerá dobre a nie že je reálne… poslední
Juro27 19.04.2012 16:57
Juro27

že by ji vypila je nepravděpodobný...hoď sem fotku té misky. Buď prosakuje, nebo po ní třeba může voda vzlínat, některé misky to dělají...misku bych vůbec neřešila.
Kladiště vypadá dostačující, akorát bych vypla ten kámen, abys tam pro změnu ty vejce neuvařil. Ébéčka vyhřívané kladiště nepotřebujou, nejsou to legoši...oni prostě nakladou do místa, kde je vhodná vlhkost ;-)

Díky Aurifer, už včera jsem to vytápění omezil, protože bych to musel moc často rosit. Rozhodně se jí v kladišti líbí a samečkovi taky :-) Naštěstí je tam vidět převážně březí samička.

Heleť, ta miska není děravá, používáme ji už 2 roky, takže vím, že se stalo něco neobvyklého. Je to tahle miska: http://www.spokojenypes.cz/misky-krmitka-terarijni /napajecka-exo-terra-stredni?id=17877

Inkubátor mám připravený, jen doufám, že to 6W kámen vytopí. Když ne, dám kabel 20w. Je to neprodyšný precizně udělaný termobox z polystyrénu 2cm tloušťky a uvnitř je plastový box. Kámen bude 10cm nad vajíčky na víku boxu. Termostat RT-2.

tam nejde o děravost té misky...tam jde o to, že se na těchhle miskách časem usazuje vodní kámen, který není vidět, ale funguje jako knot, voda po něm pak vzlíná ven. Zkusila bych do misky nalít ocet a po půl hodině ji vydrbat houbičkou...voda by nějakou dobu zase měla normálně zůstávat. nám to právě jedna tahle miska taky po čase začala dělat a stačilo vydrbat ten vodní kámen.

Díky za tip. I když misku čistíme a teď měníme vodu každý den, nechce se mi tomu věřit. Ale když se vám to samé stávalo, tak na tom asi něco pravdy bude.

Ještě tě prosím, jestli máš zkušenost s inkubací, jestli 6W topný kámen bude na inkubátor 50x40*40cm stačit. Víko má i přesahy přes stěny a utěsní strop inkubátoru bez mezer. Okénko na pozorování je ze předu. Je tam neprodyšně usazená jídelní miska.

Díky moc za odpověď :-)

ono záleží na tom, jak máte tvrdou vodu...my právě hodně. ten kámen se usazuje, ikdyž vodu měníš, to na to nemá vliv...pokud ji teda každý den nedrbeš. Ale u těchhle misek a ještě u podmisek pod květníky, co používáme jako napaječky se nám to stává pravidelně. Zkus to a uvidíš..při nejhorším tim nic nezkazíš ;-)

Co se týče inkubátoru, tak ébéčka se Ti vylíhnou prakticky v čemkoliv, i v krabičce v terárku ;-) co se týče použití toho kamene, tak to budeš muset přeměřit než tam dáš vejce a nechat pár dní jet, páč to těžko odhadnout, záleží na i na okolních podmínkách.. Každopádně jako výhřev inkubátoru bych ho já osobně nepoužívala, páč nějakou dobu po vypnutí zase pak trvá, než se zahřeje a bude topit. Lepší je topný kablík nebo jenom žárovka napojená na termostat. Asi bych u těch ébéček nevymýšlela kde co a dala je v krabce k dospělým do terárka a vylíhnou se Ti taky, a ještě vitálnější než v nějakém inkubátoru ;-)

Teda Aurifer, to jsi mě překvapila. My máme pořádné terárko, takže je můžu dát do klidu, kam oni moc nechodí. Tak v přírodě se taky musí vylíhnout z vajec zahrabaných někde v hlíně a písku. Díky za radu. V terárku je můžu dát i do místa, kde je mírně tepleji. Možná to s tím terárkem nakonec zkusím :-)

S tím, že to může být v terárku. Předpokládal jsem, že je to náročné na vlhkost a teplotu. Ale když jsou i gekončíci odolní, tak to s vajíčky asi bude podobné. Uvidíme. Stejně je ale asi dám inkubovat stranou, protože v terárku máme společně s gekončíky i jednoho jemeňáka :-)

Máme je spolu už rok a půl. Žijou spolu v naprosté harmonii. A to je občas jemeňák dole. Když chce ven, tak i slézá dolů a tlapkami šmátrá po skle. Gekončíci tam ale mají takový jeskyní systém, takže jsou většinu dne krytí shora. Když byla samička mrňous, tak jsme jí měli zvlášť, protože by asi byla snězená:-)

Můžou být spolu. I v druhém terárku jsme měli spolu mládě jemeňačky a gekončice. Právě té, která je nyní březí :-)

tak ono v takhle velké ubikaci to asi možné je, no...když se tam pro každý druh zařídí potřebné podmínky a ta zvířata se v podstatě ani moc vzájemně nesetkávají. Ale stejně bych to nepsala na veřejnou diskuzi, páč pak si to přečte nějakej blbec a dá chamíka s eublíkama do terárka 60x45x60 :-)

No, máš pravdu :-DDD To hlavní, co musí být zajištěno, aby se gekončík měl kam před jemeňákem schovat. A ne každý ještěr je tak nebojácný a přátelský jako ti naši. Pokud je jemeňák nepřátelský a nesnese ani páníčka, nepůjde to. To bys koukala, kolik gekončíků má v našem zoozverimexu (Maxexotic) zraněný ocas, protože žijou pohromadě ve větším počtu v nic moc podmínkách a malém prostoru.

Ono přátelský chameleon je skoro protimluv, těch, co jsou snášenlivější je přecejen celkem málo...a spoléhat na to, že pořízený chamík bude zrovna jeden z těch mírnějších moc nelze. V takhle řešené ubikaci se ta zvířata mají možnost sobě vyhnout, ikdyž bych to zrovna nedoporučovala...už i z toho důvodu, že oba druhy potřebují trochu odlišné podmínky chovu. Pokud to dlouhodobě funguje a oba druhy jsou spokojené, tak budiž, ale určitě to nejde moc brát jako vzor pro ostatní, aby to dělali také.

Souhlasím s Aurifer. Oni gekončíci jsou noční tvorové a pokud začnou rejdit v noci HORIZONTÁLNĚ po terárku, pro spícího chameleona to asi nebude nic moc příjemného. On reaguje na otřesy. Já jsem se taky hodně informoval a hodně jsme experimentovali. Prostě když už chceš mít více živé terárko, pořiď samečka gekončíka (k sehnání víc barevných druhů), pak 2-3 samičky a můžeš si je rozmnožit :-) Furt lepší než řešit konflikty mezi nima :)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru