Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem věk X potrava

Dobrý den,

chtěl bych se, prosím, zeptat, jaké máte zkušenosti s věkem, kterého se dožívá Užovka Červená.
Jsem totiž něco jako adoptivní majitel, takže vím jen jak dlouho žije u mne - tj 16 let. Když se dostala ke mě, mohla mít cca 50cm. Domnívám se, že je jí možná i ke 20 létům, je-li to vůbec možné. S tím právě souvisí můj dotaz, protože nechce žrát. Nejdřív si myši vůbec nevšímá, pak ji třeba i zabije, ale nesežere. Myslíte, že by to mohlo souviset s vysokým věkem zvířete?

Předem Vám velice děkuji za Váš názor a radu.

Předmět Autor Datum
Tak já bych řekl, že průměr délky života bude někde kolem 15 let. Může se dožít i přes 20 let věku.…
BlackFlame 06.05.2012 15:29
BlackFlame
Snažil jsem se jí věnovat jak to šlo, to každopádně. Jsou to naprosto fascinující tvorové. Já si to… poslední
PePe_CZ 06.05.2012 15:38
PePe_CZ

Tak já bych řekl, že průměr délky života bude někde kolem 15 let. Může se dožít i přes 20 let věku. Máš doma už zasloužilého seniora. Pokud se ti dostala do rukou při velikosti 50 cm, tak jí určitě nebyly 4 roky (nebo 5 let) jak se domníváš. Bylo jí podle mě lehce pod jeden rok (záleží na tom, co přesně za zvíře to bylo a v jakém stavu bylo a jak bylo živeno u předchozího majitele). Teď jí bude tak 17 let a to je podle mě hodně. Ke sklonku života začínají hadi být ochablejší a letargičtí a přestávají často žrát. 17 let je krásný věk, takže jsi hadovi patrně poskytl dobrý domov a dlouhý život. Nechci být prorokem zlých zpráv, ale teď je čas na přípravu na poslední cestu.

Samozřejmě se mohu i mýlit. Chtělo by to hada prohlédnout a situaci zvířete zkonzultovat s veterinářem (který rozumí plazům) nebo s nějakým odborníkem na plazy, který se na ní podívá. Pro jistotu.

Snažil jsem se jí věnovat jak to šlo, to každopádně. Jsou to naprosto fascinující tvorové. Já si to tedy tak trochu myslel, nic jiného mě ani už nenapadalo, ale přeci jen jsem se chtěl raději poradit abych nepředbíhal - každopádně díky moc za názor a hezký zbytek víkendu.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru