Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Ideální teplota - "kontroverzní" názor veterinářky?

Ahojky,
chtěla bych s vámi konzultovat radu, kterou mi dala veterinářka ohledně teploty v ubikaci pro chamaleona jemenského.
Moje rok a půl roční samička má nějaké zdravotní problémy, tak jsem s ní vyrazila k veterinářce, a ta mi mimo jiné poradila snížit teplotu tak, aby po celé ubikaci byla okolo 25 stupňů a pod zdrojem rozhodně nepřekročila 28. Vyšší teplota prý velmi snadno vede k dehydrataci (chamík prý sám přehřátí jen tak nepozná a s chutí se "peče" pod zdrojem, i když už by dávno neměl).
Přijde mi to v rozporu se vším, co jsem doteď o jemeňácích kdekoliv četla a myslela si. Doktorka se ale na plazy specializuje a působí dost kompetentně.
Máte někdo zkušenost s podobným přístupem?

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Tak to nakonec opravdu jsou vajíčka! Na RTG vůbec nebyly vidět, ale sono je prokázalo jasně. Pravděp…
lillek 17.05.2012 10:17
lillek
já si to myslela, že to budou vejce...ona pokud nejsou mineralizovaná (což jsem teda u chamů nikdy n…
Aurifer 17.05.2012 11:47
Aurifer
Jo? Ten chamík tou operací musí ale šíleně trpět, ne?
lillek 17.05.2012 11:53
lillek
Tak šíleně trpět. Ono samozřejmě je to zásah do těla a tam je vždycky riziko. Ale to je u chamic, na…
Aurifer 17.05.2012 12:07
Aurifer
Veterinář právě říkal, že to musím rozhodnout sama (měla jsem vyloženě pocit, že se vyhýbá tomu, aby…
lillek 17.05.2012 12:21
lillek
Když se rozhodněš pro tu op - nechal bych to udělat MVDr.Hnízda z exopetvet.cz na Bílé Hoře, já osob…
MadMike 17.05.2012 13:32
MadMike
@MadMike: A jinak, přímo Tobě nějaké zvíře operoval? poslední
lillek 18.05.2012 16:06
lillek

Tak to nakonec opravdu jsou vajíčka! Na RTG vůbec nebyly vidět, ale sono je prokázalo jasně. Pravděpodobně se jedná o pár "zapomenutých" z minulé snůšky (popř. při minulé snůšce nebyly ještě zcela dovyvinuté a teď dozrávají). V podstatě jsou dvě možnosti - buď to nechat na přírodě a doufat, že je sama ještě dovyklade, nebo operativně vyjmout (zároveň s vaječníky a dělohou, aby se už problém neopakoval). Drsné je, že rozhodnutí musí padnout teď, když je ještě v dobré kondici a operaci by ustála. Pokud ji nechám to "zkoušet" a nakonec se jí to nepodaří, ale už bude vysílená, operaci už by nemusela přežít. I tak se ale přikláním spíš k té první variantě. Jak byste se rozhodli vy?

Jinak ještě jednou díky za tip na MVDr. Krále, opravdu vypadá, že ví, o čem mluví...

já si to myslela, že to budou vejce...ona pokud nejsou mineralizovaná (což jsem teda u chamů nikdy neviděla), tak na RTG vypadají jako neurčitá světlá masa. Navíc ten vzhled tý samičky a i chování taky odpovídal. Pokud tu holku máš "na mazlíka" a nechováš na ní, tak bych to nechla vyndat a nechala ji i rovnou vykastrovat. Pro příště bude klid.

Tak šíleně trpět. Ono samozřejmě je to zásah do těla a tam je vždycky riziko. Ale to je u chamic, na kterých se nechová taky, páč pokud holka nevyklade, tak pod tu kudlu bude muset tak jako tak, ale už to bude s rizikem, že už nebude mít dost sil na to, aby to ustála. A vykastrovat se při tom bude muset nechat stejně, páč jak se do toho řízne a nechá se to tam, tak už pak jsou problémy skoro vždycky. Viz ten případ, co sem dával M.Mike.
Co Ti doporučil ten veterinář?

Veterinář právě říkal, že to musím rozhodnout sama (měla jsem vyloženě pocit, že se vyhýbá tomu, aby mi jednu variantu doporučil).
Další problém je to, že on teď na dva týdny odjíždí. Takže bych si na případnou operaci musela najít někoho jinýho. Takže - nemáte někdo ještě nějaký další typ na specialistu na plazy v Praze? Po tý minulý zkušenosti se mi už fakt nechce jít do někoho nevyzkoušenýho...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru