Předmět Autor Datum
Krm přirozenou stravou. Proč cpát zbytečně do suchozemské želvy granule? Potencionální sajrajt a zas…
BlackFlame 11.05.2012 09:58
BlackFlame
ptala jsem se, co je to za granule. Jestli nevíš, tak mi prosím nic nepiš. Nekrmím tím.
Majoušek 11.05.2012 11:17
Majoušek
Nechci se tě dotknout,ale kolik máš želv,že takhle radíš?Třeba já jich mám přes padesát,krmím teda z…
strastav 11.05.2012 11:17
strastav
Názory jsou různý, já granulema dokrmuju asi 1x týdně, hlavně kvůli žovičišný složce a pečlivě jsem…
Majoušek 11.05.2012 11:43
Majoušek
strastav: Pravda, napsal jsem to příliš stručně a neomaleně. Takže to asi vyznělo blbě (a i trochu j…
BlackFlame 11.05.2012 12:27
BlackFlame
vypadá to na toto http://seracz.webnode.cz/products/sera-reptil-prof essional-herbivor-250-ml/
Dydy 11.05.2012 19:13
Dydy
Tady je složení: kukuřičný škrob, pšeničná mouka, pšeničný lepek, Spirulina, bylinky, výtažek z kva…
BlackFlame 11.05.2012 19:57
BlackFlame
noch einmal: Paní si ode mně kupovala asi před rokem želvu a teď chce dokoupit granule a dušuje se,…
Majoušek 11.05.2012 23:26
Majoušek
Děkuji, šikovný/á :-)
Majoušek 11.05.2012 23:27
Majoušek
granule bych vyhodila do smetí a šla na trávu :-p poslední
osmanda 14.05.2012 09:24
osmanda

Nechci se tě dotknout,ale kolik máš želv,že takhle radíš?Třeba já jich mám přes padesát,krmím teda zeleným a granule dávám tak jednou týdně na přilepšenou.Ale znám chovatele,a řekl bych jednoho z nejlepších a ten krmí výhradně granulema,samo že přes sezonu přihodí pampelišky.Ale je fakt,že kvalitní granule nejsou nic levného.Takže já osobně granule neodsuzuju

Názory jsou různý, já granulema dokrmuju asi 1x týdně, hlavně kvůli žovičišný složce a pečlivě jsem si graule vybrala.. Tuhle diskuzi jsem tu rozpoutat nechtěla.. jen potřebuju vědět, jestli tyhle granule někdo neznáte.. Totiž paní si ode mně kupovala asi před rokem želvu a teď chce dokoupit granule a dušuje se, že tyto kupovala ode mně... ale já je v životě neviděla.. tak to chci zjistit..

strastav: Pravda, napsal jsem to příliš stručně a neomaleně. Takže to asi vyznělo blbě (a i trochu jinak, než jsem chtěl). Několik let jsem suchozemské želvy choval (třeba se k nim zase někdy vrátím). Krmil jsem je přirozenou vyváženou stravou. Spíš vidím tu cestu tudy. Což je samozřejmě můj subjektivní názor (a tak by na to mělo být nahlíženo). Prostě každý dělá a vidí některé věci trochu jinak.

Pravda je taková, že vzhledem k jedné zakázce co jsem dělal jsem se zabýval výrobními postupy a složením granulí pro zvířata obecně. U spousty výrobců převládala ekonomická stránka věci nad vůlí poskytnout zvířatům ideální výživu pro ně vhodného složení (s tím, že většina granulí obsahovala složky, které tam neměly co dělat a určitě zvířatům neprospívaly). Několik výrobců skutečně dodává granule, které bych jako doplněk možná i použil (i když stejně bych se asi snažil se bez nich i obejít). Na druhou stranu si nejsem jistý, že každý výrobce vždy poctivě odkryl karty. Samozřejmě přiznávám, že kvalitní granule vhodné jako doplněk stravy existují.

Pokud víš o nějakém osvědčeném výrobci, který prodává skutečně kvalitní granule a věříš mu, klidně se poděl. Rád se na to mrknu a pokud ho neznám, rozšířím si obzory. Sdílení informací je to nejdůležitější (pro mě to má velkou hodnotu).

Proč jsem se vyjádřil jak jsem se vyjádřil má ještě jeden důvod... Sám jsi napsal, že kvalitní granule nejsou nic levného. Většina českých spotřebitelů prostě koupí nějaké granule (pokud možno za výhodnou cenu) a už neřeší složení a jejich vhodnost. Snažil jsem se proto navést zadavatele na prostudování si vhodné přírodní stravy. Pampeliška je prostě pampeliška. Ale granule není granule a vím, že to právě běžný český spotřebitel neřeší (a můžeš to vysvětlovat horem dolem a nakonec to není v mnoha případech nic platné). Kdyby se zadavatel vyjádřil tak, že hledá kvalitní granule jako doplněk stravy... Přiznávám chybu, že jsem se vyjádřil k tématu příliš zjednodušeně. Navíc neznám zadavatelovy pohnutky. Naopak, tvůj příspěvek je perfektní a k věci. Vůbec se mě nedotkl. Naopak.

Tady je složení:

kukuřičný škrob, pšeničná mouka, pšeničný lepek, Spirulina, bylinky, výtažek z kvasnic, kopřivy, vojtěška, celá sušená vejce, mořské řasy, Gammarus (blešivec potoční?), špenát, paprika, petržel, rybí tuk, mrkev, mouka z mušlí

Prvky:

Vápník: 1,8%
Fosfor: 0,9%
Bílkoviny: 16,5%
Tuk: 5,8%
Vláknina: 12,0%
Popílek: 5,4%
Vlhkost: 5, 5%

Vitamíny na kg:

A: 3700 MJ
B1: 3,5 mg
B2: 9 mg
C: 55 mg
D3: 200 MJ
E: 12 mg

Když se podívám na první tři ingredience, které budou patrně tvořit stavební kámen granule, tak mi nepřijde vhodné na těchto granulích stavět jídelníček pro suchozemské želvy. Vzhledem k tomu, že výrobce neuvádí ve složení procentuální zastoupení hlavních surovin, tak bych se jim vyhnul úplně. Poměr vlákniny mi přijde hodně slabý. Navíc výrobce doporučuje granule pro želvy, leguány, takže se nedá říct, že by šlo o nějakou specializovanou na míru šitou stravu. To by mě asi taky odradilo... Radši si kupte srp a jděte ven něco posekat... V tomhle případě by mě výrobce jako spotřebitele nepřesvědčil. Kdybych už chtěl jako doplněk kupovat nějaké granule, udělal bych si pořádné povědomí o produktech na trhu.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru