Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Leguán a živá potrava

zdravím...před pár dny jsem si pořídil měsíční mládě leguána a všude se dočítám něco uplně jiného o krmení cvrčky nebo šváby...někde píšou že mláďata do 3 let a březí samice potřebují větší zdroj bílkovin takže se má dávat 15% potravy živé potravy...a někde zase že je to špatný přístup, že zvíře je čistě vegetarián...Mě osobně by zájímalo jak to chodí v přírodě..jestli žerou i živočišnou potravu...Prosím jaký máte na to názor či případně zkušenost vy??díky

Předmět Autor Datum
Hledej, tady už jsme se o tom dohadovali taky několikrát :-), já jsem zastáncem všeho s mírou, ale z…
Uroboros 27.05.2012 12:50
Uroboros
tady by mě zajímalo : jsou pro leguány kopřivy vhodné? já měl za to že obsahují kyselinu mravenčí...… poslední
dzidosH 28.05.2012 20:18
dzidosH
Kdyby se jednoznačně dalo určit, kolik je 15% krmné dávky! A jak jako 15% - v hmotnosti, ve výživový…
Y Draig Goch 27.05.2012 13:46
Y Draig Goch
no jasně jednoznačně se to určit nedá...někde jsem se to dočetl a opravdu nevim jak to bylo myšleno.…
dzidosH 27.05.2012 14:45
dzidosH
UVB repti glo 5 26w to by mohlo stačit Jestli se k němu nedostane tak na 10-15 cm, tak ani omylem.…
4erw 28.05.2012 08:27
4erw
jasně vím o tom...je tak 15cm od něj a výhřevné lampy, čili i když se vyhřívá tak jde na něj z 15cm…
dzidosH 28.05.2012 20:07
dzidosH
Ahoj, co jsem četla, tak podle výzkumu se u leguánů žijících v přírodě v žaludku našla pouze rostlin…
Alamagoosa 27.05.2012 15:03
Alamagoosa
http://www.reptile.cz/index.php/prirucky-k-chovu/l eguan-zeleny/leguan-zeleny-strava
johny13 27.05.2012 20:03
johny13
super díky moc:)tohle je velmi užitečné
dzidosH 28.05.2012 06:16
dzidosH

Hledej, tady už jsme se o tom dohadovali taky několikrát :-), já jsem zastáncem všeho s mírou, ale ze zelenýho u mě dostávají plevely, kopřivy, vetvě s listím atd, pampeliška je pro ně laskomina :-) a o zelí si můžou nechat jen zdát, to maj jen v zimě, když už fakt nic venku neni a i tak se jim dá dávat pro zpestření ostružiník, senáž atd. Takže já dávám i trochu živočišné. Nicméně jen na zelenym prospívají dobře a živočišnou k životu nutně nepotřebují, ale přeci jen, aspoň to trochu dorovná nevyváženost možných krmiv v teráriu. Předem řikám, že ani zde nedostaneš jednoznačnou odpověď. Jsou zde zastánci obojího. Když ale legošovi čas od času hodíš sarančata, cvrčky, švábi, či hole, neublíží mu to, ale drž to na uzdě a tý rostlinný dávaj naprostou většinu, tak 90% a více. Živ. bílk. jen jako zpestření a obohacení jídelníčku.

Kdyby se jednoznačně dalo určit, kolik je 15% krmné dávky! A jak jako 15% - v hmotnosti, ve výživových hodnotách?
My krmíme lega odjaktěživa jen zeleným a když sežere brouka, tak většinou něco malýho, přinesenýho na listí, a je živý a zdravý.
Hlavně, aby měl dost světla, UV, vápníku - to je důležitější, než živočišná složka. Pokud bude dostávat dost různorodou zelenou stravu, tak podle mně (ale jak říkám - PODLE MNĚ) nic dalšího nepotřebuje.
Můžeš zkusit týden podávat pečlivě zváženou stravu čistě rostlinnou a pak si vypočítat 15% a převést si to na crčky.

no jasně jednoznačně se to určit nedá...někde jsem se to dočetl a opravdu nevim jak to bylo myšleno.jestli hmotnostně nebo výživově...já to nijak hrotit nebudu na procenta a každodenně...prostě mu tam třeba jednou týdně dám něco malého na zpestření-myslím že tím nic nezkazím...každopádně světla má dost a UVB repti glo 5 26w to by mohlo stačit...a dám mu občas olíznout nadrcenou sepiovku at má i zdroj čistého vápníku...a samozřejmě vitamíny(NUTRIMIX CALCI +)
Každopádně děkuji moc za užitečné odpovědi:)a omlouvám se za založení nového témata, hledal jsem na pár prvních stránkách a nic nenašel tak to snad až tak nevadí...

Ahoj, co jsem četla, tak podle výzkumu se u leguánů žijících v přírodě v žaludku našla pouze rostlinná strava, ať už šlo o dospělce či mláďata. Chtěla jsem sem hodit odkaz, ale nějak nemůžu ten původní článek najít.

Osobně jsem zastánkyní vegetariánské stravy. Krmíme pampeliškama, jitrocelem, jetelem, maliníkem... trošku k tomu strouhnu cuketu nebo ředkev, papriku nebo co je po ruce. Legouš roste jako z vody a nestěžuje si :-).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru