Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Obtíže při dýchání Geochelone pardalis

včera jsem si všiml opět problému mé 1 pardálky při dýchání. Vydáva takové bublavé zvuky jako když se fouka hadičkou do vody. Tento problém se již poprvé oběvil asi před čtyřmi týdny kdy jsem je přemístil do venkovního výbehu a byli tam asi cca 1 tyden, tehdy jsem si všiml takového lehkého vodového výtoku z nosu a bublavého zvuku při dýchání, takže želvu jsem přemístil zpátky do teraria domů. Po cca 3 dnech se vše vrátilo do normálního stavu, želva opět normálně dýchala, bez nějakých hlasitých problémů, takže jsem předpokládal, že chytla nějakou rýmu. Před dvěma dny jsem ji pustil zkušebně přes den opět do výběhu a znovu večer ten samý problém jen se mi zdá, že daleko více sýpe. Nevím kde dělám chybu, protože venku je teplo, krásné počasí a je škoda, že musí být želva doma. Navíc želva normálně žere, doma v terariu není apatická, pouze ve venkovním výběhu je dost stresovana neboť celou dobu co tam byla poprve cca 1 tyden tak byla skoro pořád zalezlá v krunýři.
Zítra pro jistotu zajdu k veterináři ať si ji poslechne a případně doporučí lečbu. Bohužel o žádném specialistovi na plazy v mém okolí nevím jen mi bylo jiným vet. doporučeno abych zašel za p. Voříškem z Karviné takže bych se chtěl zaroveň zeptat jesli náhodou někdo již u něj nebyl nebo nezná někoho v okoli Karvina, Třinec, Ostrava atd.

U druhé pardálky se žádné tyto problémy neoběvují, ve výběhu je prakticky celou dobu bez problémů, jen mi připadá, že se vcelku málo vyhřívá na sluníčku.

krátce podmínky chovu terarium 180 x 80 žárovka osram vitalux svit 12h denně pod žárovkou cca 45 stupnů podestílka hobliny.
venkovní vybeh 4x6m temperovana bouda cca 20 stupnů v noci.

Předmět Autor Datum
Nenašly se žádné odpovědi.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru