Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Terárium a jeho zařízení

Dobrý den, já vím, že je zde toho hodně už napsáno a také jsem si už něco přečetl, ale chci se jen ujistit jestli jsem zvolil dobře nebo co mám popřípadě změnit. Chystám se postavit terárko pro Leguána o rozměrech: Výška 2m, Šířka 1,2m, Délka 1,5m. Myslím, že by to mělo stačit i do budoucna, pokud se, ale pletu tak mě opravte o kolik zvětšit. Ohledně vybavení ještě nemám moc jasno, ale na dně bych mu chtěl udělat nějaký bazének, nejspíše z lavoru a tady bych se chtěl zeptat jestli může byt hluboký nebo spíše plytký a jestli přechod do bazénku můžu udělat z montážní pěny takový šikmý sráz a nalepit na to třeba zelený koberec. jestli s tím někdo máte zkušenosti určitě se nebudu zlobit za jakoukoliv radu, jak už k bazénku nebo k celkově k vybaveni terárka!

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Šířka má být hloubka? :-D Celkově to vypadá dobře, akorát mi popiš, jak si představuješ ten bazének?…
Y Draig Goch 17.07.2012 15:29
Y Draig Goch
Jo šířka je hloubka :-) blbě jsem to napsal s tím čištěním jsou přemýšlel, že bych to udělal na způs…
Javi23 17.07.2012 15:36
Javi23
Jo, přesně to mám na mysli - odtok jako umyvadlo, svedený do odpadu. Prostě aby se to dalo vypustit…
Y Draig Goch 17.07.2012 15:58
Y Draig Goch
Ohledně dna jsem se dočetl, že tam někteří dávají takové ty pěnové podložky do koupelny pod nohy, kd…
Javi23 17.07.2012 19:32
Javi23
Sympatex? Ti pěkně pocupuje. Když ho dáš na fest. Když ne, bude ho shrnovat. A navic, sympatex dobře…
Y Draig Goch 17.07.2012 19:44
Y Draig Goch
Někde jsem to tady četl, že to někdo používá. Ohledně toho povrchu ještě nvm, kámoš to má zařízené t…
Javi23 17.07.2012 20:13
Javi23
No, každopádně to bude potřeba nějak ošetřit proti vlhkosti, bo leguán potřebuje vysokou vzdušnou vl…
Y Draig Goch 17.07.2012 20:37
Y Draig Goch
Tak terárko mám hotové, mohl bych poprosit o nějaké fotky pro inspiraci jak ho zařídit? Popřípadě ja… poslední
Javi23 25.07.2012 19:02
Javi23

Šířka má být hloubka? :-D Celkově to vypadá dobře, akorát mi popiš, jak si představuješ ten bazének? Jestli má být napevno, potřebuješ odvod do kanalizace. Jinak se zblázníš při čištění. Poměrně dost leguánů má ve zvyku se do vody... vyvenčit, když to řeknu slušně... bazének je potřeba čistit. Jinak my máme dole v terku vanu od většího kočičího záchoda (když byl legu menší, byla to IKEA bedna) a vody tak, aby si mohl lehnout a se zakloněnou hlavou se dostal čumákem nad hladinu. Když má čerstvou teplou vodu, vydrží se v ní válet i přes hodinu... jinak přes den dotápíme akvatopítkem na 30°C a nestěžuje si.
Co budeš mít na podlaze?

Jo, přesně to mám na mysli - odtok jako umyvadlo, svedený do odpadu. Prostě aby se to dalo vypustit a vydrhnout. My jsme lemrouchovi žádný vylejzání nedělali, ale ta vana má tak 17 - 20 cm hloubku, takže přes to v pohodě přeleze. Ale proti gustu žádný dišputát, když už se s tím chceš dělat... ;-)
Dno co nejsnáze čistitelné a omyvatelné. Máme terko celoskleněné, takže dole je halda substrátu (rašelina s pískem), protože se mi prostě líbí pohled na "hlínu" + v tom semtam stojí něco, než to legu sežere (teď zrovna ibišek od ťchýně) - jinak by tam asi bylo lino s nějakým přírodním dekorem.

Sympatex? Ti pěkně pocupuje. Když ho dáš na fest. Když ne, bude ho shrnovat. A navic, sympatex dobře nasákne vodu a mizerně schne, rád plesniví... i v koupelně na zemi, když se nedává viset větrat. Jestli stavíš z OSB, tak by asi nejlíp bylo to lino. Jinak, teď mi došlo, tím kobercem jsi myslel koberec? Jako opravdovej? Na ten by bylo lepší zapomenout, páč ti na něj párkrát leguán něco vypustí a bude z toho zdroj neutuchajícího zápachu... cokoliv, na co se leguán může vyscať a vysráť, musí být omyvatelné a eventuálně i desinfikovatelné... ]:)

Někde jsem to tady četl, že to někdo používá. Ohledně toho povrchu ještě nvm, kámoš to má zařízené tak, že tam má nalepený písek, ale to se zase bojím, že mi to může kousat, takže nvm. Mohl bych třeba poprosit o fotky vašeho terárka? Pro inspiraci? Třeba na email? Jakub.Javorek@seznam.cz - Děkuji. :-) Popřídě můžů poslat nákres, jelikož z OSB desek nebudu stavěť, ale z překližek, ze kterých se vyrábí skříně. Tak snad to nevadí?

No, každopádně to bude potřeba nějak ošetřit proti vlhkosti, bo leguán potřebuje vysokou vzdušnou vlhkost (nad 70%) a aspoň 2x denně narosit. A dobře pořešit větrání.
Napískovanou máme celou zadní stěnu + polici na ležení, leguán není blb, aby jedl písek... ale jak říkám, musí to být omyvatelné, nám se legouš taky v 80% případů vyprázdní do vody, ale když to jde vedle, je to (u velkého jedince) docela rána... to dřevo by mě docela děsilo. Kdyžtak hoď ten nákres do mailu, ale odpovím až v pátek, jedu teď s rodinu na pár dní mimo... nebo to dej sem do vlákna, třeba se najde někdo zvědavý, kdo k tomu taky bude mít co říct... ;-) Chovatelů leguánů je tu spousta...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru