Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Stále měkký krunýř

Ahoj. mám dotaz. Moje tří leté mláďe želvy zelenavé nemá vůbec tvrdý krunýř, má ho asi jako tenisový míček. Myslím ale, že všechno dělám dobře, moje větší želva (o rok starší) má krunýř jako kámen a i minulý rok ho měla tvrdý. Nevím co bych mohl dělat špatně, jsou v balkonovém výběhu mají dopolední a odpolední sluníčko, spí v boudě s vlhkou hlínou, malou želvu přikrývám na noc vlhkým kapesníkem. Krmím je z 90% plevelem a bylinami co natrhám za barákem (pampelišky, jitrocel, jetel, vojtěška, bodlák atd… posypávám mletým vápencem a přidávám roboran H. Občas jim dám ovoce (jablko, jahodu.) A i přesto malá želva nemá tak tvrdý krunýř jak by měla a k tomu ho má bez barvy, neleskne se od té doby co jsou asi od března ve výběhu. Ve třech letech už by měla mít jako kámen, ne? Malá želva byla dovezena ze Srbska. A když jsem ji kupoval asi před dvěma lety, tak byla celkem vysušená. Nevím jestli to nemá nějaký vliv na dnešní stav krunýře. Děkuji

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Vlhký kapesník je na nic, lepší je nějaká nádoba s mokrým substrátem (mech, mokré hobliny atd.), jak…
Petr60zelv 26.07.2012 14:45
Petr60zelv
děkuji :) poslední
barabizna 26.07.2012 21:08
barabizna

Vlhký kapesník je na nic, lepší je nějaká nádoba s mokrým substrátem (mech, mokré hobliny atd.), jako přídavek třeba zkusit namleté vaječné skořápky (vyjdou levněji a jsou stravitelnější) a Nutrimix pro nosnice (o dost vhodnější, než Roboran H), ze stravy vynechat ovoce (neuhlídá se nijak snadno dávka).
Jestli byla vysušená, mohly být poškozené ledviny, ne natolik, aby to zvíře zabilo, ale stále dost na to, aby nebylo v pořádku. Jednou do týdne bych doporučil jí vzít a aspoň hodinu nechat koupat ve vlažné vodě, schválně jak bude vypadat moč (obvykle takové to bílé u výkalu, jestli nebude třeba s krví atd).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru