Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Špatné svlékání u Švába Velkokřídlého

Ahoj,

začínám s množením Archimandrita Tesselata a potřebuju radu zkušenějších. Koupil jsem 50 jedinců 1 svlek před dospělostí. Zatím se mi svlékli dva. 1. se mi svlékl krásně, ale u 2. se stalo to, že byl stále pomuchlaný (jak křídla, tak i tykadla) a již zhnědnul . Zatím ne úplně (viz. foto). Svlékl se včera ráno a stále je pomuchlaný, ale žije. Starý svlek byl naprosto v pořádku, nechápu to.

Chovná nádoba: skleněné terárium 60x60x45
podklad - 5cm kokosové drtě, na tom kůry, kus dřeva a dubové listí (jsou zahrabaní v té drti a skoro nevylézají)
teplota - zatím 25°C (vyhřívám topným kamenem a 25W žárovkou
žrádla mají dost (směs šrotu, ovoce, miska s vodou)

Víte někdo, kde dělám chybu? Díky za radu ;-)

Předmět Autor Datum
Tohle se u švábů občas stává, nepodařilo se mi vykoumat co to způsobuje ani jak tomu zabránit, krom…
Hroznak 29.07.2012 11:54
Hroznak
Díky moc za radu. Chvíli jsem je choval bez žárovky, ale stejně byli zalezlí. Svítím mléčnou žárovko…
Tuareg 29.07.2012 12:49
Tuareg
Tak jsem se ptal velkochovatele, který je prodává. Vesměs máš pravdu. Stává se to a je to záhada. Je…
Tuareg 30.07.2012 11:58
Tuareg
Tak to asi bylo způsobeno přesunem (stresem nebo možná změnou teplot, vlhkosti nebo nevím). Teď jich… poslední
Tuareg 10.08.2012 09:09
Tuareg

Tohle se u švábů občas stává, nepodařilo se mi vykoumat co to způsobuje ani jak tomu zabránit, krom zkrmení postižených jedinců. Jinak to, že jsou pořád zahrabaní může být způsobeno tou žárovkou - švábi jsou velmi světloplaší a vyhřívání žárovkou se obecně nedoporučuje, protože budou zalezlí dokud bude svítit.
Možná by se dala použít infražárovka s červeným světlem, ale nemám s tím zkušenosti.
Já osobně vytápění švábů řeším postavením boxů na terária, okolo 28° tím dosáhnu, někdo používá topné kabely nebo fólie, topný kámen Ti to terárko jako takové moc nevyhřeje, jen nejbližší okolí a vyhřívat se přímo na něm asi nebudou.
Ještě se podělím o jeden postřeh, v takovém terárku budeš čekat hrozně dlouho než se začnou množit, šváby stimuluje k rozmnožování jejich vzájemný dotek, musí se na sebe trochu mačkat, zvolil bych tak poloviční.
Máš tam krom té drti ještě nějaké úkryty?

Díky moc za radu. Chvíli jsem je choval bez žárovky, ale stejně byli zalezlí. Svítím mléčnou žárovkou a jen přes den. Ten topný kabel chci dát.

S tím nožením máš pravdu. Já jich mám 50 a chtěl jsem to vyzkoušet. Mám takovou rozměrově ideální tabulku skla, kterou to tedy asi předělím na půl a na té druhé půlce zkusím množit dubie. Taky jsem hmyz dával na terárko nad lampy. Kupodivu se tak dobře množí :-)

Dík za radu.

Tak jsem se ptal velkochovatele, který je prodává. Vesměs máš pravdu. Stává se to a je to záhada. Jediný důvod je prý vysoká teplota, kdy se jim nestihnou narovnat a vysuší se, což ale asi nebyl můj případ. Jinak prý je ideální právě lokální ohřev (resp. nemít rozvinutý topný kabel pod celou plochou tera). Prostě ideál je rozmezí teplot. Jinak úkrytů ti moji mají hodně. Terárko mají na hmyz až moc vybavené :-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru