Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Keltic boa, nebo rádoby keltic

V poslední době se v ifauně, i jinde objevují inzeráty na Keltic boa.
V mnoha případech jde však o zvířata která nemají , ať už záměrně, nebo neúmyslně, s Keltikem nic společného,
Většinou, u těch =nepravých= jde hroznýše kteří mají více či méně spojenou hřbetní kresbu a normálně skvrnitý ocas. Nebo ocas s náznakem pruhu, který je však zubatý po okrajích.
Spojenou kresbu na zádech má mnoho čistých forem hroznýšů. Namátkou B.c. imperátor-Cancun, B.c.i. Kolumbia-Leticia, a chovalelé čistých forem by jistě poradili i další. Také tuto kresbu najdeme i u mnoha Mix hroznýšů. V některých případech mají i náznak toho ocasního pruhu.
Není to ale na rozdíl od Keltiků, geneticky dané-nepřenáší to na potomstvo.
Tato kresba na zádech, je také často jen naznačena a není dokonale spojena kolem hřbetních ok.
U pravých Keltiků je naopak velmi výrazná.
Ocasní kresba je také dobrý odlišovací znak. I když má zvíře správnou hřbetní kresbu, a nemá tuto kresbu protaženou na ocas, kde se změní v široký, rovně lemovaný pruh, ve kterém jsou malé kostičky, nebude to Keltik.
Keltik je kodominant.
Ve vrhu keltiků je vždy polovina (samozřejmě úchylka plus mínus) mladých se správnou kresbou, i ocasní. Mimo to jsou tam další mladé které mají sice správnou kresbu na hřbetě, ale ocas je normálně skvrnitý.
I přes veškerou snahu najít někoho, kdo měl po takovýchto hroznýších, odchov ve kterám byli praví keltici, neuspěl jsem.
Není to vyloučené, ale já tyto hroznýše nazývám pouze Keltic-sibling (sourozenci Keltiků) V podstatě je li Keltik kodominantní forma, pak to asi budou jen lépe vybarvení hroznýši.
Vyjímku tvoří hypo zvířata, jak je popsáno níže.
Protože jsem sám byl u zrodu této formy, a nyní mám Keltiky už ve 3 generaci, rád bych popsal tuto formu hroznýšů, a její rozpoznávací znaky troch víc.

Keltic,
poprvé se tato forma objevila v roce 2006, kdy se po samci neznámého původu, narodili první mladé s touto kresbou. Několik jsem jich získal, a nyní je chovám už tři generace.
Tato poměrně nová forma se spolu s Motley, Aztec, Arabescue, Inca a Key West řadí do skupiny hroznýšů kteří mají na zádech výraznou kresbu žebříku, která na ocase přechází v pruh, ve kterém jsou kostky.
Nejtlustší kresbu má kolumbijský Motley, a nejslabší linku arabeska.
Aztec má v této kresbě neširší sedla, a malá oka mezi nimy. Arabeska nejužší sedla a největší oka.
Keltic stojí v této skupině asi uprostřed, má přibližně stejně široká sedla, i oka mezi nimy.
Keltici mají ve většině případů, oka v tomto žebříku hranatá, tedy spíše než oka tak kostky nebo obdélníky. Tyto kostky pak pokračují až do ocasního pruhu.
Tento pruh je u keltiků protažen téměř na konec, (ideálně až na konec) a až tam bývá přerušen příčnou kresbou.
Vrchní ocasní pruh je u keltiků ze stran rovný, lemovaný podélným proužkem. Někteří mají tento rovný,ocasní pruh, občas přerušený zubem, neměl by však být zubatý.
Výjimka jsou hypo keltici.
Hypo forma kresbu poněkud rozbíjí, a to nejvíce právě na ocase.
Je to podobné jako u motleye, i tam pokud máte hypo formu rozbije to kresbu, hlavně na ocase.
U keltiků se ale na rozdíl od motleye,v hypo formě téměř nezmění hřbetní kresba, nebo jen vyjímečně. Nejspíše se hranaté oka změní spíše na oválné.
Keltic je kodominatní forma, to znamená že půlka mláďat po něm musí být vždy s kresbou keltic.
A to vždy, i pokud je to albin, pastel apod.
Věřím že se tato krásná forma hroznýšů, která vznikla jako jena z mála v České republice, časem více rozšíří.
Petr Hoferica

Předmět Autor Datum
...rád bych a jistě nejen já,viděl nějaký pěkný fotky,kde je ta kresba pěkně vidět a k tomu i popisk… nový
babal 31.07.2012 00:08
babal
Jak je libo, včetně neméně zajímavé diskuse.. http://www.ifauna.cz/terarijni-zvirata/forum/r/det ail… nový
Epanterias 31.07.2012 22:32
Epanterias
Co se týká té diskuze, tak jednoznačně souhlasím s panem Gilarem. Heterozygot i homozygot může být j… nový
Iceman 01.08.2012 13:49
Iceman
K tomuto názoru se přikláním také. Jedno jediné aberantní mládě za celou plejádu odchovů (vyjma nedo… nový
Epanterias 01.08.2012 21:50
Epanterias
Pokiaľ som dobre čítal, odchovov keltikov je síce celkom dosť ale vrhy keltic x keltic (tých s pekný… poslední
ado 02.08.2012 18:17
ado
Nějak sem neumím dát fotky, tak dávám alespoň odkaz na jednu fotku. www.boaconstrictor.hys.cz Jedu… nový
Petr Hoferica 31.07.2012 22:34
Petr Hoferica

...rád bych a jistě nejen já,viděl nějaký pěkný fotky,kde je ta kresba pěkně vidět a k tomu i popisku,teda jestli můžu poprosit...nechce se mi nikde hledat,jsem od mala línej a klidně si tu na to počkám.Díky

K tomuto názoru se přikláním také. Jedno jediné aberantní mládě za celou plejádu odchovů (vyjma nedokumentovaného potratu) nedokazuje nic. A i ten potrat nemusel nutně znamenat superformu. Na relativně velký počet mláďat u Boa constrictor je to víc než podezřelé, aby se tam neobjevovala. Přeci jen to nejsou reginy.

Pokiaľ som dobre čítal, odchovov keltikov je síce celkom dosť ale vrhy keltic x keltic (tých s peknými chvostami) sa zatiaľ vlastne nekonali (nepodarili). Jedine p. Faina mal tzv. keltic sibling x keltic v 2011 kde bolo minimálne zastúpenie obyčajných mladých a zbytok bol keltic a tzv. keltic sibling (čo by v prípade kodominanta mohlo spôsobiť, že nevznikne superforma lebo rodičia predali gén každý inému mláďaťu). Pokiaľ ten "super keltic" z 2012 je z toho istého spojenia znamenalo by to že tzv. keltic sibling sú vlastne len menej kvalitne vykreslenéné keltiky - obdobne ako je tomu u motleyov, aztekov a ostatných podobných mutácii, hlavne po spojení s pastelmi, hypami atd. Toto by ale trebalo overiť vrhmi, keltic x keltic, tzv. keltic sibling x keltic sibling a keltic x keltic sibling. Zaujímavý bude aj vrh "superkeltic" x normal a taktiež či "super" bude prospievať a množiť sa alebo to bude ako u motleyov...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru