Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Africké kobry Naja

Ahoj ve spolek, chtěl jsem se zeptat jestli někdo chová(choval) africké druhy kober Naja a jaké má s nimi zkušenosti + fotky at je se čím kochat :-):))

Zajímaly by mě toho spousta, takže kdo má jakékoliv osobní nebo přenesené zkušenosti at to hodí do éteru :-) (povaha, podmínky, manipulace, možné problémy v chovu)

Díky všem kdo se podělí :-)

Martin

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Rád bych trošku oživil vlákno a zeptal se jestli nějak řešíte u plivaček jed na skle terárka, jestli…
Roker 22.03.2013 09:09
Roker
Nubije co mam u sebe v deponaci vubec neplivou.. Jsou v obyvaku, tak jsou relativne zvykle.. Bude to…
Radar14 23.03.2013 10:32
Radar14
Tak to jo, právě ty nubijky mi nějak učarovaly, ale musím se krotit, ještě na ně nemám... :-(
Roker 23.03.2013 11:03
Roker
Az jednou budes.. Doprej jim neco na splhani.. Splhaj radi, u me jsou normalne stromove.. ! :-)
Radar14 23.03.2013 17:47
Radar14
Radare ty jsi blafunka.:-p
Melda 23.03.2013 18:03
Melda
Meldo to neni vtip :-) Vsichni si mysli ze kobra musi lezet na pisku, ale neni tomu tak..Nubije ne.…
Radar14 23.03.2013 18:09
Radar14
Já vám věřím,ale je to divný...:-D
Melda 23.03.2013 18:12
Melda
Vis oni ti hadi nedostavaji leckdy sanci se projevit.. U me k tomu taky doslo omylem, jak uz to byva…
Radar14 23.03.2013 18:15
Radar14
Ono jde o to, neříkám, že je to tvůj případ, jestli spíš zvířata nejsou často vystavovány v zajetí p…
cc 23.03.2013 19:30
cc
Tyto faktory samozrejme svou roli hrat mohou.. Atherisky ale sedi na zemi radi normalne, mam vyzkous…
Radar14 23.03.2013 20:00
Radar14
Jasně, nezpochybňoval jsem tvoje zkušenosti přímo s tvými zvířaty a jestli to v jejich případě je ne…
cc 24.03.2013 09:30
cc
V pohode, nevzal jsém to osobne.. :-) Jen sem popsal sve zkusenosti, kobry taky normalne nechovam. J…
Radar14 24.03.2013 12:15
Radar14
Já jed ze skel umývám.Ne nějak často,protože mě plivačky plivnou opravdu jen někdy,ale snažím se aby… poslední
pomc 25.03.2013 20:46
pomc

Rád bych trošku oživil vlákno a zeptal se jestli nějak řešíte u plivaček jed na skle terárka, jestli to po každém plivnutí utíráte, nebo necháváte tak. Už jsem víckrát slyšel, že si z toho kdosi vypěstoval alergii, tak by mě zajímalo jak to máte... Díky moc za odpovědi.

Ono jde o to, neříkám, že je to tvůj případ, jestli spíš zvířata nejsou často vystavovány v zajetí podmínkám, kdy jsou nucený se chovat jinak než normálně v přírodě. Příliš vysoký teploty, ležení na zemi u striktně arborikolních zvířat, špatně zvolenej lokální ohřev u terestrických zvířat, který jsou nucený vyhřívat se na větvích, apod.

Tyto faktory samozrejme svou roli hrat mohou.. Atherisky ale sedi na zemi radi normalne, mam vyzkouseno za ruznych teplot.Ale zalezi i na povahach jedincu. Co mam importy, ty na zem nelezli ani pri vedrech, kdyz jsem uz i pak radsi vypinal zdroje osvetleni, kdyz bylo v byte 30C. A neslezli...Ale odchovy se mi valeji na zem casto a naopak nekdy kdyz je vedro, stejne lezi pod zarovkou. Vdy maji teplotni gradient na jedne strane a druhe teraia. A bylo fuk jestli maji rozviceno,ci zhasnuto. Jeste kdyz jsem mel byt nezatepleny a po zatepleni. To vse sleduju, i kdyz uprimne nehrotim s nakou presnosti teplomeru a pod... Kobry se tak chovali od sameho zacatku, meli moznst se scohvat i dole, pozadi je derave velmi, je od Teraechisu. Krasne rostou a prosperuji. Mam je pres pul roku a vsichni potvrdi, ze rostou jako z vody...

Jasně, nezpochybňoval jsem tvoje zkušenosti přímo s tvými zvířaty a jestli to v jejich případě je nebo není normální, kobry už nechovám, ale dokážu si představit, že budou lízt po větvích,protože jsou značně aktivní a využívají tak celý prostor terária, atherisky jsem nikdy nechoval, takže tam si nedovolím tvrdit vůbec nic. Ale jednu věc vím a to že v uměle vytvořených podmínkách se zvíře může chovat atypicky.

V pohode, nevzal jsém to osobne.. :-) Jen sem popsal sve zkusenosti, kobry taky normalne nechovam. Je to jen vypomoc kamaradovi a byl jsem celkem prekvapen, ze jim to v tech vetvich slusne jde.. Jako indikace nevyhovujicich podminek bych pouzil spise Trimeresury.. Ti se mi na zemi valeli jen tak den dva po privezeni a pak jsem je na zemi uz nikdy nevidel, kdyz vynecham cinosti jako svlek a pod. Nebo treba D.viridis mi taky na zem lezou jen zridka a to spis vyzvednout zabitou mys, co jim odskakala z horni police.. Mas samozrejme pravdu s tim ze se zvirata mohou chovat atypicky..

Já jed ze skel umývám.Ne nějak často,protože mě plivačky plivnou opravdu jen někdy,ale snažím se aby to tam moc dlouho nebylo.Ta alergie asi příjde časem u hodně chovatelů.Mě někdy v místnosti s hady trochu svědí oči a cítím takovou kyselou chuť v puse.Už jsem to teda dlouho necítil,ale jednu dobu jo.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru