Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Ještěrkovec velký - informace

Dobrý den,
před měsícem jsem pořídil samičku ještěrkovce (Gerrhosaurus major), je poměrně plachá, ale postupně si zvyká. Před týdnem jsem jí pořídil samečka, který byl dosti ochočený, v novém prostředí se ale schovává a téměř nevylézá. Živou potravu (červy, sarančata) si bere, ale nechce se "kamarádit", jako s předchozí majitelkou. Vzájemně spolu ještěři nebojují, jenom první den samička do nového kamaráda šťouchala čumákem, ale nekousla. Chci se zeptat, zda je to normální chování, které se časem poddá nebo jestli můžu nějak aktivně pomoci. Terárium mají 125x60x50 cm, denní teplota cca 35 st., noční asi 20 - 25 st., vlhkost kolem 45%.
A ještě jeden dotaz - existuje o chovu těchto zvířátek nějaká knížka, jako je tomu např. u křečků, psů nebo lidských miminek?
Děkuji moc za odpověď,
Eda

Předmět Autor Datum
O knížce nevím, ale informace jdou najít na netu vpohodě. Měla jsem párek - první majitel po importu… poslední
Rendy 14.08.2012 19:42
Rendy

O knížce nevím, ale informace jdou najít na netu vpohodě. Měla jsem párek - první majitel po importu. Samice si zvykla velice rychle, samec si zvyknul minimálně. Záleží na zvířeti. Taky si neplést ztuhlost ze stresu s ochočením u posledního majitele. Tihle umí tuhnout ukázkově :-)
Týden je velice krátká doba a měsíc pro mnohá zvířata taky. Nestresovat, netahat ven, oni na to sami přijdou. Když už si zvykli na pohyb kolem terárka, tak jsem jim začala dávat hmyz u dveří terária. Vždycky vyšli ven, sebrali to a schovali se. Postupně si zvykli, že už s kořistí nezalézali a nakonec žrali z ruky a nelekali se. U samce jsem nesměla dělat ale prudké pohyby, samici bylo všechno šumafuk. Nechávala jsem jim později i otevřené terárium. Samec stresmen ven nevylézal, samice si chodila po opěradle gauče na okno na sluníčko. Ani psi jí nevadili.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru