Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Ježek Bělobřichý

Dobrý den,

před čtyřmi dny jsem dostala dvouměsíčního ježečka problém je v tom, že se stále drbe. Celý den i noc v podstatě pořád. Prohlížela jsem ho a jak můžu potvrdit blechy opravdu nemá :) ale hodně mě to znepokojuje. Samozřejmě s ním zajdu k veterináři ale nejdřív bych radši kdyby měl někdo už nějaké zkušené rady a veděl co s tím :).

Také jsem se chtěla zeptat na stříhání drápků, přijde mi že má dost velký a že by byl čas je ostříhat ale nevím jak a jaký kleštičky použít. ;)

Mockrát všem děkuju za radu budu vdečná za cokoliv

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
kup si Arpalit Neo a ježoura nastříkej. Vystříkej taky ubikaci a vybavení...to budou zřejmě roztoči,…
Aurifer 07.09.2012 14:43
Aurifer
uf... Aurifer, proč ho cpát chemií, když se pravděpodobně bude opravdu nejspíš jednat o quilling. S…
Hauti 26.01.2013 22:35
Hauti
Jenže ne všichni, co se vydávají za chovatele jimi skutečně jsou. Často se jedná o překupníky atd. N…
Aurifer 26.01.2013 23:02
Aurifer
Dobrý den, prosím o radu - mám doma ježka, který má mezi bodlinkami lupy. Domnívám se, že se o rozto…
Jana.K 04.03.2013 10:46
Jana.K
Pokud má jen lupy ale nedrbe se a jinak je v pohodě, tak je zbytečné ho něčím stříkat. jak je starý…
Aurifer 04.03.2013 13:00
Aurifer
Ježkovi bude 8 měsíců. Jako podestýlku používám Asan a v části ubikace, kde chodí nejčastěji na zách…
Jana.K 04.03.2013 15:27
Jana.K
moná bych zkusila jinou značku kočkolitu nebo ho nahradila pískem na dětská hřiště, některé značky k…
Aurifer. 04.03.2013 16:29
Aurifer.
Právě proto, že jsem četla, že ježkové se v písku nebo kočkolitu rádi "koupou", jsem pořídila kočkol…
Jana.K 04.03.2013 21:40
Jana.K
Kočkolit mi přijde naprosto nevhodný. Použila jsem ho jednou, ježura se v něm vyválel a kus se mu na…
Evinec 05.03.2013 08:46
Evinec
záleží na tom, jaký kočkolit používáš. Já pod stepní savce používám drcenou křemelinu (Mici) a ta je…
Aurifer. 05.03.2013 10:40
Aurifer.
Používám nehrudkující přírodní minerální kočkolit - Pussy Cat. Je to jeden z mála, který nehrudkuje.…
Jana.K 05.03.2013 10:47
Jana.K
já to Mici používám pořád stejné- červený pytel, pořád to je stejná křemelina. Právě jsem s ním taky…
Aurifer. 05.03.2013 10:51
Aurifer.
Vyrábí to slovenská firma, tady je odkaz: http://www.zeocem.sk/images/stories/download/Produ ktove_l…
Jana.K 05.03.2013 10:59
Jana.K
jsem si vygooglila složení -je to zeolit s bentonitem. Právě ten Bentonit zvířatům často přesušuje k…
Aurifer. 05.03.2013 11:05
Aurifer.
Hmm, takže tento kočkolit už nebudu používat a vrátím se k Mici. Děkuji za informaci.
Jana.K 05.03.2013 12:25
Jana.K
Jak jsem se dočetla na stránkách výrobce, tak kočkolit, co používám je jen ze zeolitu, neměl by tam… poslední
Jana.K 05.03.2013 12:43
Jana.K

kup si Arpalit Neo a ježoura nastříkej. Vystříkej taky ubikaci a vybavení...to budou zřejmě roztoči, ježci na ně hodně trpěj a v současnosti s nima maj problémy snad všichni majitele ježků, co si koupěj zvíře od obchodníka se zvířaty. Akorát po nastříkání ježoura drž v teple a nějakou hodinku hlídej. Kdyby se začal motat a slintat, tak ho omyj v teplé vodě, usuš a nech na teple..ježci ArpalitNeo snáší dobře, ale píšu to pro jistotu vždycky, po jakémkoliv ošetření antiparazitikem.

uf... Aurifer, proč ho cpát chemií, když se pravděpodobně bude opravdu nejspíš jednat o quilling. S obchodníky se zvířaty mám také špatné zkušenosti, ale dnes už ježky mají chovatelé doma v obýváku a pokud s nimi nedělají psí kusy, roztoči se k nim ani nedostanou. Pokud ježek nemá jiné příznaky, jako zarudlou kůži, krustu na uších či z něj nepadají lupy, nic bych na něj zbytečně nestříkala. Roztoče potvrdí veterinář seškrabem z kůže a pak se léčí celý chov Strongholdem pro štěňata a koťata

Jenže ne všichni, co se vydávají za chovatele jimi skutečně jsou. Často se jedná o překupníky atd. Nejednomu tazateli se tu podařilo získat slabé, nemocné nebo zaparazitované mládě od (h)různých překupníků, kterých je v dnešní době více než dostatek. Pokud tito nemají přímo zasviněný chov, tak se ježci u nich často nakazí roztoči od krmných hlodavců nebo i plazů. Mimochodem, seškrabem z kůže zjistíte zákožky, ale ne další druhy roztočů jako jsou např trudníkovci, kteří žijí v srsti (v tomto případě bodlinách) a také v okolí zvířete. Pokud nevíte, co máte hledat, tak si jich ani nevšimnete, jsou velmi drobní. Ono je lepší drbající se mládě (i kdyby preventivně) ošetřit, než nechat zvíře zbytečně se trápit a nebo si roztoči zamořit chov...škoda, že nemáte osobní zkušenost s trudníkovci, pocítila byste na vlastní kůži, jaké to je mít roztoče. Protože trudníkovci jsou roztoči, kteří dokáží velmi nepříjemně poštípat i majitele zvířete. A to stačí, když toho roztoče na sobě máte jednoho- a to zvíře jich na sobě může mít stovky. Asi byste rychle změnila názor.

Mimochodem podruhé- Metrifonát, Ivermectin, Selamectin, Fipronil a Dichlorvos mají u hmyzožravců kontraindikace s častými příznaky lehkých otrav, u oslabených zvířat jsou po nich i poměrně časté úhyny. Takže s tím Strongholdem opatrně.

tedy pominu-li to, že jste reagovala na půl roku staré vlákno, kde už byl problém dozajista vyřešen.

Dobrý den, prosím o radu - mám doma ježka, který má mezi bodlinkami lupy. Domnívám se, že se o roztoče nejedná, protože se vůbec nedrbe. Máte s tím nějaké zkušenosti? Co mohu pro ježečka udělat, abych ho lupů zbavila? Nebo ho mám pro jistotu vystříkat arpalitem? Děkuji

Pokud má jen lupy ale nedrbe se a jinak je v pohodě, tak je zbytečné ho něčím stříkat. jak je starý a na čem ho máte? Odstavená mláďata při výměně bodlin lupy mívají, přejde je to samo. Druhý případ bývá nevhodná podestýlka, i ježci na ni mohou mít alergii. Třetí případ jšou dermatofytózy, ale ty většinou svědí, takže s zvíře drbe a také se obvykle nejedná jen o lupy, ale o celé krusty z odloupané kůže a v pokročilém stadiu i ztrátu bodlin na postiženém místě. ty ale u ježků nejsou moc časté.

moná bych zkusila jinou značku kočkolitu nebo ho nahradila pískem na dětská hřiště, některé značky kočkolitu ježkům přesušují kůži a ta se pak taky loupe. Že se v něm ježek válí je normální, slouží to "toaletě" bodlin.

Kočkolit mi přijde naprosto nevhodný. Použila jsem ho jednou, ježura se v něm vyválel a kus se mu nalepil do očička - neumíš si představit, jaký bordel mu to v oku udělalo. Jinak kočkolit vysušuje pokožku, takže to bude mít pravděpodobně z toho. Dala bych ho pryč, přeci jen je to vhodné na kočičí bobky, a ne na to, aby se v tom zvíře válelo.

záleží na tom, jaký kočkolit používáš. Já pod stepní savce používám drcenou křemelinu (Mici) a ta je naprosto v pohodě, navíc to je pro ta zvířata přirozený substrát. Nedá se použít třeba bentonit nebo silikon, to je svinstvo.

Používám nehrudkující přírodní minerální kočkolit - Pussy Cat. Je to jeden z mála, který nehrudkuje. Mám dojem, že teď to nové Mici je také hrudkující, jinak dřív pro jiná zvířata jsem Mici používala a byla jsem s ním moc spokojená. Takže když tak znovu zkusím Mici.

já to Mici používám pořád stejné- červený pytel, pořád to je stejná křemelina. Právě jsem s ním taky velice spokojená. Dávám ho i pod činčily atd, mají po něm lepší kožich, než když jsou na hoblinách s koupelnou s pískem. Ale je možné, že už dělají i hrudkující Mici, to jsem nesledovala. Ten Pussy nevím, nezkoušela jsem. Z čeho to je?

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru