Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Želva červenobřichá, péče a krmení.

Dobrý den, mám dotaz ohledně želvy červenobřiché, péče a krmení. Jsem totální začátečník co se vodních želv týče. Od soboty mám doma mládě /prý několikaměsíční/ želvy červenobřiché a prosím o rady:
Krmení: jednou si zobla kousek ryby, jinak o nic nejeví zájem, zkoušela jsem sušené krmení pro vodní želvy, malé šnečky, nic ji nezajímá. Našla jsem si recept na želatinové krmení, ale upřímně, pro takového prcka vařit dva litry želatiny mi nyní připadá zbytečné. Je normální, že v novém domově pár dní nežere, než si zvykne? Jinak v akvárku se mi trošku přemnožily black molly, ráda bych k ní přestěhovala nějaké malé kusy. Není tento druhy akva rybky pro želvičku "nezdravý" - tedy pokud ji uloví a pozře.
Teplota vody: bylo mi řečeno, že tato želva topení do vody nepotřebuje, stačí jí prý normální pokojová teplota. Já mám pocit, že ta voda je studená. Ovšem želvík je víceméně pořád ve vodě, jen asi jednou za celý víkend vylezl pod žárovku. Je to ze strachu nebo mu opravdu teplota vody vyhovuje?
Zimování: zimuje tato želva? je možné, že je taková netečná, protože už se jí zpomalil metabolismus?
Prostředky do vody: na internetu jsem našla nějaké výrobky, jako:
Bioenzym Z - Roztok k úpravě vody pro vodní želvy",
Biotize - odstraňovač organického odpadu - Přípravek k odstranění organického odpadu ve vodních částech terárií.
Tetra Repto Fresh - Přípravek pro udržení čisté vody v teráriu.
Nutrafin Basix neutralizér pro želvy - Kondicionér pro želvy.
Želvík - kondicionér pro želvy - Vápníkový blok pro vodní želvy s přídavkem vitamínu B1.

Pužíváte něco z těchto prostředků? Doporučili byste mi, co je dobré a co ne?
Předem velmi děkuji všem, kdo mi sem napíštou svůj názor, případně doporučení.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Myslím si, že jde o želvu Pseudemys rubriventris nebo-li Trachemys rubriventris. Předpokládám, že js…
Eva72 24.09.2012 16:11
Eva72
dobrý den, moc díky za odpověď! jo, koupila jsem želvíčka na sobotní burze. Původně jsem to šla jen…
agata99 24.09.2012 21:49
agata99
Jo a pod bodovou žárovkou by měla být teplota tak o 7stupňů vyšší než voda.
Eva72 24.09.2012 22:47
Eva72
moc díky, už jsem upravila dno v želvárku, vyhřívá se na mělčince. bodovku jsem posunula tak, aby hř…
agata99 24.09.2012 23:31
agata99
Zdravím :) Můžu Vám doporučit stránku www.terarka.cz, kde si můžete založit "profil" želvičky a podě…
Vendaasek 05.02.2013 13:59
Vendaasek
tak tahle doména je zaregistrovaná, ale to je tak všechno, žádné stránky se neukázaly. jinak želvíka…
želvík 05.02.2013 22:04
želvík
Tak to jsem ráda, měla jsem trochu strach.....
Eva72 05.02.2013 22:37
Eva72
já jsem vám pak psala na mail, ale už mi nedošla odpověď. naposledy jsem Vrťocha vážila asi někdy v…
agata99 05.02.2013 22:55
agata99
aha....tak to máme stejně, taky mi nedošla odpověď na poslední email....asi s námi pohrála síť....js…
Eva72 05.02.2013 23:01
Eva72
no já myslela, že už Vám lezu na nervy :-). Želvík sice rybky neloví, ale dravec to je, když mu kluk…
agata99 05.02.2013 23:10
agata99
posílám Vám SZ poslední
Eva72 05.02.2013 23:11
Eva72

Myslím si, že jde o želvu Pseudemys rubriventris nebo-li Trachemys rubriventris. Předpokládám, že jste si koupila mládě na sobotní burze v Praze, že?! Tak co se týče krmení, zkusila bych mražené patentky,tak půl až 3/4 kostky na den. Krmit tolik, kolik sní tak na jeden zátah, případně dávku dělit na dvě-ráno, večer. S úspěchem tak rozkrmuji vlastní odchovy. Až patentky nebudou problém, tak nítěnky a postupně učit, přidávat ryby, ale na začátku nakrájené na malé, menší kousky, živé později. Tak dospělé želvě by pokojovka, pokud tedy neklesne pod 22 či 20stupňů, a je možný přes den místní ohřev pod bodovkou, stačila, ale mrněti určitě přitopit- den tak 26-28, noc tak kolem 24. Já osobně kvůli nízké hladině vody topítko k odchovům nedávám, ale využívám žárovky a v noci "přitápím" modrou noční. Osvědčilo se mi to. Pozor na hladinu vody. Své odchovy mám tak, aby dosáhly pohodlně nad hladinu pokud stojí na všech čtyřech. Místně mám i hlouběji a místy zase skoro mělčinu a vybírají si dle chuti. Taky nedoporučuji na začátku velkou nádrž, nedělá to dobrotu. Nádrž je třeba dát na tiché místo, želvu netahat ven a pokud možno, co nejméně rušit. Vyplatí se to. Zvyknou si na nové podněty, prostředí, dostatečně se prohřejí a začnou "správně" fungovat. Tak zimování pro Vás dozajista není aktuální. Je to prtě, takže správně svítit, hřát, krmit postupně co nejpestřeji, nezapomenout na vitamíny. Kromě želvíka bych se alespoň nyní na jakoukoliv chemii vykašlala. Já tedy želvíka nepoužívám, dávám sepiovku, ale rozhodně nemůže uškodit a klidně bych ho tam dala. U velkých nádrží,ale hlavně u dopělců s úspěchem používám bioenzym, lépe s ním fungují filtry, ale k mrňatům nepoužívám.

dobrý den, moc díky za odpověď! jo, koupila jsem želvíčka na sobotní burze. Původně jsem to šla jen omrknout, ale nedalo se odejít s prázdnou. Želvárko moc velké nemám, 50x30x25 (dxhxv), vody tedy uberu, ikdyž tam mám ostrůvky z kamenů, ale je fakt, že želvíček se ve vodě drží buď na kameni nebo na umělé květině, takže asi fakt chce míň vody. Voda má 22st., přitopím. Patentky zítra koupím, snad si vezme. Může to být tohle? Zatím je dost netečnej k čemukoli. Už jsem si ho zamilovala a bylo by mi moc líto, kdybych o něj přišla. Želvárko mám v klidném místě, děti k tomu jdou jen večer, když jdou spát, takže jinak má víceméně klid sám pro sebe. Tak ještě jednou díky a držte mi palce.

moc díky, už jsem upravila dno v želvárku, vyhřívá se na mělčince. bodovku jsem posunula tak, aby hřála víc vodu, topení totiž budu mít až zítra. Chtěla jsem původně přemístit to od rybiček, ale ani by se k želvinkovi nevešlo, je moc velké a rybky mají mladé, tak zas je nemůžu nechat bez topení. ještě jednou moc moc díky.

já jsem vám pak psala na mail, ale už mi nedošla odpověď. naposledy jsem Vrťocha vážila asi někdy v prosinci... nevím, měl 60g, už ho nevážím, baští všechno, co mu tam spadne, baští i z ruky. mražené směsi mu dávám v boxu mimo akvárko, aby zbytečně nezmazal vodu, ale myslím, že je to zbytečné, vymete to vždycky do posledního smítka :-). akorát mi nechce lovit živé rybičky. dala jsem mu tam mláďata pavích oček, žíjí tam spolu spokojeně, nikdo nikoho neobtěžuje.

aha....tak to máme stejně, taky mi nedošla odpověď na poslední email....asi s námi pohrála síť....jsem ráda, že jsme se opět potkaly a že to dobře dopadlo. Na živé rybičky je ještě pořád malý, no, ale oni to jsou troubelíni, naši mrňousové se zase chtěli kamaradit s malou dubií(šváb) a společně bydleli v terárku, vyhřívali se na kameni....až do našeho zásahu :-)))

no já myslela, že už Vám lezu na nervy :-). Želvík sice rybky neloví, ale dravec to je, když mu kluk onehdá dával z ruky nějakou sušenou krevetku, tak ho nakonec vytáhl z akvárka na prstu :-), . prostě to špatně držel, želvík prostě potřebuje dohnat to, co zameškal jako mimi, takže se na krmení vrhá jak piraňa. ale je bezva, nechá se vzít do ruky bez zbytečné hysterie... máme z něho radost. nemáte náhodou nějaké zkušenosti i s křečkama?

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru