Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Felsuma madagaskarská- zakalené oko

Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat na nemoci Felsum. Dostala jsem dvě mladé felsumy k narozeninám, začátkem září, mám je tedy několik týdnů a celkem dobře prospívaly. Načetla jsem si veškeré info a myslím, že spňuji veškeré potřeby zvířete. Dnes jsem si všimla, že jedna z nich má zakalené jedno oko. Možná ho má i trochu vypouklé, ale to se špatně posuzuje, jelikož to druhé je až na černou tečku oprostřed průhledné. Zbarvení má pěkné, je živá, dobře žere, jen to oko je jaksi divné. Prosím poraďte co to může být. nerada bych o ni přišla a chci to pořešit co nejdříve.
Změna předmětu, původně: Felsuma Madagaskarská (Aurifer)

Předmět Autor Datum
Chtělo by to foto.Jinak bych možná zkusil Dexa-gentamicin oční mast ale nejsem si jistý na 100% jest…
Cheribo 09.10.2012 16:57
Cheribo
Nějak jsem ji vyfotila, ale není to moc zdařilý pokus. Ale něco na tom snad vidět je.
chybka 10.10.2012 12:00
chybka
No moc toho vidět není.Ale i tak to nevypadá dobře.Navrhuji ono zvíře usmrtit a obnovit v chovu zcel…
hadilov1 10.10.2012 23:03
hadilov1
Napište mi na Vás kontakt a já Vám nabídnu Phelsumu novou a to zcela zdarma.Měl bych měsíční mládě n…
hadilov1 10.10.2012 23:09
hadilov1
hadilov1 hoďte sem fotku, ať můžem posoudit jestli nejste nějak zmrzačený, nenosíte třeba brýle? Duš…
Evva 11.10.2012 07:12
Evva
Až budeš mít jednou zánět spojivek, budeš taky uvažovat o eutanázii? Ikdyž, ono by to bylo možná lep…
Aurifer 11.10.2012 09:33
Aurifer
K Felsumě: v tom oku se zřejmě z nějakého důvodu ucpal kanálek, který odvádí výměšky z oka do tlamky…
Aurifer 11.10.2012 09:36
Aurifer
Děkuju za rady, felsumu v žádném případě neusmrtím. Chci je chovat né zabíjet. Už jsem volala na vet… poslední
chybka 11.10.2012 11:22
chybka

No moc toho vidět není.Ale i tak to nevypadá dobře.Navrhuji ono zvíře usmrtit a obnovit v chovu zcela jiným! V žádném případě nebuďte samaritánkou a zvíře vyřaďte! Určitě nejste a také nebuďte stanící pro felzumy trpící zmrzačením,či čímkoliv jiným.Hodně silné vůle a zdravého rozumu.

Až budeš mít jednou zánět spojivek, budeš taky uvažovat o eutanázii? Ikdyž, ono by to bylo možná lepší, nepsal bys tu hovadiny :x:
JInak pokud tu budeš doporučovat utratit zvířata s banálním problémem kvůli vlastním kšeftům, tak sem nemusíš chodit. Ještě jednou,a zatrhnu ti přístup ;-)(Aurifer)

K Felsumě: v tom oku se zřejmě z nějakého důvodu ucpal kanálek, který odvádí výměšky z oka do tlamky, takže se hromadí pod "brýlí" oční šupiny. nemá felsuma v tlamce nějaký problém? Nebo nějaký nesvlek v bezprostředním okolí oka? Třeba tu nesvečenou brýli?

Nejdřív felsumu prohlédni, jestli nemá to co jsem psala výše. Pokud nic takového nenajdeš, zajdi s felsumou k veterináři, co rozumí plazům. Pokud nezabere např. Opthalmoframykoin, tak bude potřeba tu oční šupinu opatně perforovat, aby výměšky z oka mohly odtéct a netlačily na okolní tkáně.

Ono pokud se oko nepodaří zachránit, tak bude mít felsuma ještě druhé stačící na to, aby se v pohodě nažrala atd. Ztráta oka rozhodně není důvodem k umsrcení zvířete !!

Děkuju za rady, felsumu v žádném případě neusmrtím. Chci je chovat né zabíjet. Už jsem volala na veterinu, ale pan doktor přes plazy má dovolenou, tak tam zajdu hned jak dorazí. Uvidím co mi řekne on a podle toho se zařídím. Myslím, že diagnoza ucpaného kanálku by mohla být celkem pravděpodobná. Jen nevím jak ji prohlídnout. Je to ještě drobné mládě a já se budu bát abych mu neublížila.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru