Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Světlovod v teráriu

Zdravím.Napadlá mě taká věc, možná to už někdo zkusil nebo o tom přemýšlel možná je to blbost.Osvětlit světlovodem víc tarárii.Že by z reflexních folií udělaly trubky které by se spojily a vedly by pod stropem terárích a na začátku spojených trubek by byla zabudována žárovka jako zdroj světla.je možné toho docílit?Podobný způsob http://www.youtube.com/watch?v=bgpRZ82SiHA&feature =fvwrel
Tady jsou folie folie
tady se o to někdo pokoušel http://www.youtube.com/watch?v=YzEpdaahw2o&playnex t=1&list=PL2B6BF3DD2AAD0BC5&feature=results_main

Předmět Autor Datum
tohle jsou světlovody, co vedou na střechy, žárovka je proti tomu nic, ta neosvítí ani tu trubku, js…
Uroboros 12.10.2012 15:01
Uroboros
To vím že vedou ze střechy.Už si to zkoušel?
Snnyp 12.10.2012 15:06
Snnyp
Jestli se nemýlím, tak v tom videu s akváriem přivádí světlo zvenčí a ještě přisvětluje zářivkami. F…
Paganae 12.10.2012 15:10
Paganae
Ale to nevím právě.Příklad světlomety u aut kdyby ta parabola nebyla pochromovaná galvanicky nebo ja…
Snnyp 12.10.2012 15:21
Snnyp
Tak ono by to nějak udělat nejspíše šlo...minimalizovat ztráty a tak. Ale to už bys asi opravdu potř…
Paganae 12.10.2012 15:31
Paganae
kdybych to dělal tak bych v terárkách udělal dvojtý strop kde by bylo to osvětlení a jen vyřezané ot…
Snnyp 12.10.2012 15:40
Snnyp
Právě to jsem si také říkala...že v té trubce by vzniknul víceméně rovnoběžný svazek světla (ne úpln…
Paganae 12.10.2012 15:48
Paganae
Myslíš udělat trubku z optických vláken?To bude ale myslím třeba 10 i víc terárek.Šak zatím to nikam…
Snnyp 12.10.2012 15:50
Snnyp
Takový menší svazek. Ale jsou poměrně drahé. A nejsem si jistá, jestli by zvenčí dokázaly přitáhnout…
Paganae 12.10.2012 15:56
Paganae
To už je složitější no.
Snnyp 12.10.2012 16:01
Snnyp
Trychtýř? Optická vlákna? Odbočení části světla v trubce? Tady nepracujete s vodou, ale fotony! To c…
Uroboros 12.10.2012 16:47
Uroboros
Však přesně o to mi jde...že by to čistě teoreticky možná bylo do jisté míry proveditelné, ale vyšlo…
Paganae 12.10.2012 16:54
Paganae
svetlovody su v ponuke u par firiem, je to dost drahe. Urcite to nepojde rozbocovat, tak ze ak chcet…
darker30 13.10.2012 14:59
darker30
Uvidím stejnak potřebuju tu folii tak to zkusím jen tak na nečisto a když to bude na prd tak to nech…
Snnyp 14.10.2012 15:26
Snnyp
Zdravím Snnype, musím tedy říct, že tvé řešení s pomocí světlovodů mi přijde jako poměrně předimenzo… poslední
k světlovodu 12.03.2013 14:58
k světlovodu

Jestli se nemýlím, tak v tom videu s akváriem přivádí světlo zvenčí a ještě přisvětluje zářivkami. Fyziku už jsem sice dlouho neviděla, ale světlo má silné sklony se ze zdroje šířit na všechny strany...takže se těžko podaří všechno nasměrovat k teráriím, budou tam velké ztráty. A to jen, pokud se podaří tu folii dokonale vyhladit. Pokud ne, ztráty budou brutální.
Jako přisvětlování by to mohlo mít své využití, především pro druhy, které rády příšeří...ale venku musí být jasno, zatáhne se a celý systém je k ničemu. Leda nahradit slunce 100 000W reflektorem...jestli máš na dvoře malou domácí elektrárnu, mohlo by to stát za pokus :-D
V malém to bohužel asi fungovat nebude.

Ale to nevím právě.Příklad světlomety u aut kdyby ta parabola nebyla pochromovaná galvanicky nebo jak se to dělá stejný způsob zrcadla tak by byla daleko menší výkonnost světel.Stojí to za zamyšlenou no.8-)Ale světlo by se se šířilo jen kam bych potřeboval takže bych ty trubky z těch folií vedl teráriema.

Tak ono by to nějak udělat nejspíše šlo...minimalizovat ztráty a tak. Ale to už bys asi opravdu potřeboval pochromované trubky, ne folii, u které hrozí, že se časem vlivem tepla a vlhkosti pokroutí (stačí trošku), nebo do toho někdo/něco vrazí. Byla by to docela solidní investice a nevím, jestli by se vůbec vyplatila. Ale tak mne napadla optická vlákna...ta dobře vedou světlo.

Právě to jsem si také říkala...že v té trubce by vzniknul víceméně rovnoběžný svazek světla (ne úplně, ale dostatečně na to, aby se nestačil "rozprchnout", než narazí na dno terária), který se bude muset nějak rozptýlit.
Se slunečním světlem by to mohlo pomoct ušetřit na elektřině a a opotřebování svítidel, ale na druhou stranu si tím uděláš slušnou díru do tepelné izolace domu.
A použít místo Slunce nějakou zářivku nebo výbojku mi přijde nevýhodné. Dejme tomu, že to napojíme na 200W výbojku a její světlo rozvedeme do 5 terárií. V naprosto ideálním případě (který samozřejmě nehrozí) získáme 5 terárií osvětlených 40W. Přijde mi snazší prostě koupit 5 40W výbojek ;-)

Takový menší svazek. Ale jsou poměrně drahé. A nejsem si jistá, jestli by zvenčí dokázaly přitáhnout dostatek světla, aby to stálo za to. Leda na jejich konci udělat velký trychtýř, který by k nim to světlo přivedl. Ale to už opět začíná znít, jako velice nepraktické řešení problému...

svetlovody su v ponuke u par firiem, je to dost drahe. Urcite to nepojde rozbocovat, tak ze ak chcete 5 terariek osvstlit, treba 5 svetlovodov. Originalne je trebars rieseny aj vonkajsi kryt co je vyrobeny tusim na principe fresnelovej šošovky kde nezalezi od polohy slnka ktore na nu svieti a jednoducho paprsky z roznych uhlov posle do svetlovodu. takuto vec nevyrobis. Svetlovody, cast konstrukcnych rieseni, aplikacii... som videl a ohmatal si na veltrhu, nie je to nic tak jednoduche ako to vizera. Domacu vyrobu nedoporucujem vysledok nebude uspokojivy.

Zdravím Snnype, musím tedy říct, že tvé řešení s pomocí světlovodů mi přijde jako poměrně předimenzované. Finanční náklady na pořízení takového světlovodu asi nebudou uplně zanedbatelné, když chceš prvotřídní kvalitu. Vcelku zajímavé informace najdeš o světlovodech tady www.lightway.cz Přijde mi to ale jako docela alchymie přisvětlovat zrovna tímto :-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru