Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Krajta královská - rozmnožování

Zdravím, ráda bych vás poprosila o pár rad ohledně rozmnožování krajt královských.

Minulý rok jsem si koupila pár krajt. Nyní jim je necelé dva roky. Samice měří kolem 85cm.
Krajty jsou od narození spolu v jednom teráriu. Když jsem krajty koupila, bylo mě líto je oddělit. Proto bych se vás chtěla zeptat, zda-li je možné, aby se spářily, i když jsou celou dobu v jednom terárium společně. Zdá se mi to takové nepřirozené, aby se zrovna oni dva pářili :D Jsou jak bratr a sestra..maji se moc rádi, nikdy neleží odděleně. Jsou pořád spolu. Ještě bych podotkla, že by neměly být nijak příbuzní.

Dále také zda mám nastavit podmínky pro páření ( období sucha a deštů) již teď nebo ještě raději počkat třeba 1 rok.

Také by mě zajímalo, jestli je normální u krajt, že jsou pořád zalezlé v domečku a vůbec nevylízají :) Maximálně 1-3 do týdne v noci vylezou se pohoupat na světle a potom zase zalezou :D Dokonce se mi i samička zesvlíkla v domečku. Jestli je to normální se ptám proto, že nemám zase tolik moc zkušeností s chovem. Mám jinak pouze hroznýše, který pořád někde lozí a to je starší než krajty :)Nerada bych dělala něco špatně :) Mockrát děkuji za rady.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Hadi jsou solitérní zvířata. Oddělení by jim (mimo období páření) nevadilo. Spíš naopak. Ano, je mož…
BlackFlame 17.10.2012 18:25
BlackFlame
Díky za odpověď :) ale myslím, že i tak krajty nechám spolu :) Přece jen by to bylo další terárium,…
Elaa 17.10.2012 19:11
Elaa
Pokud se na výdaje díváte takto, tak to je potom těžké. Hlavní je blaho zvířat. Když si pořídím zvíř…
BlackFlame 17.10.2012 22:09
BlackFlame
díky za rady...teď opravdu budu přemýšlet jak to všechno vyřešit...Nejraději bych je nechala spolu:(…
Elaa 18.10.2012 10:38
Elaa
Tak teď přemýšlím o té topné folii do nového terária....jaký výkon by měla mít folie na velikost zmí… poslední
Elaa 18.10.2012 10:44
Elaa

Hadi jsou solitérní zvířata. Oddělení by jim (mimo období páření) nevadilo. Spíš naopak. Ano, je možné, že se spáří. V tomto věku to ještě není ideální. Raději oddělit. Podmínky nastavit klidně teď. Oddělený život páření spíše povzbudí, než když budou hadi trvale spolu. Mohou se ale, jak říkám, spářit i tak.

Je normální, že jsou zalezlé a nevylézají. Hroznýš (nevím jaký) je jiný druh a chová se tudíž jinak. Nesrovnávat s P. r.

Pro klid v duši zadejte podmínky chovu. Uvidí se, zda je vše ok.

Díky za odpověď :) ale myslím, že i tak krajty nechám spolu :) Přece jen by to bylo další terárium, další energie za topný kámen, za světlo atd....navíc jim ted vyrábíme nové větší terárium ( 115délka, 100výška, 55 cm šířka) a myslím, že pro jednu krajtu by to bylo zbytečně velké. Uvidíme jestli se spáří nebo ne :)

Jinak podmínky v teráriu jsou: velikost 80délka, 50 výška, 40šírka. Terárium mely bohužel doposud malé, ale stejne pořád leží v domečku :D vlhkost od 60-80% Většinou kolem 65%, když se svlíkají rosím více. S teplotou mám trochu problém:( Bydlíme v baráčku, který ještě není zateplený, proto teplota v zimě klesne třeba o 5 nebo i více stupňů. Teplota v teráriu je přes den asi kolem 24-26 stupňů, někdy více, záleží jak moc topíme...v noci padne i na 20 stupnů. V teráriu je 25W žárovka a topný kámen, na který se můžou kdykoliv jít ohřát, je zaplý i přes noc, ale bohužel na něj nelezou :(
Krajty krmím cca 1x za 10-14 dní 1 dospělou myší.

Pokud je tedy něco špatně, budu ráda, když mi to řeknete :)

Pokud se na výdaje díváte takto, tak to je potom těžké. Hlavní je blaho zvířat. Když si pořídím zvíře, nesu náklady a zodpovědnost. Říkám pozor na předčasné páření. Bylo by asi lepší se tomu vyhnout. Zbytečná komplikace. Já bych je oddělil.

Malé... Do nového dejte samici a ve starém nechte samce. Ta vlhkost je moc (těch 80 rozhodně). Mají celoroční období dešťů, koukám. Klidně snižte. Doufám, že má terárium dobré větrání! Přes den klidně do teplého koutu přidat teplotu, stejně tak na noc. Raději více než těch 20 °C. Žárovku dejte spíš silnější a vytápějte hlavně žárovkou. Případně menší část dotopit topnou fólií nebo kabelem. Ten topný kámen jim nezapínejte. Na kámen se ti nahřát nepůjde a kámen tu teplotu v teráriu o moc nezvýší (a kdyby si na něj ten had lehnul, je to moc a není to přes noc nic přirozeného).

díky za rady...teď opravdu budu přemýšlet jak to všechno vyřešit...Nejraději bych je nechala spolu:( Bylo by třeba možné je oddělit tak půl roku nebo čtvrt před pářením? a potom je zase dát společně? Četla jsem, že se krajty můžou pářit po celý rok. Je to tak?
Nebo by byla možnost k nim přidat před pářením druhého samce p.r.?

Jinak co se týče té teploty..opravdu se to špatně reguluje v tom malým teráriu...snad v tom novém to bude lepší...plánujeme ho zateplit zvenku 2cm polystyrenem..Myslíte, že je to dobrý nápad? Jinak větnární v teráriu by byly 2 menší větrací otvory + malé škvírky v předních dveřích, které nechám aby úplně tak nedolíhaly...nebo by stačili ty dva větráčky? nebo jich dát více? Ten topný kámen se mi osvědčil u hroznýše královského...na kameni mám vrstvu terarijního písku...proto nepálí, jen hřeje. Hroznýš se tam chodí často vyhřívat. Proto jsem ho chtěla zkusit i pro krajty. Jelikož na něj vůbec nelezly, mám ho položený na domečku zvrchu...takže jim jakoby zatepluje ten domeček.

Tak teď přemýšlím o té topné folii do nového terária....jaký výkon by měla mít folie na velikost zmíněného nového terária? Kam by se tato folie měla přesně umístit? Jak moc folie vyhřeje terárium? Díky za pomoc :)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru