Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Vytápění terária

Ahoj, poprosila bych Vás o nějaké rady k vytápění terária :) Stavím nové terárium o rozměrech cca 115cm délka x 100cm výška x 50 cm šířka pro pár Krajt královských. Terárium je dřevěné, bude zvenku obložené 2cm polystyrenem na zateplení.

Můžete mi prosím poradit, jaké vytápění je tak nejlepší? Přemýšlím nad topným kabelem nebo topnou folií, jak už mi zde někdo poradil. Mohli byste mi říct něco více o topné folii? O jakém výkonu bych měla folii na takto velké terárium koupit? Kam se tato folie přesně vkládá? Pod substrát nebo pod desku terária? ( nemám s tím vůbec žádné zkušenosti:) Jakou byste k tomu pořídili žárovku na vytápění? Také bych se ještě ráda zeptala na větrání terária. Postačí dva menší větráčky? Díky moc za rady:)

Předmět Autor Datum
Ahoj :) Polystyren jako zateplení bych vůbec neřešil (pokud máš terarium v pokoji s pokojovou teplot…
FildaV 19.10.2012 12:45
FildaV
Díky moc za radu :) no u nás je problém ten, že máme moc chladný místnosti...v létě to ještě jde...a…
Elaa 19.10.2012 14:40
Elaa
Tu výšku bych zmenšil, regíny ji za prvé nevyužijí, a za druhé bych se obával, že se zraní při pádu,…
Hroznak 19.10.2012 14:51
Hroznak
Tak teď mi opravdu klesly všechny iluze o "super" větším teráriu pro krajty :D Rozdělit to na dvě po…
Elaa 19.10.2012 15:20
Elaa
Každého zvlášť ;-)
Hroznak 19.10.2012 15:26
Hroznak
no asi to tak asi budu muset udělat...Když mě je lito je oddělit od sebe:( Oni sou pořad spolu :D An… poslední
Elaa 19.10.2012 15:35
Elaa

Ahoj :)
Polystyren jako zateplení bych vůbec neřešil (pokud máš terarium v pokoji s pokojovou teplotou). Ale proti gustu....

V teráriu by mělo být místo na vyhřívání (místo kde svítí bodová žárovka (já mám 25W). Protože je krajta královská noční tvor, tak ji v 90%. pod žárovkou neuvidíš a bude schovaná ve svém úkrytu. V noci někdy zevluje na topném šutru (mám 10W) který udržuje noční teplotu v terariu.
+něco přitopí zářivka (předřadník)
Teploty cca (v mém tera):
Pod žárovkou mám 35°C
Na druhé straně terária 25°C
V noci 25°C (na topném šutru víc - neměřil jsem)
(terarium 120x50x50)

Je to jen orientační. :)

Jinak na tu výšku 100cm dej pozor. Moje maggie padá i ztoho půl metru a divím se, že se jí ještě něco nestalo :D

Díky moc za radu :) no u nás je problém ten, že máme moc chladný místnosti...v létě to ještě jde...ale v zimě je to hrůza...třeba v noci klesne teplota na 15 stupňů ( když jsou velké mrazy), proto volíme zateplení. snad to pomůže:)

Momentálně v teráriu mám také 25W žárovku a 9W topný kámen...Ve dne to ještě jde...v terariu je cca 25 stupnu, když topíme..ale v noci teplota klesne na 20 stupnu..to jsem naměřila včera...nevim jak by to vypadalo v zimě při mrazech...proto musim volit něco jiného. Na kámen se mi krajty ohřívat nechodí...proto je tam zbytečný. A terárium vůbec nevyhřeje se mi zdá:( Už mi je těch hadů dost líto jak jsou v noci studený:( Proto honem bych potřebovala vymyslet něco co terárium vyhřeje :)

Jinak s tou výškou si mě docela vystrašil! To mě tedy opravdu nenapadlo, že by mohly padat....V malým teráriu mně padaly akorad ze žarovky do misky s vodou :D ale snad nespadnou v tom velkým:( To bych opravdu nechtěla... nejvyšši polička bude 50 cm nad zemí...snad výš nepolezou :D

Tu výšku bych zmenšil, regíny ji za prvé nevyužijí, a za druhé bych se obával, že se zraní při pádu, neb padají opravdu rády z čehokoliv po čem se dá trochu lézt.
Pro chov páru by mohlo být skvělým řešením využít výšku pro dvě terária, každé o výšce 50cm, a hady spojovat jen na rozmnožování.
Na větráčky bych se vykašlal, je s tím zbytečně moc práce, naprosto postačí z jedné strany proužky z drátěné mřížky o šířce 30 a výšce 10-15cm, s tím, že jeden bude z jedné strany nahoře a druhý dole, aby nevznikal průvan. Já vytápění řeším stejně jako kolega nademnou - vytápím 50W infra žárovkou, pod kterou je teplota kolem 35° a na opačném konci cca 25°, v noci teplota klesá na pokojovou okolo 22-23°.
Na noční dotápění se dá skvěle využít topný kabel, topný kámen prostor vyhřeje málo nebo spíš vůbec.

Tak teď mi opravdu klesly všechny iluze o "super" větším teráriu pro krajty :D Rozdělit to na dvě poloviny by neměl být problém. Buď bych to udělala, jak píšeš (každýho zvlášť a nebo myslíte, že by oběma krajtám stačilo pouze jedno patro? 115cmdélka x 50x50? Vrchní polovinu bych využila např. pro agamu nebo jiného hada :) Také je možnost dát do velkého terária hroznýše královského, on pořád nekde lozi a jen tak z ničeho nespadne:) Díky za rady ;)

no asi to tak asi budu muset udělat...Když mě je lito je oddělit od sebe:( Oni sou pořad spolu :D Ani krok bez sebe...Aby nebyly potom z toho nějak vystresovani..i když vím, že hadi snaši samotu dobře...ale i tak..:( a navic nemam 100% jistotu jestli je to opravdu pár...koupila jsem je asi v 1 roce..a to mi řekli že to pár je...ale lidi toho nakecaj...no asi bych je musela nejdříve osondovat...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru