Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Paludarium - kdo neplave

Ahoj všem,

můj dotaz je stručný, ale bez odpovědi se zatím nemůžu posunout dál. Zajímá mně - plavou žabky Dendrobates (a jim podobné, např. Mantella apod.) a plavou Phelsumy? Nejde mi samozřejmě o přeborníky v plavání, ale o to, jestli když spadnou do vody, jsou schopné vyplavat a vyškrábat se na souš. Přechod mezi souší a vodou bude samozřejmě velmi pozvolný.

I zde na Poradně se dá najít, že dendrobátky neplavou i plavou. Např. na Teraechis jsou terárka pro Dendrobates s hlubokovou vodní částí, na českých webech o paludáriích se dají najít fotky felsum na předním skle terária těsně nad hlubokou vodní plochou. Ale stejně tak i opačné názory.

Jak to prosím je?

Díky!

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Využiji tohoto vlákna a zeptám se, jak velké terárium/paludárium byste mi doporučili pro pár anolisů…
ZdenekH 20.08.2013 12:42
ZdenekH
Dendrobatka je trochu široký pojem. Anolisům bych ale dopřála pokud možno hodně prostoru. Moje zkuše…
Réza 20.08.2013 16:24
Réza
Děkuji za názor. Přemýšlím o D.auratus, D.azuerus nebo P.vittatus. Mám tu volné terárium ExoTera 45x…
ZdenekH 20.08.2013 17:38
ZdenekH
No to je opravdu spíš na oddělený chov...párek anolisů bych dala do toho většího (ikdyž jako ideál s… nový
Réza 21.08.2013 16:10
Réza
tak do ubikace této velikosti buť anolise, nebo dendrobátky, ale rozhodně nekombinovat...na kombinac… nový
Aurifer. 21.08.2013 16:15
Aurifer.
nake zaby co moc nekvakaji jake sou diky :) nový
zaby 26.09.2013 16:52
zaby
Ahoj, já mám doma Dendrobatky v paludáriu, kde mám i ryby a nikdy se mi žádná neutopila. Několikrát… nový
Lukesss 09.08.2015 21:40
Lukesss
Určitě jsou z takovýho prostředí odvařený........ poslední
Réza 09.08.2015 23:23
Réza

Dendrobatka je trochu široký pojem. Anolisům bych ale dopřála pokud možno hodně prostoru. Moje zkušenost je taková, že v menším teráriu sice docela fungujou, ale nevybarvují se tolik, spíš se schovávají a evidentně se navzájem stresují. Postupně začali slabší jedinci méně žrát a hubnout, samci se mezi sebou řezali a zkrátka to bylo špatně. Pak jsme je dali do velkého terária, kde mají opravdu "rozběh" a jsou to úplně jiná zvířata. Když mají možnost, jsou velmi aktivní, perfektně žerou, barvy jsou úplně jinde, komunikují mezi sebou a vypadají o 200% lépe...a je radost je pozorovat. Jestli je chcete mít navíc společně s dendrobatkami, počítejte s větším prostorem, aby se vzájemně nestresovali. Taky je třeba vzít v úvahu, že anolis potřebuje jiné teploty a vlhkost, než dendrobatka, tak i v tomhle je dobrý velký prostor, aby si každý našel, co potřebuje. V našem terárku je u dna cca 22°C a u stropu pod zářivkami možná i ke 40. Žáby se drží u dna a anolisové naopak nikdy neopouštějí horní část terária.
Buď bych chovala anolisy samostatně a dopřála jim alespoň metrový "rozběh", nebo bych pro společný chov se žábama počítala s mnohem větším teráriem, aby nedošlo ke znevýhodnění jednoho druhu.

Děkuji za názor.
Přemýšlím o D.auratus, D.azuerus nebo P.vittatus. Mám tu volné terárium ExoTera 45x45x60 a 45x45x45, tak jsem si říkal, že se do nich konečně pustím. U toho prvního jsem chtěl nějakým způsobem využít výšku. Ale asi je to opravdu malé.

Ahoj, já mám doma Dendrobatky v paludáriu, kde mám i ryby a nikdy se mi žádná neutopila. Několikrát jsem viděl kdy se při snaze polapit kořist skutálela do vody a bez větších problému se vyškrábala na souš.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru