Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem prosba o pomoc vymyšlení správné metodiky krmení na vyhodnocení statistické

Zdravím Vás všechny milí teraristé,
mám takovou otázečku, nebo spíš prosbu o pomoc. Připravuji práci na tento již tolik prozkoumaný druh a zatím jsem nikde nenašla preference našich ryb jako krmení. želv mám k dispozici dostatečný počet a ted váhám nad metodikou, aby byla co nejvíce reálná. 6elvy bych krmila jednotlivě, vždy bych jim předložila např. 2 plotičky a 2 línky, nikde jsem nenašla preference našich rybek, tak bych postupně vyzkoušela i další, pže netuším, které jim pojedou a které budou lovit.. Vždy bych jim tam vyměnila vodu, aby nebyly "zblbnuté" pachy a nedojedenými částmi.. Myslíte, že bych měla dát pozor ještě na něco? nebo máte nějaké informace či zkušenosti s tím, co preferují v našich vodách?? budu vděčná za každé rady i kritiky. děkuji, nerada bych pracovala na něčem úplně neužitečném.. předem děkuji

loading...
Předmět Autor Datum
Chápu to dobře, že připravujete práci ohledně které z našich sladkovodních chovaných ryb TSE nejradš…
klapavkář 16.11.2012 18:45
klapavkář
jj, přesně tak :)
RaJiDoZvěř 16.11.2012 19:15
RaJiDoZvěř
nebo máte nějaké informace či zkušenosti s tím, co preferují v našich vodách?? Hlavně by se v našíc…
dominik577 16.11.2012 19:19
dominik577
jo neměli, ale vyskytují a v nemalých počtech.. :( ano to máte pravdu, ale co chytají? sežerou oprav…
RaJiDoZvěř 18.11.2012 20:47
RaJiDoZvěř
A jedná se o odbornou práci, nebo jen tak o nějaký domácí vzrůšo? Jinak jak už to tady bylo napsáno…
klapavkář 16.11.2012 20:05
klapavkář
:) o domácí vzrůšo nejde:) mělo by to být součástí DP. lína a plotice jsem jen tady napsala, zatím p…
RaJiDoZvěř 18.11.2012 21:12
RaJiDoZvěř
A nebylo by lepší tohle projít s konzultantem? Pod někým tu práci píšete ne? Určitě tam bude víc fak…
lacerta. 16.11.2012 19:33
lacerta.
Já si myslím, že v našich končinách ryby nejsou jejich hlavní složkou potravy. Tenhle navrhovanej "v…
cejna 16.11.2012 19:35
cejna
No, to je právě jedna z věcí, který by se měly probrat s tím konzultantem :-D. Ale zase když vznikla…
lacerta. 16.11.2012 19:37
lacerta.
Opět stejná blbost. Pokud se chceš o něco zasnažit v rámsi krmení želv nebo čehokoliv jiného... Uděl…
4erw4 16.11.2012 23:10
4erw4
:,( zajímavý názor, ale asi úplně nerozumím, myslíš jako od mala je zkusit krmit rozdnílnými druhy p…
RaJiDoZvěř 18.11.2012 21:54
RaJiDoZvěř
jj, teprve dáváme dohromady téma a jelikož jsem si nevybrala z daných témat katedry, tak stejně jako…
RaJiDoZvěř 18.11.2012 21:24
RaJiDoZvěř
Tak aby něco takovýho - když už je to blbost - bylo obhajitelný, tak by to muselo být metodicky sprá…
lacerta. 19.11.2012 00:10
lacerta.
TO RaJiDoZvěř: Hele, pokud mas zelvy z ruznyho zdroje, veku, pohlavi, velikosti, atd (neverim, ze s…
boa.constrictor 20.11.2012 08:26
boa.constrictor
díky moc, také se mi to nezdálo, tak jsem ráda za tvůj názor, já měla vymyšlené trošku jiné téma, al…
rajidozvěř 19.12.2012 13:35
rajidozvěř
Ještě mě napadlo, až budeš mít chvilku volného času, jdi do nějaké lepší zoo a pokoukni co to ty žel…
klapavkář 19.11.2012 14:00
klapavkář
Zdravím, já to beru podle sebe a svích chovancu.Hlad je prostě hlad a tak když želva nebo jaké koliv…
Mařena 18.11.2012 12:49
Mařena
Doufám že ta svíčková byla hovězí... No což i majetní chovají želvy...
klapavkář 18.11.2012 12:58
klapavkář
píše, že ji nosil z práce. A pokud je kuchař, tak si už asi doodpovíš sám, ne? :-)
Aurifer 18.11.2012 21:26
Aurifer
Tak když to shrneme, tato práce je bezpředmětná a ještě bych řekl i velmi náročná - není moc chovate…
4erw4 18.11.2012 23:04
4erw4
také moc děkuji za názor, ani mi nešlo o krmení, jako hlavně, že mám k dispozici docela dost zvířat… poslední
rajidozvěř 19.12.2012 13:43
rajidozvěř

jo neměli, ale vyskytují a v nemalých počtech.. :(
ano to máte pravdu, ale co chytají? sežerou opravdu všechno, co můžou.. dávají něčemu přednost, tak to bylo myšleno.. samozřejmě se nedá srovnávat želvy v chovech doma,organizacích, které bych testovala, a želvy venky, ty tam mají širší možnosti.. a já opravdu nejsem schopná testovat úplně všechny možné živočichy, co se u nás nachází a jsou jejich potravou, proto jsem zvolila rybky

A jedná se o odbornou práci, nebo jen tak o nějaký domácí vzrůšo? Jinak jak už to tady bylo napsáno a mé zkušenosti jsou stejné. Želva ve větší nádrži chytne jen nemocnou, nebo nějak jinak handicapovanou rybu (spící, málo kyslíku atd) Mezi línem a ploticí si želva vybere plotici, protože líni si zalezou do díry pod šutr a plotice začnou lapat u hladiny po dechu.:-)

:) o domácí vzrůšo nejde:) mělo by to být součástí DP. lína a plotice jsem jen tady napsala, zatím pokukuji po tom co by se dalo ve větším množství sehnat, jinak by tam samozřejmě bylo plno dalších druhů :)

a jako další otázku řeším, zda jim tam v "krmném" akvárku nechávat běžné vybavení, nebo opravdu nic.. jelikož to opravdu bude pokus nenapodobující "jejich"/naše prostředí, ale jen zjistit jejich preference tak by to rybky měla opraoti nim stížené a tak elegansky větší šance..

jen pokus, zda by z toho vylezlo něco statisticky prokazatelného, napadlo mě třeba i vyzkoušet barvení, ale tím, že je to ve vodě, tak jedlé barvy by použít nešli a tak nevím, zda by mělo smysl zkusit třeba jen umělé rybky, co se týče barvy, zda budou něco preferovat, přeci jen v původní domovině mají barevnější rybky..

vše co píši jsou nápady, co bych chtěla zkoušet a až podle výsledků bych samozřejmě zvolila, co vůbec nakonec použiji, jen se bojím, abych nedělala několik měsíců pokusy a pak mi docvaklo, že něco mělo být jinak a pak bych to zase zkoušela znovu

Opět stejná blbost. Pokud se chceš o něco zasnažit v rámsi krmení želv nebo čehokoliv jiného... Udělej práci na vlivy toho a toho krmení, nejlépe rozdíl krmení mezi přirozenou potravou a náhražkama v krabici apod... Toto bude k něčemu a když to vyvěsíš na internet tak to hodně lidí i využije. I.P. Pavlovi pokusy v rámsi terarijní ještěrky z mýho pohledu nic neřeší.

:,(
zajímavý názor, ale asi úplně nerozumím, myslíš jako od mala je zkusit krmit rozdnílnými druhy potravy a jaké v nich budou rozdíly? jdu mrknout, ale myslím, že to už jsem někde zpracované viděla, právě že u nich je problém, že takové ty základní "pokusy" už dávno absolvovali..

Já ai původně představovala práci na téma jejich "invaze" a v projektu jsem si představovala zpracovat problém s jejich umístováním, v rybníkách jsou právem nežádoucí, čsop-ky a ostatní organizace jsou z nich také zoufalé, ty "papaláše" nahoře to nezajíma, pže na to akorát napsala, že ted to není priorita.dále dotazníky jeden zaměřen na veřejnost jako potenciální kupce, ukázat co vše neví a zda je vůbec zajímá co se pak děje a ten druhý by byl zaměřen na prodejce - zda jsou si oho vědomi a byli by vůbec ochotni o tom informovat, mít u nich třeba plakát s info, nebo tak něco. teprve na tom pracuji, tak to jen abych nastínila mé myšlenky.. zatím ne zcela ucelené.. :( :D

jj, teprve dáváme dohromady téma a jelikož jsem si nevybrala z daných témat katedry, tak stejně jako na bakuli jsem měla své téma, tak jsem dala předběžný návrh, který mám odsouhlasen a mám to nějak upřesnit, tak jsem požádala o pomoc tady,pže nevím o místě, nebo o člověku, kde by mi vždy někdo poradil.

jinak želvy to jsou samozřejmě už odrosteljší, ale i přesto jsou rozděleny ve statis.vyhodnocení rozděleny do skupin.
U velikosti akvária nevím co myslíte, neumím si představit vliv na preferenci potravy, ale pro vysvětlenou dávám přibližné rozměry krmného akvária: vxšxd 60x90x50 a vodu bych tam měnila fakt pořád dokola po každém krmení..

Tak aby něco takovýho - když už je to blbost - bylo obhajitelný, tak by to muselo být metodicky správně. A z toho prozatímního popisu mi to připadá jako - dáme želvu do akvárka, hodíme jí tam rybky uloví/neuloví, vyměníme vodu dáme jinou želvu a pořád dokola. A to metodicky dobře podle mě není. Podle mě to nejde dost dobře dělat na různě velkých želvách, které na pokus šoupnete nárazově do akvárka. Nejsem želvař, ale určitě bude mít vliv velikost plochy akvárka - na selektivitu určitě.
Nehledě na to, že propracovat metodiku je dost náročný i když člověk tomu co dělá perfektně rozumí - natož když nemáte nikoho, kdo to povede.
Jak dlouho budou mít mezi jednotlivým krmením půst? Kolik těch želv vlastně máte? K tomu by měly být želvy nejdřív otestované na reakce - protože mezi nimi budou určitě odchylky... Atd... Zkoušela jste se obrátit na někoho, kdo vede nějaké diplomky ohledně vodních želv?

TO RaJiDoZvěř:

Hele, pokud mas zelvy z ruznyho zdroje, veku, pohlavi, velikosti, atd (neverim, ze si sezenes vejce od vicero samic, rozdelis je na kontrolni a exp skupinu, pockas az se vylihnou a pojedes od zacatku), tak kazdej kdo prosel aspon zakladem metodolgie experimentu + statistiky se bude smat az se bude za bricho popadat... Ten napad neni zas tak spatnej, ale provedeni ktery zamyslis je akurat na "..."
V domacim bastleni to proste neudelas. Zkus svoji energii zamerit na neco jinyho, pac tohle bude experiment pro experiment - zadny kloudny vysledky z toho nekoukaj.

díky moc, také se mi to nezdálo, tak jsem ráda za tvůj názor, já měla vymyšlené trošku jiné téma, ale to se mému školiteli nezdálo a snažil se mi posunout tímto směrem a to se zase nezdá mě.. :) no tak zkusím zase vymyslet něco dalšího.. upřímně děkuji za názor

Ještě mě napadlo, až budeš mít chvilku volného času, jdi do nějaké lepší zoo a pokoukni co to ty želvy s těma rybkami vlastně dělají. Bohužel, tam nenajdeš elegansky, ale třeba v Praze najdeš hromadu nádrží, kde žijí masožravé želvy harmonicky s rybkami, když nebudu počítat temnicki atd... To jestli želva ryby bude prohánět je hlavně o zvyku žít s rybami, velikosti nádrže a hladu. U tebe doma jsou želvy určitě tak zvyklé na tvůj pohyb a krmící rituál, že když jim dáš z ruky kus cheesburgru, tak ho sežerou. Želvy dokážou poměrně dobře rozpoznávat svého krmiče.

Zdravím, já to beru podle sebe a svích chovancu.Hlad je prostě hlad a tak když želva nebo jaké koliv zvíře čí člověk což je také druh živočicha na téhle planetě má hlad! zapomene na svuj oblíbený druh a chytne si co je menší jak on sám a pomalejší, což mu usnadní námahu při lovu, bez ohledu co je to za druh.A jek už tu bylo řečeno želva do našeho biotopu v ČR nepatří.Poznámka : já svím vodním želvám nosil z práce pravou svíčkovou a to byla panečku bašta bez potřeby lovit.

Tak když to shrneme, tato práce je bezpředmětná a ještě bych řekl i velmi náročná - není moc chovatelů TSE, kteří by byly na dostatečné úrovni pro reálný průzkum, aspoň tedy myslím a můžu se plést.
-----------
Jestli chceš zkoumat krmení, udělej průzkum na druhy krmení a to, co mohou způsobit za problémy (zdraví, kvalita a délka života, množení atd..), co co obsahuje atd... Možná to už někde je, ale myslím, že 2 nezávislé výzkumy nejsou nic proti ničemu, jen to nesmí zkopírovat a to, že už to je udělaný svědčí o tom, že to je k něčemu. Taky se nemusíš zameřit jen na jeden druh.

také moc děkuji za názor, ani mi nešlo o krmení, jako hlavně, že mám k dispozici docela dost zvířat a já původně chtěla diplomku na téma želvy jako invazivní zvířata a hlavně co způsobují, a nezpůsobují, případně porovnání záchranných stanic např.v Itálii, kde pro ně mají podmínky a ne jako tady, sice želvy přežijí kde co, ale záchranné stanice si je přehazují jak horké brambory, pak jsem si tam představovala dotazníky, že není divu, když lidi ví o nich kulové a tak a to školiteli nestačilo, že by to chtělo nějaký pokus k tomu.. :( a tak mi padla celá má myšlenka a vzdát se tématu trachemysek se mi nechce, ale opravdu nevím co s tím.. nu nic, budu vymýšlet dále a pak to sem třeba ještě hodím, kritiky se vždy všude najde dost a já jsem za ní opravdu ráda. Lepší ted, než po roční až dvouleté práci :)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru

loading...