Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Roztoči - octomilky

Zdravím všechny,

tak jsem sotva začal s Dendrobátkami a už mám problém. Měl jsem cca už měsíc (možná o něco déle) připravené flašky s velkými octomilkami a průběžně z nich zkrmoval pro malé felsumky atd.

Poslední dobou jsem si všiml, že když krmím žabky, tak mě pak šimrá obličej. Hledal jsem hledal a zjistil jsem, že všech 5 flašek s octomilkami je více či méně zevnitř "posypán lehce moukou" tak to tedy vypadá. Při opravdu detailním čučení jsou to mikroroztoči a pohybují se. Včera přinesenou další "čistou" lahev hned napadli a to byla pouze ve stejné místnosti, ne hned vedle. Bohužel nemám kde teď rychle vzít další lahev (šest by člověk považoval za dostatečné při šesti 3-měsíčních žabkách) ... mušky jsem samozřejmě sypal do palu přímo z lahve a při důsledném hledání najdu nějakého toho roztoče i v ubikaci.

Jaký zvolit postup? Lahve jdou do koše, zítra někde něco pořídím. Co místnost? Co ubikace? Řešil bych to Frontlinem, ale ty žabky to narozdíl od hadů asi nedaj, co ...

Díky

Předmět Autor Datum
vypadá to takhle: [roztoc.jpg]
hawok 25.11.2012 15:46
hawok
Já bych to řešila tak, že bych všechno zasažené vyhodila, vyšplíchala bych okolí, kde byly lahve. Z…
Elvinerha 25.11.2012 15:53
Elvinerha
Já nevím, ale jednou koupi cvrčky a má to zpátky. Ono si nejsem jistý, zda se jich zbavit vůbec dá.…
hawok 25.11.2012 15:59
hawok
Jo, myslím, že jo, vlastně bych řekl - přesně.
solidus jinde ... 25.11.2012 18:50
solidus jinde ...
napadené láhve dozkrm a okolí pak vystříkej Desprejem. On to sice není insekticid, ale na takhle mal…
Aurifer 25.11.2012 16:12
Aurifer
Mám totiž pocit, že jswm si to přítáhnul ... je možný, že na mrtvejch octomilkách? V terárkách to s…
solidus 25.11.2012 18:54
solidus
je asi natolik zásaditá, že tam plísně nejsou. Rašelina je kyselá, ne zásaditá :-)
cejna 25.11.2012 19:03
cejna
jj přesně tak. jak je to ykselé, tak se tam nedaří houbám a hnilobě, protože plísně a řada bakterií…
Aurifer 25.11.2012 19:15
Aurifer
kyselá nebo zásaditá ... vyhořet nebo vyplavit ... oboje je eé :o) :P poslední
solidus chemik Csc 25.11.2012 20:03
solidus chemik Csc
jj může to být dotažené na mrtvých octomilkách nebo jiným hmyzu. Ten desprej samozřejmě stříkej jen…
Aurifer 25.11.2012 19:14
Aurifer

Já bych to řešila tak, že bych všechno zasažené vyhodila, vyšplíchala bych okolí, kde byly lahve. Z terária bych vyndala úplně všechno, pořádně bych to vymyla. Nejspíš bych i veškeré předměty z terária vyhodila, nebo co by šlo, tak bych propekla či dala do vařící vody, co by nešlo ošetřit, tak bych vyhodila pořídila nové. Směs pro octomilky bych měnila jak jen to půjde a kontrolovala bych stav v lahvích. Jak se tyhle mršky objeví, tak se jich těžko zbavuje.

Já nevím, ale jednou koupi cvrčky a má to zpátky. Ono si nejsem jistý, zda se jich zbavit vůbec dá. Vím, že se dá držet docela dobře nízká hladina těch roztočů, že si jich kolikrát člověk nevšimne. Ale uplné vymícení těch hmyzích. Snad v zahraničí pomocí dravých roztočů.

napadené láhve dozkrm a okolí pak vystříkej Desprejem. On to sice není insekticid, ale na takhle malé živočichy je taky smrtící- prostě se otrávěj alkoholem :-)
Chce to udržovat sucho, pravidelně utírat prach a odstraňovat jakékoliv organické zbytky. Co se týče paludárka, tak co tam máš za substrát? Pokud ligno jako na tom fotu od Hawoka, tak vyměň substrát za rašelinu s pískem (v té se jim daří hůř než v lignu) a důsledně odklízej trus a mrtvé hmyzáky, aby tam nezůstávaly žádné organické zbytky, tak se tam výskyt těch roztočů sníží na naprosté minimum. Další láhve s octomilkama můžeš postavit do tácku svodou.

Mám totiž pocit, že jswm si to přítáhnul ... je možný, že na mrtvejch octomilkách?

V terárkách to sice mám, ale v minimálním množství, jak jsem vyhodil všechny ty flaše, tak to nikde není nějak přehnané. Dořeším to tím Desprejem.

Dendrobátky jsou na rašelině pokryté vrstvou mechu. Hygienu udržuju tak nějak obecně. Jinak mám ale pocit, že jak je to palu vlhké, tak že tam naopak nic nehnije - ta kombinace rašelina, mech a občas rašeliník, je asi natolik zásaditá, že tam plísně nejsou.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru