Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Varanus salvator

Dobrý den,
po delší době mám opět jeden dotaz na chovatele salvatorů, mohu se zeptat jakou používáte podestýlku na dna Vašich terárií. Já mám zatím odzkoušené noviny, ze začátku, do přeléčení na parazity. Pak jsem dal bukové štěpky. Celkem jsem byl spokojen, až do minulého týdne, kdy jsem vyměnil vodní nádrž za nižší ale plošně větší a kolem udělal "souš" z kamenů, především pískovců, nicméně, jak se v ní varánek ráchá, tak část vody zatéká pod kameny a jak jsem následně zjistil v těchto místech plíseň na štěpkách docela bují. Takže uvažuji o jiném podkladě, zatím co mě tak napadá jako jediná alternativa je piniová kůra nějaké jemnější frakce, která by snad plesnivět neměla a lépe drží vlhkost. Lignocel si myslím, že je asi blbost, protože by ho měl plnej bazén a jakmile by zahrábl, tak by to asi bylo po celém teráriu (včetně stropu apod.), proto se ptám, na nějaké další alternativy.
Případně máte-li, nějaký osvědčený prostředek na ošetření těch bukových štěpek (napadá mě např. něco jako postřik slabým roztokem hypermanganu nebo tak něco...)?
Jinak varánek prospívá, už má kolem 1 m, žere téměř vše, ale stále je poněkud ostýchavý, zvlášť při tom žrádle. Přikládám jednu ilustrační fotku z loňského listopadu, za kvalitu se hluboce omlouvám.
Pěkný den.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny