Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Varanus salvator

Dobrý den,
velmi mne zajímá chov tohoto varana, základní podmínky chovu jsem si již zjistil, ačkoli jej v dohledné době určitě pořizovat nebudu, nicméně mne zajímá spíše jejich povaha, zda jsou opravdu (jak jsem kdesi četl) mírnější než Varanus niloticus a také, zda se u nás dají sehnat odchovy. Popřípadě pokud s nimi má někdo více osobních zkušeností budu velmi vděčen za každou informaci.
Předem mnohokrát děkuji za odpovědi.

loading...
Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Zdravím všechny chovatele salvatorů, mám jeden zdravotní dotaz, setkali jste se u Vašich varanů někd… nový
TO 24.04.2017 15:08
TO
Pokusím se trochu obnovit toto zaprášené vlákno. Zjistil jsem totiž po 3 letech chovu, že nemám doma… nový
TO 12.06.2018 15:24
TO
Kdysi mi takhle nakladli samice V.gouldii horni (dnes už panoples ,nebo jak ...) ,měl jsem je za pár… nový
Bandor1 12.06.2018 22:21
Bandor1
Děkuji za odpověď. A taky Vám na ta vejce postavily něco jako hnízdo? A v jakém časovém horizontu se… nový
TO 13.06.2018 07:46
TO
Nestavěli nic ,trousili je po terárku. Už si to přesně nepamatuji ,je to pár let zpátky ,ale dýl jak… nový
Bandor1 13.06.2018 18:20
Bandor1
Zdravím, tak po půlroce mám opět snůšku pravděpodobně neoplozených vajec, scénář téměř totožný jako… nový
TO 09.10.2018 06:13
TO
Mě nakladli jen jednou. Jak už jsem psal víš ,měl jsem je původně za pár ,takže jsem se je i pokusil… nový
Bandor1 09.10.2018 18:12
Bandor1
Děkuji za odpověď, já jsem právě z tohoto důvodu chtěl původně samce, abych se nemusel bát, že mi pa… poslední
TO 10.10.2018 05:49
TO

Zdravím všechny chovatele salvatorů,
mám jeden zdravotní dotaz, setkali jste se u Vašich varanů někdy s tmavě zeleným trusem? Nevíte, co by to mohlo znamenat? Pro přiblížení: potrava byla předminulý týden: potkan, kuřecí stehna a pak po cca týdnu pauzy jsem opět nabízel několikrát v průběhu uplynulého víkendu potkana, avšak bez zájmu. Následně jsem nabídl pstruha (duháče) a půlku sežral.
Zelený trus se objevil patrně již v průběhu víkendu (tedy před krmením rybou), ale domníval jsem se, že se jedná o nějakou řasu ve vodě (nedávno jsem koupil nové UVčko, tak jsem myslel, že je to tím), nicméně dnes jsem zjistil, že to není řasa, ale že trus má tmavě zelenou barvu. Jinak konzistence se zdá být normální.
Chtěl jsem se zeptat, jestli jste se s tím někdo setkal, protože nevím, jestli začít plašit a shánět veterináře, či dát vzorek na vyšetření, nebo zkusit nejdřív upravit nějak jídelníček.
Varan se jinak chová celkem normálně (až na to odmítnutí potkana).
Přeji pěkný den.

Pokusím se trochu obnovit toto zaprášené vlákno.
Zjistil jsem totiž po 3 letech chovu, že nemám doma varana ale varnici, neboť mi před cca 12 dny vykladla snůšku 7 vajec, nad nimiž postavila něco jako hnízdo, nahrnula na vejce rozmočené noviny a ploché kameny a následně "hnízdo" hlídala. Za dva dny vykladla ještě jedno vejce, které sežrala a o několik dní další do vody, které rovněž snědla. O několik dní později vykladla ještě 3 evidentně špatná vejce. Těch původních 7 vajec jsem přemístil do inkubátoru, po několika dnech se 2 zkazila zbylých 5 zůstávalo stejných nyní po 13. dnech se mi zdá, že dvě začínají žloutnout, ostatní jsou zatím bez výraznější změny. Chtěl bych se zeptat, zda jste se někdo setkal u varanů s kladením neoplozené snůšky, nebo se může jednat o možnou partenogenezi? Jeden kolega, s nímž jsem nedávno mluvil mi řekl, že pravděpodobnost je asi jako vyhrát ve sportce, takže tomu příliš šancí nedávám, nicméně by mne zajímaly Vaše zkušenosti, má-li někdo nějaké.
Pěkný den.

Zdravím,
tak po půlroce mám opět snůšku pravděpodobně neoplozených vajec, scénář téměř totožný jako minule, asi dva dny před kladením samice hrabala jako divá, následně nakladla 10 vajec, alespoň co jsem zatím vytahal a vystavěla nad nimi hnízdo z rašeliny a novin. Vím, že je to divná kombinace, ale o víkendu jsem nic kloudnějšího nesehnal.
Mám dva dotazy: Jak často Vám samice kladly/kladou neoplozené snůšky? A nevěděl by někdo ze zde přítomných o chovateli, který by byl ochoten zapůjčit samce salvatora na napáření? Případně o někom kdo by samce prodával? Podmínky bychom pochopitelně domluvili individuálně. Ta moje holka je nějaká plodná, tak si říkám, že by byla škoda to nezkusit příležitostně využít.
Krásný den.

Mě nakladli jen jednou. Jak už jsem psal víš ,měl jsem je původně za pár ,takže jsem se je i pokusil připustit.
Chvíli po sobě lezli ,pak se zřezali a šli od sebe. Asi se jim při tom zbláznili hormony ,takže po nějaké době obě nakladli neoplozená vejce,tak jsem zjizdil ,že mám dvě holky.
Samce jsem tenkrát nesehnal ,takže šli do světa.
O žádném salvatorovi bohužel nevím.

Děkuji za odpověď, já jsem právě z tohoto důvodu chtěl původně samce, abych se nemusel bát, že mi pak padne na nějaké nevykladené vejce, nicméně, když už mam samici, tak zase je škoda ji nezkusit připustit, akorát jsem myslel, že tady bude víc chovatelů salvatorů, zatím vím o 2, ale jeden má 1,5 roku mladého jedince bez určeného pohlaví (navíc to podle chování, velikosti atp. vypadá na holku) a druhý má samici + jeden DDM, kde teda mají samce (a tam jsem předběžně domluven, že by to teoreticky šlo) a pak vim, že by je měli mít v ZOO v Liberci, ale tam jsem se zatím neptal a nevím, jak by byli ochotni. Zatím stále ještě hledám. Nicméně, jestli bude klást takhle, co půl roku tak by to chtělo asi nepropást tu správnou chvíli na to páření. I tak mě zaskočila taková "frekvence" tech snůšek.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru

loading...