Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem užovka červená - odmítání potravy

Ahoj,
máme užovku červenou a poslední dobou odmítá přijímat potravu. Je to pravděpodobně samec (nemáme to potvrzené), věk cca 10 let, máme ho necelý rok, kdy jsme si ho přivezli od původního majitele. Na radu pův. majitele krmíme cca 1x měsíčně trochu větším potkanem - tak, jak na to byl had zvyklý. V teráriu jsme přes léto moc nesvítili (v bytě bylo i tak dost teplo a světlo), od podzimu jsme začali pravidelně svítit každý den.
Před 3 týdny jsme krmili, tentokrát asi po 5 týdnech od předchozího krmení. Dostal většího potkana než obvykle, menšího jsme nesehnali, tak jsme to zkusili. Potkana dostává omráčeného. Had začal potkana polykat, ale u předních nohou se zastavil a potkana "vyplivl" a dál už o něj nejevil zájem. Mysleli jsme, že je potkan na něj příliš velký. Po týdnu jsme mu koupili menšího potkana, zhruba takového, jakého běžně žere, ale situace se opakovala - začal potkana žrát, měl už kus v sobě, ale pak potkana zase nechal. Po dalších cca 10 dnech jsme zkusili alespoň malou myš, ale nevzal si ji.
Had se nám 3x po sobě svléknul pravidelně po 2 měsících, teď už je to asi 3 měsíce od posledního svleku, ale na další svlékání to zatím nevypadá, had se zatím nezakaluje.
Jinak had vypadá zdravě, bývá večer často aktivní, šmejdí po teráriu, jako by hledat potravu.
Nevíte, čím to může být? Může to být jen nějaké období, které samo odezní a zas bude všechno OK? Nebo je problém a máme to nějak řešit, případně ho vzít k veterináři?
Díky moc!

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
taky mam užovku albína cca 165 cm, 7 let, samec, uz nekolik let pravidelne prestane jist zacatkem un…
kaczenka87 29.12.2012 21:41
kaczenka87
Dík za zprávu :) Před pár dny jsme zkusili úplně malé potkánky a postupně si vzal dva, třetího už ne… poslední
LB 04.01.2013 22:14
LB

taky mam užovku albína cca 165 cm, 7 let, samec, uz nekolik let pravidelne prestane jist zacatkem unora a tri mesice hleda samicku :o) po trech mesicich se normalne nazral a jelo se dal. Letos se mu to asi nejak posunulo ci co (spatna nebo dlouha doba sviceni?) a prestali jsme papat hned po stedrem dnu. Hadice krouži po terárku jak mlsná koza ale potkana si nevezme. Tak predpokladam, ze by "posunutá" doba páření? (teda aspon u nas) :-D Myslim si, ze staci hladovka a potkana si za nejaky cas urcite vezme....

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru