Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Agama kočinčinská - Úraz nohy

Zdravím,
právě jsem zjistila dost nemilou věc. Vzala jsem jednu ze svých ještěrek na klín a tahá za sebou jednu zadní packu. Směrem k ocasu je volná, jde natáhnout normálně, směrem k tělu to lehkým pohybem nezle. Po prohmatání se mi zdá, že kyčelní kloub na nepohyblivé noze má výše směrem k hlavě než zdravý. S nohou hýbat může, nemá jí bezvládnou, ale při chůzi ji tahá za sebou, nepoužívá ji. Problém je, že je pátek večer a počítám, že ordinace na veterině u specialisty bude otevřená nejdřív ve středu 2.ledna, dřív asi těžko. Mám strach, pokud je vykloubený kloub, tak aby se jí nějak nepochroumali, neodumřeli nervy v nožičce. Vím, že by to chtělo ihned rentgen. Nemáte zkušenosti s tím, zda je vet schopný u takto malých ještěrů (samička, má asi 160g a 16-18cm v těle) vrátit kloub na své místo? Docela mě to vyděsilo, nerada bych, aby jí to takhle zůstalo. Přemýšlím o o tom, zda si jí nenarazila, ale to by asi neměla takto nepohyblivou a ten posunutý kloub.. Jinak je to samička, která v mládí trpěla velkým nedostatkem minerálů, vitamínů. Jen pořád nechápu jak se jí to povedlo, musela skočit / spadnout na nějakou větev..nevím. Pokud jste něco podobného zažili. Budu ráda za každou informaci. Díky moc. Zatím jsem to ještě nevyfotila, ale pokud bude třeba, udělám hned fotky.

Předmět Autor Datum
ono u zvířete, které si prošlo obdobím, kdy mělo něčeho nedostatek se to dá čekat. Ona tam mohla vzn…
Aurifer. 29.12.2012 11:35
Aurifer.
To se mi stalo u dvou leguánů. Hodně skákali a někdy se nepovedlo a spadli na větev. Prohmatáním byl…
kiklop32 29.12.2012 13:01
kiklop32
Takže jsem nečekala a vzala ji k vetovi, protože mi veterinář už kdysi říkal, že s tímhle se musí je…
Terkams 29.12.2012 13:48
Terkams
ono se dá čekat, že to stejně bude občas zlobit..to se u těchhle pochroumaných zvířat stává. Hlavně…
Aurifer 29.12.2012 14:33
Aurifer
Jj, on mi varoval. Ukázal mi jak to případně opět vrátit. Ale zatím je klidná, tak snad jí dlaha vyd… poslední
Terkams 29.12.2012 15:41
Terkams

ono u zvířete, které si prošlo obdobím, kdy mělo něčeho nedostatek se to dá čekat. Ona tam mohla vzniknout malá deformace na pánvi, takže ta noha časem může začít zlobit. dala bych agamě dávku vápníku a Békomplex, ono se to někdy pak srovná samo. Pokud nesrovná, tak je nutné jít k tomu veterináři.

Takže jsem nečekala a vzala ji k vetovi, protože mi veterinář už kdysi říkal, že s tímhle se musí jednat rychle, jinak už kloub pak nemusí být pohyblivý když se vrátí zpět. Můj veterinář je mimo republiku, tak mi asistent doporučil pana Honsu. Má v Plzni o víkendech i ambulanci. Vzal ji, prohmatal a jedním pohybem vrátil kloub zpět. Noha plně pohyblivá. Potom jsme vytvořili dlahu, dala jsem ji do karanténního boxu bez vody, aby měla klid i od ostatních a teď už jen doufat, že bude v klidu a nebude se snažit dlahu nějak odstranit, protože nožku má přitisklou celou k tělu. Říkal že by bylo dobré, aby ji měla aspoň 3 dny v dlaze, pokud se nám povede 14dní tak perfekt. Pak už by bylo dobře zajištěné, aby kloub zase nedělal potíže v budoucnu.
Je to asi způsobeno dřívějším nedostatkem vápníku a minerálů při vývinu.

Jj, on mi varoval. Ukázal mi jak to případně opět vrátit. Ale zatím je klidná, tak snad jí dlaha vydrží. Plánuji výhledově vytvořit velké terárium pro smečku a počítám s tím, že tuhle samičku bych nechala ve stávajícím tera třeba s odrostlými mláďaty, která si nechám. Ona není o moc mladší než ostatní holky, ale zatímco oni už snůšky měli ona ne, takže to je jedině dobře.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru