Předmět Autor Datum
Zkusila bych to přes kedlubnový list. Náš se po něm může utlouct, a protože je to pořádné lupeno, ne…
Alamagoosa 06.01.2013 17:50
Alamagoosa
A co se s tím legoušem dělo celý rok? To si ho nikdo nevšímal a teď ho chcete socializovat? Na to js…
Kája z Brna 07.01.2013 13:14
Kája z Brna
...To si ho nikdo nevšímal a teď ho chcete socializovat? Na to jste měli myslet hned při koupi lega.…
Kláňa 07.01.2013 16:59
Kláňa
Děkuji a ten celý rok jsme si ho všímaly ale né tak usilovně jako teď..Rozhodně ten kedlubnový list…
Dominik123 07.01.2013 19:40
Dominik123
Jak píše dále zadavatelka, tak si ho opravdu nevšímali.Nikde jsem nenapsala, že Alamagoosa nemá prav…
Kája z Brna 08.01.2013 08:53
Kája z Brna
mám podobný problém,mám doma legouše půl druhého měsíce,po třech týdnech se nechal i pohladit (docel…
Honey55 08.01.2013 07:38
Honey55
To se u legoušů stává, že se vrátí ke starým zvykům. Prostě musíte vydržet a nepovolit. Zřejmě si zp…
Kája z Brna 08.01.2013 08:51
Kája z Brna
To mi právě zhruba po těch třech týdnech nečekaně sám přilezl na ruku a olízl mi prsty,na to jsem za…
Honey55 08.01.2013 09:14
Honey55
Prostě vitamíny jsou cítit. Já dávám vápník a kapky Reptilin od firmy Sera. Za ty roky (6,5 roku) si…
Kája z Brna 08.01.2013 10:38
Kája z Brna
To bude asi ten problém,snažím se to trochu maskovat,ale asi je vyčůranější,než já:-)..S vápníkem za…
Honey55 08.01.2013 11:06
Honey55
Hlavně mlsouni a říká se také,že "leguan je nejinteligentnější plaz", ale nevím, protože mám ještě v…
Kája z Brna 08.01.2013 12:54
Kája z Brna
Tak jestli to u plazů platí podobně jako u psů,tak to tak asi bude,když to tady píšete:))..tak mlsou…
Honey55 08.01.2013 13:47
Honey55
Honey55 měl by sis taky naštudovat jídelníček,páč se mi zdáže krmíš dosti nevhodně.Jen tak někdy růz…
LEGO25 08.01.2013 23:12
LEGO25
tady jsem to podal až moc zjednodušenně a s nadsázkou,nemyslím si,že by se měl špatně,snažím se,aby…
Honey55 09.01.2013 06:58
Honey55
Taky dávám papriku i pórek nebo jarní cibulku, samozřejmě jen na doplnění a zpestření jídelníčku.Zák…
Alamagoosa 09.01.2013 12:10
Alamagoosa
Naši legové milují pórek a také kedlubnu a to potom smrdí celé terárko, přestože mají jídlo jen "pop…
Kája z Brna 09.01.2013 13:01
Kája z Brna
samozřejmě,co se týče,pórku a jiné zeleniny,přidávám trochu pro to zpestření,jinak samozřejmě základ…
Honey55 09.01.2013 13:48
Honey55
tak oni leguáni jsou díky tomu jejich sociálnímu způsobu života takoví trošku jiní než ostatní solit…
Aurifer. 09.01.2013 00:01
Aurifer.
Omlouvám se jiné další ještěry než vousatku a gekončíky nemám, tak jsem neměla kategorizovat.
Kája z Brna 09.01.2013 12:59
Kája z Brna
Pokud by nevadilo využila bych tohohle vlákna. Vzala jsem si do opatrování asi 5 letýho leguána, kte…
Marťulka 09.01.2013 08:28
Marťulka
Jsem v tomto ohledu začátečník,ale podle toho co jsem stačil přečíst a pročíst vám musí začít věřit,…
Honey55 09.01.2013 08:58
Honey55
Určitě, začínala jsem také s dvouletým kousavým leguánem. Zpočátku při úklidu terárka jsem se bránil…
Kája z Brna 09.01.2013 10:15
Kája z Brna
No takže můj legoušek dělá velké pokroky :) Před třemi dny by na sebe nenechal šáhnout a dnes se nec… poslední
Dominik123 10.01.2013 13:51
Dominik123

Zkusila bych to přes kedlubnový list. Náš se po něm může utlouct, a protože je to pořádné lupeno, nebudeš muset dávat ruku až k leguánovi. Taky bych mu ho necpala až do čumáku, ale jen nabídla tak cenťák před čumák, pokud neuteče, listem nehejbej a čekej, co bude. Legouši maj občas dlouhé vedení a trvá jim, než se odhodlají. Nepůjde to jednou, tak zkoušet za chvíli nebo další den. Legouše nehoň, když uteče, tak ho nech a zkoušej jindy. Vtip je v tom, že musíš být vytrvalejší než leguán :-D. Jak si vezme z ruky, tak ho po nějakém čase můžeš zkusit tím listem hladit. Nespěchej, nedělej rychlé poohyby, klidně na něj mluv. Jo a ten lupen chce pořádně umýt pod proudem vody.:-)

mám podobný problém,mám doma legouše půl druhého měsíce,po třech týdnech se nechal i pohladit (docela mě to překvapilo, pohladil jsem ho denně,aby si zvykal na ruku a na mě (na ruku ale zatím nešel),ale poslední týden,jako kdyby zblbnul,neudělal jsem nic jiného než jindy,ale poslední týden,když dělám cokoliv v teráriu (čištění výkalů,rosení,nebo podání stravy) a on je poblíž,tak nafoukne lalok a buď uteče,nebo švihá ocasem. Jsem z toho docela špatnej,protože to bylo na dobré cestě a těď se trochu obávám,aby se zase zklidnil. Je starý zhruba 6měsíců.

To se u legoušů stává, že se vrátí ke starým zvykům. Prostě musíte vydržet a nepovolit. Zřejmě si zpočátku nebyl jistý svým teritoriem, ale teď zjistil, že terko je jeho a brání si ho.Jen vydržte. Já jsem s legem začínala tak, že jsem dala ruku do terka, nehýbala jsem se a jen jsem na něj potichu mluvila. Vždy chvilku , nejdéle pět minut několikrát denně. Jak si zvykl, že mám ruku v tera a neplašil se, tak jsem ruku přisouvala blíž.Musíte vystihnout vzdálenost o jakou se přiblížíte. Cca za 3 měsíce, mě na ruku vylezl a nechal se hladit, ale po lalůčku a prsíčkách, nikdy ne shora.Pak už to pokračovalo rychle, do roka byl úplně socializovaný. Takže teď když už je velký(160cm,7kg), nemáme problém s případným ošetřením apod.

To mi právě zhruba po těch třech týdnech nečekaně sám přilezl na ruku a olízl mi prsty,na to jsem začal opatrně hladit,nechal se,dá se říct kdekoliv,z boku,okolí hlavy,ale zarazilo mě právě chování za poslední týden,opravdu má chvíle jak smyslů zbavený,dokonce jsem vypozoroval,že se nenažere,pokud jsem v místnosti..zřejmě paličák:-):-)..
Když už jsme u těch rad,zhruba každé druhé,až třetí krmení mu do zeleniny přilepším vitamíny,v tom prvním měsíci si to vzal normálně,sice nevyluxoval misku uplně,jako když to podám bez vit.,ale něco dal,teď k tomu přileze,veme pár lístků a konec,jak mu to cca za hodinku schválně vyměním a dám bez vit.,tak to vyluxuje.Kde by mohl být problém,špatné vit?

To bude asi ten problém,snažím se to trochu maskovat,ale asi je vyčůranější,než já:-)..S vápníkem zatím problém není a kapičky dávám taky,na doporučení chovatele,od kterého mám lega max.kapku 2x za měsíc,ty mu nevadí,voní jak juice.To rozprášení po terku,to mi příjde jak jeho záliba,tlačí,tlačí,když má dost,tak odleze,do pár minut je zpět a co zbyde leží všude:-)..ze začátku dal i ty vit. v prášku,pokud jsem to proložil hodně mátou a bazalkou,která nejspíš tu vůni vit. přebila,teď už ani to moc nechce.No pomalu zjišťuji,že jsou to dost vyčůraní pacholci..

Hlavně mlsouni a říká se také,že "leguan je nejinteligentnější plaz", ale nevím, protože mám ještě vousatku a gekončíky a opravdu proti nim je v baráku nejchytřejší. Jiný plazy vyzkoušené nemám.Údajně je leguán povahově pes, gekončíci a vousatka spíš kočky. No nevím. Samozřejmě, že moje zvířata jsou nejchytřejší ve střední Evropě a přilehlém okolí.;-)

Tak jestli to u plazů platí podobně jako u psů,tak to tak asi bude,když to tady píšete:))..tak mlsouni to nejspíš budou,za tu krátkou chvíli co ho mám doma se mu jen tak člověk neyavděčí,jeden den by se přetrhl např.po paprice a když mu jí tam člověk přidá druhej den,tak nezájem..Mám osvědčenou zeleninu a bylinky,který si dá pokaždý a jen mu přidávám,jednou pórek,někdy takhle různou zeleninu,střídám a je to jak kdy,mlsnej potvora:-)

tady jsem to podal až moc zjednodušenně a s nadsázkou,nemyslím si,že by se měl špatně,snažím se,aby měl každý den změnu..co se týče jídelníčku a jiných věcí,snažím se čerpat na stránkách leguanzeleny.cz..taky mi to přišlo trochu divoký s tim pórkem,ale zkusil jsem a zřejmě mu to nevadilo,když to zfofroval..

Taky dávám papriku i pórek nebo jarní cibulku, samozřejmě jen na doplnění a zpestření jídelníčku.Základ polníček, rukola .... v létě pampeliška ... Předpokládám, že Honey55 taky nemá plnou misku jen pórku :-). Když jsme u té aromatičnosti, tak na vrcholu blaha lega přivádí bazalka. Za ní se hnal přes celé terárko :-)

samozřejmě,co se týče,pórku a jiné zeleniny,přidávám trochu pro to zpestření,jinak samozřejmě základ tvoří listy salátů,hodně rukola,která tu padla a jak popisuje alamagoosa,když přidám bylinku jakoje bazalka,máta, nebo meduňka,tak se může utlouct,málokdy se stane,že něco zůstane v misce.

tak oni leguáni jsou díky tomu jejich sociálnímu způsobu života takoví trošku jiní než ostatní solitérně žijící ještěři. Ale že by byli nejinteligentnější- to řada druhů Lacertidů je chytřejší. Jinak se psama je nejde moc srovnávat, dobře socializovaný pes člověka bere jako vůdce smečky, socializovaný leguán člověka bere jako sobě rovného.

Pokud by nevadilo využila bych tohohle vlákna. Vzala jsem si do opatrování asi 5 letýho leguána, kterej byl původní majitelkou trápen v malým prostoru a asi celkem bez UV a vody (ani bazén ani rosení, jen miska). Hned jsme s ním museli na veterinu na amputaci téměř celého ocasu. Ocas už se mu zhojil. Ale legoš zůstává už čtvrt roku agresivní. Necháváme ho v klidu a jen mu dáváme vodu, jídlo. Pokud stojím u otevřeného terárka a nehýbu se tak je klidný, když se ale moc přiblížím tak kouše a seká ocasem. Myslíte že ještě někdy bude možnost ho alespoň trochu zklidnit a jak k němu přistupovat?

Jsem v tomto ohledu začátečník,ale podle toho co jsem stačil přečíst a pročíst vám musí začít věřit,že mu od vás nic nehrozí a pomalu si zvyknout,ale jestli to dokážete u už dospělého jedince,těžko říct,kor když byl jak píšete týranej..kdybych to porovnal s jiným zvířetem,např. pes,když ho budete týrat,tak mu to bude taky docela dloho trvat,než si zvykne na jiného člověka,ale spíš si nezvykne..takže mohu popřát snad jen hodně štěstí a trpělivost..

Určitě, začínala jsem také s dvouletým kousavým leguánem. Zpočátku při úklidu terárka jsem se bránila rolkou papírových utěrek(zakousl se do rolky a ne do mě).Stejně mě nejméně dvakrát do týdne pokousal.CCa po 3 měsících neútočil přímo na mě, ale syčel a po půl roce jsem ho začala pouštět z terka a při pobytu venku na sebe nechal sahat a krmit. Postupem času se z něj stal miláček a mazlíček, ale nějakou dobu to trvalo, možná rok.

No takže můj legoušek dělá velké pokroky :) Před třemi dny by na sebe nenechal šáhnout a dnes se nechal hladit po laloku :) No ikdyž to byla jen chvilinka (tak 20 vteřin potom jsem udělal prudký pohyb a utekl) ale překvapil mě :)
Děkuji všem za pomoc nevím co bych si bez vás počal :)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru