Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Pár otázek k cenchrii - výbava terárka

Zdravím všechny hadaře, budu měnit terárko, kde mám kluka cenchrie, a chci si ujasnit pár věcí. Jako podklad mám rašelinu, se kterou jsem spokojená a had zřejmě taky - je třeba to tedy měnit za jiný podklad?
Kluk má dva roky, dva měsíce a má kolem 70 cm. Není to málo? Pravdou je, že má asi malé terárko 50x50x35:( Proto teď zařizuji větší.
V novém terárku bude odpočinková "kapsa", kam se had může uložit, a současně to tedy bude něco jako úkryt. Další temné místo bude pod spodním patrem, které bude ještě kryté větví. Je třeba další úkryt?
A dotaz poslední - všimla jsem si, že se tu často uvádí,že pro pár cenchrií stačí 80x40x40. Je to opravdu tak?
Děkuji všem, kdo zareagují a přeji hezký večer.

Předmět Autor Datum
Ked su take podrazene jak ten tvoj (70cm je v takom veku sakra malo) tak im to terarko bude naozaj s…
danio007 10.01.2013 19:41
danio007
No fakt je ten,že pokud mají po narození 40-50 cm,tak teda moc nenarostl.Asi by to chtělo občas nakr…
strastav 10.01.2013 20:23
strastav
Ježiš, nestraš....:( Krmín ho jednou zam měsíc, někdy měsíc a půl, když nejsou myši u dodavatele, a…
serpenta 10.01.2013 20:33
serpenta
Díky, s novým substrátem počítám, větve budou také nové. Že je to sakra málo, to vím, ale nevím, co…
serpenta 10.01.2013 20:34
serpenta
Krmíš ho hrozně málo. Myslím, že při 70cm musí zvládnout alespoň myš a to bez potíží. Krm ho alespoň…
Lukas K 10.01.2013 20:57
Lukas K
Děkuji za radu, myslela jsem, že mám krmit méně:(
serpenta 11.01.2013 12:57
serpenta
upřímě, to se nedá moc divit, že je ten had tak malý...to je asi jako kdyby sis dala 2x týdně pribiň…
Aurifer 11.01.2013 13:16
Aurifer
Tak to mě mrzí:( Všude jsem četla, že když se had překrmuje, je tlustý, a že je lepší krmit méně, ne…
serpenta 11.01.2013 13:59
serpenta
Takhle, ono pokud někdo hady překrmuje a jsou tlustí, tak je to samozřejmě špatně. Ale opačný extrém…
Aurifer 11.01.2013 14:25
Aurifer
Teď jsem si projela google a zjistila jsem, že uvádím myslné informace.. to, co kupuji léta jako ská…
serpenta 11.01.2013 14:35
serpenta
"mylné"
serpenta 11.01.2013 14:36
serpenta
Ono u hada krmeného 1x za měsíc a půl bude mít větší průměr pravděpodobně i hodně hubená myš ;-). os…
Aurifer 11.01.2013 14:45
Aurifer
Tak to budou nejspíš ty subadultky, jsou pěkně baculaté. V neděli se vracím domů a krmím, tak můžu p…
noocturno 11.01.2013 16:32
noocturno
Omlouvám se, na jiném pc mi sem skočila jiná přezdívka.
serpenta 11.01.2013 16:33
serpenta
Můžeš to zkusit i odpozorovat. Já hroznýšovce nakrmím něčím přiměřeně velkým, nechám je trávit,pak k…
Lukas K 11.01.2013 16:02
Lukas K
Tak budu krmit a uvidíme:) Ono kálení také nic moc, až jsem bála, že má něco se střevy. A ono je to…
serpenta 11.01.2013 16:33
serpenta
konkrétně u cenchrií ne, ale u hafa ostatních druhů ano. Ono se to prostě stává, že 1 zvíře z páru k…
Aurifer 11.01.2013 18:04
Aurifer
Cenchrie mi přijdou co se týče krmení úplně bezproblémové. Cykly vylučování jsou pravidelné a krmím…
BlackFlame 12.01.2013 13:57
BlackFlame
Tak se omlouvám za zkreslené info, mám velmi špatný odhad na vzdálenosti a po přeměření dnešního krá…
serpenta 13.01.2013 21:29
serpenta
asi bude mít o něco více než těch 70cm, ale ne o mnoho...ona svlečka bývá výrazně delší než vlastní… poslední
Aurifer 13.01.2013 22:08
Aurifer

Ked su take podrazene jak ten tvoj (70cm je v takom veku sakra malo) tak im to terarko bude naozaj stacit...
Substrat sedi, nevidim rozdiel v tom, ci ma had rok, alebo 3. Podmienky by mal mat rovnake, takze aj substrat. Akurat ho vymenit az cisty. Aspon ja nedavam do noveho terarka stary substrat, konare atd..
Ukryt v studenej a teplej casti terarka. To staci. Inak vyzsia vrstva raseliny a oni si spravia ukryt kde budu chciet (zahrabu sa).

Ježiš, nestraš....:( Krmín ho jednou zam měsíc, někdy měsíc a půl, když nejsou myši u dodavatele, a vždycky spráskne tři skákavky. Velké myši ještě dávat nemůžu, jsou na něj prostě velké:( Je možné, že to je tím terárkem (četla jsem, že hadi se přizpůsobují ubikaci)?

upřímě, to se nedá moc divit, že je ten had tak malý...to je asi jako kdyby sis dala 2x týdně pribiňáčka a nic jiného ;-) Dávej mu menší myš 1x za 10dní a až nabere kondici (zmohutní), dej mu dospělou myš nebo potkáně. A ne v intervalech delších než 14dní, jak už psal Lukas- spíše raději častěji. Ale stejně musíš počítat s tím, že když jsi toho hada takhle podtrhla, tak už nenaroste do normální velikosti, protože to období, kdy rychle rostl a měl hodně žrát už ztratil.

Takhle, ono pokud někdo hady překrmuje a jsou tlustí, tak je to samozřejmě špatně. Ale opačný extrém- skoro nekrmit je také špatně, obzvlášť pokud se jedná o mláďata. Ono je potřeba k tomu krmení přistupovat s rozumem a řídit se věkem konkrétního hada a jeho aktuální kondicí. Mláďata s tloušťkou problémy nemívají, protože veškerou energii z potravy investují do růstu. To střídmější krmení se týká dospělých zvířat nevyužívaných v chovu. Protože třeba samice v období odchovů je také nutné krmit hodně.

Skákavky mu nedávej, spíš mu dej 1 myš a než nabere kondici a zmohutní, tak můžeš krmit i 1x týdně. Ono na těch skákavkách nic moc není, proto je lepší dát 1 buclatější subadultní myš než 3 skákavky.

Teď jsem si projela google a zjistila jsem, že uvádím myslné informace.. to, co kupuji léta jako skákavky, jsou zřejmě ty subadultní, prostě už je to malá myš se vším všudy, žádné osrstěné hole. Myši jsöu bez ocasu tak 4-5 cm, a dávám tři. Průměr těla mají větší, než had...

Ono u hada krmeného 1x za měsíc a půl bude mít větší průměr pravděpodobně i hodně hubená myš ;-). osrstěné hole je "medvídě"- je chlupaté, ale ještě nevidí a nemotorně leze. Skákavka je mezi 2-3 týdny stará myška- je osrstěná, vidí, běhá, už sama žere. Skákavka se jí říká proto, že je jak na péro- když ji vezmeš do ruky, pravděpodobně ti z ní vyskočí. Není na ní v tomhle věku moc masa, je samá noha. Pak jsou myši po odstavu, subadultky v asi poloviční velikosti, než je dospělá myš. Ono u té velikosti skákavky nebo po odstavu to je ale hodně různé. Někdo má myši pěkné a buclaté, jiný má nedomrlé chcípáky, na kterých fakt nic není. Klidně hadovi dej 1 přiměřeně velkou než 3 menší myšky ;-)

nebyla by fotka toho hada?

Můžeš to zkusit i odpozorovat. Já hroznýšovce nakrmím něčím přiměřeně velkým, nechám je trávit,pak když vidím exkrementy, je mi jasné, že už dokonale vytrávili a nechám je ještě pár dní potrápit hlady a znova nakrmím, většinou to vyjde na těch 14 dní. Samozřejmě záleží i na velikosti sousta-když hodím hroznýšovi králíka, je jasné, že ho za 14 dní zase nebudu cpát. Cenchrie i ostatní hroznýšovci se mi celkově zdají takoví aktivnější a žravější. Krm, jak bylo uvedeno, obezity se neboj. Mám hroznýšovce jamajské,kteří dostávají každý 2 střední potkany co 14 dní (mám je chvíli,ale takto byli celo dobu krmeni), je jim 18 let a jsou v perfektní kondici.

Abych nezakládal nové vlákno - máte někdo zkušenosti s odmítáním určitého druhu potravy a dělání "cavyků" při krmení právě u E.c.cenchria ? Mám jednu samici,která mě chce zřejmě připravit o nervy a velikostně začíná hodně zaostávat za samcem. Zajímá mě,jestli je to vyjímka nebo má někdo podobnou zkušenost.

konkrétně u cenchrií ne, ale u hafa ostatních druhů ano. Ono se to prostě stává, že 1 zvíře z páru krásně jede a druhé zlobí... a čím vzácnější druh (bez valné šance na případné dopárování, kdyby to haprující zvíře padlo) to je, tím pravděpodobněji :-)

Cenchrie mi přijdou co se týče krmení úplně bezproblémové. Cykly vylučování jsou pravidelné a krmím několik dní po vytrávení. Výjimkou je období svleku, kdy jim žrát nedávám (a ani nejeví o potravu zájem). Třikrát za rok dám dva až tři týdny po vytrávení hladovku. Samice už má 190 cm. Krmím vydatně, ale střídmě. A výsledek je perfektní.

80x40x40 je málo i pro dospělou samici. Zvlášť když na hada přijde nějaká ta aktivita. Ocení i trochu toho prostoru do výšky. Pro pár určitě tak 120-140x60x60. Můj názor. Jinak super zvířata, krásně chovatelná.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru