Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Nejdůležitější je nepoužívat květináč (a ti co se mnou nesouhlasí, nemají pravdu :-D). Je to stejný…
MadMike 13.01.2013 08:42
MadMike
To ale platí pouze tehdy, pokud někdo řeší květináč s cílem usměrnit světlo. Já je třeba u některých… poslední
VilemC 15.01.2013 13:07
VilemC

Nejdůležitější je nepoužívat květináč (a ti co se mnou nesouhlasí, nemají pravdu :-D). Je to stejný jako v dnešní době používat místo mobilu morseovku (edit: teda telegraf). Květináče se používaly proto, aby se z normální kulaté žárovky udělala bodovka. Jenže se tam ty žárovky moz zahřívají, častěji praskají a když se takhle ptáš, jen by tě zbytečně zabilo napětí ze zásuvky při zapojování. Dnes si můžeš koupit bodovky všech tvarů, výkonu a velikostí. Rozmysli si to ještě.

To ale platí pouze tehdy, pokud někdo řeší květináč s cílem usměrnit světlo. Já je třeba u některých zvířat (phelsumy) mám všude, prostě proto, že se na něm rády vyhřívají. Kompakty UVB tam svítí statečně i několik let :-D. Čili pro tazatale bych dodal - pokud to má být k nějakému zvířeti jako bodovka na výhřev, pak to nemá smysl. Pokud je to ke zvířeti jako jsou phelsumy apod. tak určitě nevěsit na šňůřu. Sice to tak hodně lidí má, ale mě to přijde jako šílenost.

Já používám takovou závitovou rouru, která se prodává a dá se k ní krásně přišroubovat jak květináč, tak objímka. Můžu v případě zájmu večer vyfotit ;-)

Edit:
Tahle objímka má přímo v sobě připravený závit
[http://www.elektro-svitidla.com/pic_zbozi/1585.jpg ]

k tomu se dá sehnat takováhle závitovka
[198_medium.jpg]

Ta se našroubuje přímo do objímky, káblík se provleče skrz, dá se na ní klasická matka a podložka, do desky, skla apod se provrtá díra, prostrčí se, nahoru znovu podložka matka a objímka i květináč jsou naprosto pevně a trvanlivě přišroubované k jakémukokliv podkladu ;-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru