Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem JEŽEK - WHS nebo odvápnění kostí? SPĚCHÁ!

Zdravím. Moje známá chová od června roku 2012 ježka bělobřichého. Bohužel, o chovu zjevně věděla prdlajs, ježek byl po celou dobu krmen především kočičí konzervou nebo granulemi, ničím jiným. Dnes jsem si ježka s vážnými zdravotními problémy přivezla k sobě, vzhledem k tomu že známá není schopná zvířeti nijak pomoci ani ho odvést ke specialistovi /jaká to láska ke svému zvířeti, že. Nemohla jsem ho tam nechat trpět.
Ostatně, teď je u mně, prostudovávám chovatelské weby a příručky a bojím se nejhoršího - WHS.
Ježek je chvílemi silně apatický, občas přepadává na bok, u známé prý chvílema táhnul zadní nožky za sebou, odmítá jíst i pít. Měl přerostlé drápy, ty jsem mu už zastříhla na správnou délku, promasírovala jsem mu bříško teplým ručníkem, protože se prý několik dnů ani nevyprázdnil. Jinak zadeček čistý, kůže zdravá, bodlinky bez problému. žádné známky sebepoškozování. Teď měl zřejmě záchvat, začal běsnit, lozit po stěnách příbytku, křečovitě se protahoval, teklo mu z nosu (ale tady si nejsem jistá, zda jen nevyfrkával vodu, trochu se v misce při běsnění namočil).
Před tím jsem se do něj marně snažila dostat alespoň tekutiny v podobě neslazeného heřmánkového čaje a trochu jogurtu, bohužel marně, jednou mu dokonce začla z tlamky téct tmavě hnědá tekutina, nevím zda krev, nebo jestli je u ježka možné zvracení, těžko říct.
Ostatně chvílemi se jevil naprosto v pořádku, když k němu položím kus jablíčka nebo sýru, zvědavě nastraží ouška, čenichá, ale odmítá cokoliv pozřít.
Problémy nastaly prý poprvé před pár dny, potom byl v pořádku (ale těžko říct, kde je pravda, vzhledem k tomu, že známá mu zřejmě moc pozornosti nevěnovala) a začalo to pokračovat až dnes.
Ještě mě napadá silné odvápnění, vzhledem k tomu, že maso může odvápňovat a ježek žádný přísun vápníku neměl. Co si budeme povídat, v levných kočičích konzervách nic zdravého není a opravdové "maso" se kolem těchto druhů krmiv sotva mihlo.
Jaký je Vás názor? Veterinář mě po telefonu poslal do háje ("Kde jste jako sakra přišli k africkému ježkovi?!", na pohotovost se momentálně nemáme jak dostat, mám ho doma sotva hodinu, dřív ja k zítra nemám možnost.
Máte zkušenosti s odvápněním nebo WHS? Co Vás napadá za řešení, jak více mu pomoc? Nyní je v příbytku, na ručníku (abych mohla sledovat stolici, zda nějaká bude, má misku s heřmánkovým čajem, jablko, sýr, čistou vodu, ničeho se ještě nedotkl, momentálně spí.
Předem děkuji za všechny rady a Vaše zkušenosti, ježka jsem osobně nikdy nechovala, ačkoliv po večeru nad googlem toho o nich vím zjevně daleko víc, než známá, ráda bych ho zachránila, nechci aby umřel. Ještě mě napadla injekce kalcia, ale nechci mu jen prodlužovat trápení.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Zajistěte mu teplotu aspoň na 26°C, lépe 28°C, to jako 1. Pak mu kápněte do tlamky silný roztok Gluk…
Aurifer 04.02.2013 12:08
Aurifer
A pokud máme smůlu a místo odvápnění máme WHS, pak asi není co řešit, lék na to není, dá se to jen p…
Ježeček 04.02.2013 13:15
Ježeček
Ten Glokopur je na dodání energie, když zvíře hladoví. Sám o sobě nemá léčebný efekt, jenom dodá ene…
Aurifer 04.02.2013 13:47
Aurifer
Tak jsme dostali injekci vitamínu B, kortikoidy, kalcium + do ampulky kalcium k ústnímu podání a mas… poslední
Ježeček 04.02.2013 19:33
Ježeček

Zajistěte mu teplotu aspoň na 26°C, lépe 28°C, to jako 1. Pak mu kápněte do tlamky silný roztok Glukopuru, pokud už pár dní nežere, tak je to velký problém. Jogurt ani sýr mu vůbec nedávejte, jablko také ne, dejte mu naškrábané kuřecí srdce, nebo zabité cvrčky (které ale asi nebude znát, když doteď žral jen konzervy). A utíkejte s ním k veterináři, co rozumí drobným savcům. Pokud to bylo zanedbávané zvíře, tak těch příčin slabosti může být hodně, včetně toho odvápnění. Ale to se u savců projevuje spíš třesem a neschopností chodit, zadní nožky se jim stáčejí jakoby směrem pod břicho. Obvykle to vyřeší kalciová injekce, ale tohle co popisujete se mi jako odvápnění nezdá.

A pokud máme smůlu a místo odvápnění máme WHS, pak asi není co řešit, lék na to není, dá se to jen potlačovat podáváním vitamínu E, ale odmítám mu v případě WHS to trápení prodlužovat. Ach jo, tak snad glukopur s kalciovkou pomůže.

Ten Glokopur je na dodání energie, když zvíře hladoví. Sám o sobě nemá léčebný efekt, jenom dodá energii a podpoří chuť k jídlu. kalciovka neublíží, ani kdyby to nebylo odvápnění...hlavně ježoura držte v teple. uvidíte, co vám řekne veterinář...přeji hodně štěstí.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru