Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Nemoci hlodavců?

Zdravím, mám takový malý chov pro moje vlastní potřeby a pro kamarády z okolí, což jsou
3 skupiny myší 1.3
2 skupiny potkanu 1.2
2 skupiny mastomyší 1.3

a pár křečků. Mám tu džungaráky a syrský.

Teď jsem si všiml, že jeden džungarák, apaticky lítal po celém boxe, furt pištěl, převaloval se, asi za 2 minuty už byl na zádech a měl jen posmrtné tiky a tekla mu krev z nosu.

Můžu se zeptat co by to mohlo být? Okamžitě sem celý box vydesinfikoval celé chovné skupiny šli do jiné místnosti. Nebylo to stářím jelikož se jednalo cca o 3 měsíčního křečka.

Děkuji za vaše připomínky, fakt by mě zajímalo co to bylo, bojím se teď o celý chov. Vím, že mám jen pár myší, potkanů ale přecejenom bych nerad zařizoval nové skupiny. Děkuji

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
apaticky lítal po celém boxe slova apaticky a lítal po boxe si vzájemě odporují. ale pokud zvíře mě…
Aurifer 13.02.2013 18:34
Aurifer
Omlouvám se, psal jsem to už v noci a skoro sem neviděl na klávesnici, myslel sem tím, že lítal jako…
rayman 13.02.2013 18:57
rayman
ten další chcíplý džungarák byl s tím prvním příbuzný? On 3 měsíce starý džungarák už je v podstatě…
Aurifer 13.02.2013 19:10
Aurifer
No kdyby byli příbuzní tak už to sem nepíšu a považuji to za jasné a zbytek zkrmím, bohužel ale neby… poslední
rayman 13.02.2013 19:13
rayman

apaticky lítal po celém boxe

slova apaticky a lítal po boxe si vzájemě odporují. ale pokud zvíře mělo bolesti, válelo se, bylo neklidné a záhy exlo s výtokem krve z nosu, tak zřejmě dostalo mrtvičku...stane se a není to nakažlivé. Pokud bylo jinak do této doby ok a bez jiných příznaků, ostatní zvířata taky ok, tak bych mrtvolu něčemu zkrmila a neřešila to.

Omlouvám se, psal jsem to už v noci a skoro sem neviděl na klávesnici, myslel sem tím, že lítal jako blázen, chvíli byl v pohodě, žral a nejednou vystřelil s pišetím, všelijak se kroutil lehal a snažil se dostat ven, za chvíli zase v pohodě a pak nanovo... No mrtvici sem si myslel, ale u 3 měsíčního mláďete, navíc teď mi stejným způsobem exnul i další džungarák...

broz.pavel: No jelikož se mi všichni džungaráci i zlatí sekali tak je odděleně chovám...

ten další chcíplý džungarák byl s tím prvním příbuzný? On 3 měsíce starý džungarák už je v podstatě dospělý, není to už mládě. A tihle křečci jsou dneska tak zdegenerovaní, že třeba na obezitu a s tím související problémy (cukrovka, infarkt, mrtvice atd) nebo dalšé vrozené problémy jsou schopní exnout ještě jako mladí. záleží na pořízených zvířatech, některá už jsou pěkný šit.

v čem jak ty křečky chováš a čím je krmíš? Nebyla by fotka?

No kdyby byli příbuzní tak už to sem nepíšu a považuji to za jasné a zbytek zkrmím, bohužel ale nebyli, křečky chovám prozatím v obyč. akváríích, a krmím je ovocem a lisovanými granulemi pro hlodavce (kupuji 20kg pytle). O překrmovaní se říct nedá, takže na obezitu to na 100% není.

Podestylku mám hobliny od známého (stolář), hobliny se na 100% nemohli setkat z jinými hlodavci jelikož má dílnu téměř v bytě a je si 100% jist, že kromě jeho tam nikdo jiný nevkročí...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru