Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Leguánům se lámou hřbetní ostny

Samozrejme,že sa narvú do najvyššej možnej výšky - leguán ako stromový jašter trávi čas vylihovaním v najväčšej možnej výške.Preto som spomínal,že terko je nízke.
V prípade,že sa schovávajú - buď je terko umiestnené na zemi a boja sa chodenia okolo terka,manipulácie v terku atd.Alebo sa prejavuje dominancia.Vtedy jeden utláča druhého a to aj v prípade chovu 2 samíc.
Ostne - tie sa môžu poškodiť pri zlom zvleku,pri nízkej vlhkosti,mechanicky alebo pri bitkách.Moje samice ich majú zničené od párenia,vždy si našli nejakú medzeru kde šmejdili a snažili sa vliezť.To bolo hlavne u samca.Tomu postupne a pomaličky dorastajú,ale nikdy už predpokladám,že nebudú " výstavné".Niekedy mu so zvliekaním ostňov pomáham.Jemne navlhčím a skúšam to aj niekoľko dní až kým opatrne sa stará koža nezvlečie.Niekto im ich aj natiera olejčekom,ja nie.
Kúpa 2 legov nemusí byť vždy chyba,len treba mať správne zariadené a dostatočne veľké terko.Samozrejme sa môže stať,že budú musieť od seba.To sa dopredu nikdy nevie.Jednoducho potrebuju dostatok priestoru na ohrievanie,prípadne úkryt na schovanie.
Ja mám jednoducho šťastie,ale bitky sa občas vyskytnú.Dominantná samica je síce vzrastovo najmenšia,ale v bitke o flek,žrádlo je o to zúrivejšia.Hravo si poradí aj so samcom,ale ten je "gentleman",nechá si aj "s..ť" na hlavu.
80 centimetrů není zrovna na zemi, i vyhřívací větev je 30cm nad dnem... - presne k tomuto číslu som sa dopracoval po odrátaní vzdialeností.Pri dĺžke leguána 40-50 cm už vláči chvost po zemi.
Terko je nielen nízke,ale aj málo hlboké.V takom prostredí budú na seba čoraz horší.
Nepochopil som presne typ zdroja,ale kompakt 100 W nepoznám. To by musel byť omnoho silnejší zdroj,aby došlo k spáleniu ostňov a to mi potvrdilo viac skúsených chovateľov.
Ja vlhkosť v terku moc neriešim.Niekde v iných príspevkoch som už spomínal,že jeden lego nemá rád vodu ani vyššiu vlhkosť.Riešim to vaničkou s vodou na kúpanie.2 legovia sa v nej denne kúpu a 3. stačí rosenie.
že mají na sobě ty malé červené mrchy, - je tu niekde téma o Frontline,tam sme to viacerí riešili.
Chcelo by to fotky leguánov,tvrdiť,že je alfa samec ? Môže to byť kľudne aj dominantnejšia samica.
Keby sa mi podarilo odfotiť jednu zo samíc,tak podľa hlavy,laloku by viacerí -aj to tvrdili - povedali,že je to samec.Našiel som jednu takú približnú fotku.
http://www.johny31.estranky.sk/img/original/260/sd c13950.jpg
P.S. čiastočná odpoveď bola vlastne už tu:
http://tera.poradna.net/q/view/259406-terarium-leg uan-zeleny-kolika-watove-zarovky

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny