Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem podmínky

Dobrý den,

mám již 4 měsíce leguána. Z počátku jsem ho měla v malém terárku, kde měl pod světlem 39°C a mimo svetlo 29-32°C. Celou dobu žral (krmím ho nejčastěji rukolou, polníčkem, porkem občas řeřicha, červená paprika, jablko atd..), poměrně hodně, svlékal se snad každý týden, vše bylo v pohodě. V sobotu jsem jej dávala do nového a většího terárka, ale teď moc nežere, pořád je zalezlý v umělém kvítku, světlo tam mám index.php a pak žárovku, pod kterou má asi 32°C. Tak nevím zda je vyplašený jenom z nového prostředí? :/ ..

Předmět Autor Datum
Může být, poměrně hodně leguánů změny nesnáší. Jakou teplotu má pod tím UVB? Potřebuje sedět nějakou…
Y Draig Goch 06.03.2013 13:25
Y Draig Goch
jak UVB, tak i výhřevná žárovka svítí celý den zhruba 8:30 - 20-21:00h. terárko je v 190x d 95x h 86…
prcek2 06.03.2013 13:33
prcek2
a to UVB, co jsem posílala odkaz je OK? Nebo jsem zase jedna z těch co naletěla ...
prcek2 06.03.2013 13:35
prcek2
Hele, já přímo tuhle neznám, ale co do kvality se s důvěrou obrať na MadMikea, ten je na světla spec…
Y Draig Goch 06.03.2013 14:01
Y Draig Goch
ok, zkusím teda ještě nějakou obyč koupit. Taky tam mám jednu výhřevnou podloužku, ale příjde mi, že…
prcek2 06.03.2013 14:10
prcek2
Na výhřevnou podložku kašli, ony pro leguány nejsou moc vhodné, musí se péct jako na sluníčku. A ter…
Y Draig Goch 06.03.2013 14:36
Y Draig Goch
jinak já měla perfektní žárovku index.php , ale při výměně do velkého terárka mi prdla 3-[3-[
prcek2 06.03.2013 14:13
prcek2
Jo, Sylvanii mám v merku, chtěli jsme jí zkusit, ale při poslední výměně měli akci na ten Replux co…
Y Draig Goch 06.03.2013 14:40
Y Draig Goch
Jestli to chápu správně tak v menším terárku měl 100W výbojku, která je teď ve větším teráriu nahraz… poslední
cejna 06.03.2013 14:42
cejna

Může být, poměrně hodně leguánů změny nesnáší.
Jakou teplotu má pod tím UVB? Potřebuje sedět nějakou chvíli i u něj - svítíte s ním celý den? Jestli těch 10 - 12 hodin ano, a pokud by pod ním bylo těch 35°C, tak ta výhřevná není ani potřeba (záleží na teplotním gradientu v teráriu), spíš jestli je terárium větší a osvětlené jen dvěma žárovkami, bude chtít přisvětlit. Na to stačí obyčejná podlinka, jedna nebo dvě, podle velikosti terária. Leguáni mají rádi světlo, hodně světla.

Hele, já přímo tuhle neznám, ale co do kvality se s důvěrou obrať na MadMikea, ten je na světla specialista. Na tu velikost mu zkus dokoupit jednu obyč podlinku, někde v hobbymarketu nebo elektru - my máme 2x 21w metrovou, každá stála asi 350 Kč. A k tomu UVB lampu Replux UV Heat D3 160W, tam je výhoda, že hřeje a dává UV, takže jak se leguán nahřívá, tak se rovnou sluní...
Jinak asi bude chvíli trucovat, nevím. Náš Lemrouch je poměrně rezistentní vůči změnám, takže ho nic moc nerozhodí, ale většinou jsou legouši neradi, když se něco změní.
Co do jídla, on bude asi ještě malej na to, aby dost rychle snědl římský salát, co? Je to nejlepší varianta salátů (teda, úplně nejlepší je pekingské zelí, ale kupříkladu Lemrouch by si asi radši ukousnul jazyk, než by snědl číňana...) a přijde levněji, než rukola a polníček... i když, vám asi nesežere pytel denně, co? :-)
Jinak, jakmile vylezou pampelišky a jiné luční bejlí, směle do nich, doufám, že už to bude brzy. Kdybyste někde natrefila na mrkvovou nať, tak zkuste taky nabídnout. Jestli máte doma scindapsus nebo monsteru, to jsou taky oblíbené listy a pak ještě kedlubnový list, ale ten teda důkladně umýt opravdu teplou vodou. Co do mrkve, tak tu taky dáváme, škrabkou na brambory nadělám jemné plátky a ty taky může. A čas od času jemně krájenou papriku. A nejoblíbenější pamlsek, kterému neodolá ani kdyby na něm bylo kilo NutriMixu, je hroznové víno - pár kuliček, rozkrojených napůl, čas od času, bo má hodně cukru... jestli pár dní nejedl. tak můžete zkusit, jestli doma nějaké máte. Jo a po cuketě, taky škrabkou na plátky, se může utlouct. Zkuste pár věcí, moc si ho nevšímejte, ať se rozkouká... hlavně aby mu bylo teplo, jak nebude mít přes 30°C, tak žádná sranda. Ještě mě napadá, někdy, když je Lemrouch nevrlej (den nebo dva před svlekem se vždycky na všecko strašně xichtí), tak do rosítka dám opravdu teplou vodu a narosím ho teplou, většinou se jí i napije a pak se pustí do jídla... a vyprázdňování... :-D

ok, zkusím teda ještě nějakou obyč koupit. Taky tam mám jednu výhřevnou podloužku, ale příjde mi, že je to tak trochu naprd.
no je ještě malý, nemá ještě ani rok, je asi 50cm velký. polníček má tak na 3-4 dny. mrkev jsem mu taky parkrat dala, ale te moc neholdoval. Koupila jsem sušenou vojtěšku (jsou to spíše granulky), tak tu úplně odmítá. o hroznovém vínu jsem teda nevedela, ale doma mam takže hned zkusím. On jako žere, ale jen kdyz mu to dam az pred frnak.. to mi z ruky snedl uplne vsechno, malem i s palcem.
Děkuji teda za radu:-)

Na výhřevnou podložku kašli, ony pro leguány nejsou moc vhodné, musí se péct jako na sluníčku. A terárko musí svítit až bolí oči... :-D
Jestli se dá krmit z ruky, tak dobrý, co by za to spousta chovatelů dala. Lemrouch má taky rád, když je "ručně dokrmován"... sušenou vojtěšku nám taky nežral (skončila u morčete a u osmáků), ale čerstvou v létě jo.
Tyjo, my máme pytel polníčku na den a ještě trochu zeleniny k tomu. Taky je na římským salátu, polníček dostává jen jednou za čas, když je někde v akci... a už se modlím aby bylo pěkně, vyrazily pampelišky, jitrocel, všechno to luční bejlí... to je stejně nejlepší.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru