Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Paraziti u žab

Dobrý den.
Prosím o radu chovatele žab. Mám nové importované tropické žabky a mají ve střevech parazity. Zanesla jsem na rozbor k veterináři trus a byly prokázány vajíčka. Bohužel nevíme o jaký druh parazita jde. Patrně jsou to hlístice, roupi a škrkavky, nebo motolice. Už jste se s tím setkali? A jak podávat léky? Dostala jsem na každou žabičku odčervovadlo Panacur a máme dávkovat 0,05 ml pro každou do pusinky.
Děkuji za případné rady.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
byly prokázány vajíčka. Bohužel nevíme o jaký druh parazita jde. Patrně jsou to hlístice, roupi a šk…
.JaBula. 15.03.2013 19:37
.JaBula.
Veterinářka tam našla jen vajíčka a ty jsem viděla konec konců i já doma, proto jsem vyšetření trusu…
rosnice b.s 15.03.2013 20:05
rosnice b.s
Pořád jsi ještě nenapsala, co to máš za žáby. To je dost podstatné. Nemůžeš léčit zvíře, když nevíš…
Aurifer. 15.03.2013 21:31
Aurifer.
Dobrý den. Tak mě konečně spadl kámen ze srdce. Ukázalo se, že to nebyli údajná vajíčka červů, ale v…
rosnice.b.s 22.03.2013 17:50
rosnice.b.s
Jo, cvrččí vajíčka v trusu bývají často. Ovšem teda pokud veterinářka nepozná dost velká a charakter…
Aurifer. 22.03.2013 18:22
Aurifer.
Dík za radu :-) Naštěstí jsou žabičky v pořádku, normálně přijímají potravu, jsou čilé a vitální. Ta… poslední
rosnice.b.s 24.03.2013 10:51
rosnice.b.s

byly prokázány vajíčka. Bohužel nevíme o jaký druh parazita jde. Patrně jsou to hlístice, roupi a škrkavky, nebo motolice.

Pokud vet v trusu nasel vajicka, mel by podle nich dokazat rozlisit i jednotlive skupiny vypsanych parazitu. A od toho se odviji i lecba (vhodny ucinny pripravek)a pripadna rizika s spojena s lecbou, pripadne nelecbou (schopnost namnozit se v prostredi terarka a neunosne zamorit zvire se znacne lisi). Dokud neni urceny parazit, neda se moc rict ani o lecbe.

Veterinářka tam našla jen vajíčka a ty jsem viděla konec konců i já doma, proto jsem vyšetření trusu chtěla udělat. Ona to prý nepozná, musela by to poslat na speciální parazitologické pracoviště v Brně na rozbor a ti by přesně určili o jakého parazita se jedná. Prý nám to zkusí zjistit. Takže říkala že zkusíme nejdříve lék na najvýše pravděpodobné a to jsou hlístice. Já jen nevím, jakým stylem to do žabky dostat. Jiné zvíře přijme ze stříkačky lék v pohodě, ale nevím jak žába. Možná by bylo lepší kápnout na cvrčka. Zkusím napřed do tlamičky a pak uvidím. Lék nebyl až tak drahý, tak ztráty mě nebudou bolet.

Pořád jsi ještě nenapsala, co to máš za žáby. To je dost podstatné.

Nemůžeš léčit zvíře, když nevíš co přesně mu je. Nesprávnou léčbou totiž naděláš víc škody, jak užitku. Pokud Ti veterinářka radí "zkusíme nejdříve lék na najvýše pravděpodobné a to jsou hlístice", tak by bylo namístě nejdříve vyměnit veterinářku za někoho, kdo ví, co dělá. Protože takhle se může snadno stát, že 2.pokus nebude na čem udělat. Což jako majitelka těch žab předpokládám nechceš.

Jinak žáby se odčervují tak, že se jim dá přimeřené množství antiparazitika např. sondou, ale to musí udělat někdo, kdo ví co dělá. Pokud se jim dá lék jen do tlamky neboj jícnu, tak ho ze sebe pravděpodobně dostanou. A dávat ho na cvrčka nemá smysl, divně chutnající kořist stejně většinou vyplivnou. Ale než se do nich začne něco cpát, tak fakt je potřeba vědět, co přesně těm zvířatům je a jestli je vůbec odčervovat a čím.

Dobrý den.
Tak mě konečně spadl kámen ze srdce. Ukázalo se, že to nebyli údajná vajíčka červů, ale vajíčka co měli v sobě samice cvrčků, které žáby snědly. A díky žaludku a střevům, jak se cvrček rozmačkal byli vidět i jeho vajíčka, protože mu vytekli z břicha. Moc se mi ulevilo a jsem ráda, že mám krásné a zdravé žabičky :-)
I tak dík za rady.

Jo, cvrččí vajíčka v trusu bývají často. Ovšem teda pokud veterinářka nepozná dost velká a charakteristická cvrččí vajíčka, označí je za vajíčka červů a na základě toho doporučí zvíře zbytečně přeléčit a vystavit riziku souvisejícímu s aplikací antihelmintika, tak je to opravdu hodně smutné. Takže příště rači k jinému veterináři, který opravdu bude vědět, co dělá.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru