Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Zoo prkotiny

Právě jsem čirou náhodou narazila na článek, který mně tak trochu zarazil. http://budejovice.idnes.cz/v-taborske-zoo-dali-do- jednoho-vybehu-vlky-a-medvedy-fhq-/budejovice-zpra vy.aspx?c=A121012_112651_budejovice-zpravy_khr jsem jediná, komu to připadá jako naprostá prkotina? Už věta, cituji "Pro návštěvníky je to zajímavé, protože třeba vlci nenechají medvědy jen tak ležet, a návštěvníci sledují šelmy v pohybu. Medvědi třeba vylezou na strom. Chceme, aby návštěvník viděl zvířata co možná nejvíce zblízka, v pohybu a přirozeném území." mi přijde dost zavádějící. Zvířata si navzájem nic neudělají, protože mají potravy dost, ale copak "nic si neudělají" znamená "je jim spolu dobře"? Představa těch chudáků medvědů, kteří by si rádi odpočinuli rozvalení na zemi, ale vlci jim nedají pokoj a tak se musí drábat na strom, no co, hlavně, že mají zákazníci na co čumět, že? :-x
Vždycky jsem si myslela, že zoo jsou tady od toho, aby svým chovancům napodobila co nejpřirozenější prostředí a přirozený způsob života. Je se mnou něco v nepořádku, když mi nepřijde přirozené nucené soužití vlka s medvědem? Nebo Vám to ze strany zoo taky nepřipadá zrovna nejinteligentnější a nejpoučnější tahák na lidi?

loading...
Předmět Autor Datum
Už pár let to funguje v Olomoucké Zoo: 311 ;-)
Ivoš 19.03.2013 10:39
Ivoš
Stále mi přijde blbost chovat dvě šelmy relativně odlišných biotopů (lesy severní ameriky x bezlesé…
Evinec 19.03.2013 10:53
Evinec
Už pár let to funguje v Olomoucké Zoo Spíš to "funguje", než funguje... ;-)
Haboš 20.03.2013 16:42
Haboš
I to je možný..já tam teda od tý doby nebyl (a to bydlím cca 2km od Zoo :-D ) ale chystám se teď na…
Ivoš 20.03.2013 17:01
Ivoš
věřím tomu, že to při spojení celé smečky může fungovat. Na druhou stranu v jedné zoo, kdysi utekla…
Dannie 19.03.2013 12:44
Dannie
Mně to přijde naprosto zbytečné a nesmyslné spojení. Ve volné přírodě spolu tolik do kontaktu nepřij…
Evinec 19.03.2013 12:53
Evinec
abych řekla pravdu tak v šelmách se nevyznám, takže těžko soudit. Na druhou stranu problém s neaktiv…
Dannie 19.03.2013 13:04
Dannie
Možná lepší řešit neukázněné návštěvníky, než vystavit medvěda permanentní přítomností jiné šelmy, k…
Evinec 19.03.2013 13:22
Evinec
problém je v tom, že to by ze zoo museli vykázat téměř všechny návstěvníky, jelikož napomenutí nepom…
Dannie 19.03.2013 13:26
Dannie
protože třeba vlci nenechají medvědy jen tak ležet, a návštěvníci sledují šelmy v pohybu. To je nap…
klapavkář 19.03.2013 13:19
klapavkář
mě spíš zaráží složení vlčí "smečky" 3,1 nemůže dělat dobrotu, jen co dospějí...
lupus 20.03.2013 09:06
lupus
Neni s tebou nic v neporadku. Samozrejme, ze je to nesmysl. V dnesni dobe se moderni a chytre zoo s…
vlci patri do prirod 20.03.2013 09:18
vlci patri do prirod
běž už do háje :-D a aspon se podepiš s kterým pak to volem máme tu čest....
Bergi 20.03.2013 12:32
Bergi
Run Forest, run... :-D Teda zatim to vypada, ze sem si letos tipnul na spravnyho kone :-D
boa.constrictor 20.03.2013 13:55
boa.constrictor
vlci patri do prirod Ty musíš bejt obrovskej blb,jakejkoliv tvůj příspěvek je na pár facek !!!!!!!!…
Simanek18 20.03.2013 17:21
Simanek18
Dejte tomu lofasovi banana, nebo prestanme na jeho vyroky reagovat.. nedavejme tomuto individuu mozn…
AbE 20.03.2013 18:06
AbE
Alespon tu máte veselo.:-D
Melda 20.03.2013 18:27
Melda
Přesně tak. I na královském dvoře byl šašek. Tak proč nemít odlehčení i tady. :-D
halapremek 20.03.2013 18:51
halapremek
souhlas, tenhle začne brzy dosahovat věhlasu Věry Pohlové, blahé paměti
ahojky ahojky 21.03.2013 09:51
ahojky ahojky
Prostě mi to nedá Abe odpustí:-) Docela by mě zajímalo kde bereš ty přírodní podmínky.Ona by ZOO s…
raddei 20.03.2013 18:56
raddei
Taky mi to nedá... Z této diskuze mám totiž celkem smíšené pocity. Když se totiž někde oběví fotka k…
MF 21.03.2013 09:11
MF
Medvědi jsou sice samotáři, ale viděl jsi je někdy lovit lososy :-)? To je banda větší než vlčí smeč…
cejna 21.03.2013 09:17
cejna
Tomu věřím, ale furt se nejedná o celoroční soužití s nemožností rozptýlit se do okolí. Taky by mě z…
MF 21.03.2013 09:28
MF
Do výběhu z obou stran žebříky a automat na psí granule, podobně jako to je u koz. poslední
Danil 21.03.2013 10:24
Danil

Stále mi přijde blbost chovat dvě šelmy relativně odlišných biotopů (lesy severní ameriky x bezlesé pláně arktických oblastí) pohromadě, pokud je jediným důvodem takového spojení tahák na zákazníky, protože jsou zvířata "více v pohybu".

věřím tomu, že to při spojení celé smečky může fungovat. Na druhou stranu v jedné zoo, kdysi utekla vlčice a trubka si udělala výlet k medvědům. Pravda medvědi ji nezabili, za to si s ní pěkně hráli, například jí učili se potápět, moc velká sranda

Mně to přijde naprosto zbytečné a nesmyslné spojení. Ve volné přírodě spolu tolik do kontaktu nepřijdou, každý mají svůj prostor a svůj klid. Rozhodně bych se v článku ještě nechlubila tím, že "vlci nedají medvědům pokoj, a tak se medvědi stále hýbou." Asi to pro medvědy nebude moc pohodlné a tudíž mi to přijde jako naprostá pitomost. Jasně, že není zrovna záživné jakožto návštěvník vidět místo medvědů jen ležící hnědé koule plné chlupů, ale jde o jejich pohodlí, ne?

abych řekla pravdu tak v šelmách se nevyznám, takže těžko soudit. Na druhou stranu problém s neaktivitou zvířat mají zásadně návštěvníci, konec konců píchaní do zvířat deštníkem, házení kamenů po zvířatech která odpočívají, či věčné ťukání na sklo je jejich doména a to nepočítám stížnosti ošetřovatelům ať s tím něco udělají. Tudíž se ZOO nedivím, že se jim snaží vyjít vstříc a tím i uchránit medvědy od ran od kamenů.

problém je v tom, že to by ze zoo museli vykázat téměř všechny návstěvníky, jelikož napomenutí nepomáhá. Tohle není problém jednoho za týden, ale několika za hodinu. a chtě nechtě zoologické zahrady jsou na penězích od návštěvníků částečně závislé

protože třeba vlci nenechají medvědy jen tak ležet, a návštěvníci sledují šelmy v pohybu.

To je naprostý klam návštěvníků, zatím jsem nikde neviděl ani neslyšel, že by se to někdy dělo. Tyto zvířata o sebe vůbec nejeví zájem. Ale je pravda že dojem z takové expozice působí dynamičtěji...

Vždycky jsem si myslela, že zoo jsou tady od toho, aby svým chovancům napodobila co nejpřirozenější prostředí a přirozený způsob života.

To je klišé, které opravdu nelze zrealizovat. V tomhle případě je společné soužití těchto druhů až na posledním místě...

Neni s tebou nic v neporadku.

Samozrejme, ze je to nesmysl. V dnesni dobe se moderni a chytre zoo snazi zvirata chovat tak, jak ziji v prirode, co nejprirozenej a tohle rozhodne neni prirozeny a vy, co to tady obhajujete, jste trubky. V prirode jsou predatori nepratele a tady se nejaci dementi snazi delat opak. Ono to na navstevniky pusobit muze, ono to nejakou dobu nemusi ani zpusobit, ze jeden druheho zabiji, ale az... Navic to na 100% neprispeje k pohode zvirat v danym vybehu.

Pan reditel je asi velky znalec. Ma uz prece vyzkouseno, ze pstros a klokan nedelaji problemy, tak proc spolu nedat dohromady medvedy a vlky, ze? Ono bide jednou stacit, az se nektery z nich spatne vyspi, pak budou mit osetrovatele a veterinari co delat.

Prostě mi to nedá Abe odpustí:-)

Docela by mě zajímalo kde bereš ty přírodní podmínky.Ona by ZOO s imitací přírody celkem neměla návštěvnost.Pač by ty zvířata nebyly lehce pozorovatelný.V přírodním prostředí by sis všiml zvířete,až by tě chytlo za p...l.(Netýká se veškerých expozic)

Označovat zvířata mezi sebou za nepřátele mi přijde jako hovadina.Jde jen o potravní žebříček bez nějakých osobních záležitostí.

Jak bude soužití fungovat ukáže jen čas,ale při dostatku prostoru a potravy to fungovat může.No leda,že by vlk chodil médovi za medvědicí.

Určitě by problém nenastal z důvodu,že se někdo špatně vyspí.

Sice se to netýká tohoto vlákna,ale přidám to k dobru.Názvy zvířat nejsou latinské,ale odborné.Už z důvodu,že nejsou jednojazyčné.

Taky mi to nedá... Z této diskuze mám totiž celkem smíšené pocity.
Když se totiž někde oběví fotka kde má člověk v jednom teráriu např. guttatu a regiusku, tak ho většinou zaplaví řada komentů o tom, že je nesmysl dávat do jednoho terária dva druhy z různých oblastí a s jinými nároky (taky to nemám rád). Medvěd s vlkem sice obývají stejnou geografickou blast, ale co vím tak medvědi jsou spíše samotářští, kdežto vlci žijí ve smečce. V přírodě mají své soukromí, jelikož obývají značné teritorium (přes tisíc kilometrů čtverečních). Neříkám že se nemohou potkat, ale rozhodně nejsou namačkaní v jendom výběhu. Což si myslím, že může oba druhy celkem stresovat.
Nevím no, nejsem odborníkem přes šelmy, takže nemohu posoudit, toť můj názor.

Tomu věřím, ale furt se nejedná o celoroční soužití s nemožností rozptýlit se do okolí. Taky by mě zajímalo, jestli by ti medvědi v pohodě lovili, kdyby se kolem nich v těsné blízkosti neustále promenádovala smečka vlků.
Kdo ví, všechno je možné. :-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru

loading...