Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Python bivittatus – zácpa

Zdravím, prosím o radu ohledně samice tmavky (10 měsíců, přes 150cm, cca 1,5 Kg). Zvíře žere bez problému střední potkany, rychle roste, prostě tmavka. Po jednom krmení se objevil problém. Krajta nevyměšovala delší dobu, ani moč. Podhmatem jsme ve střevě objevili dvě tvrdé hrudky. Doktor jí udělal klystýr, vyšly opravdu dva kusy ztvrdlé močoviny, následně trus. Po delší době (22 dní od posledního krmení, týden po klystýru) jsem ji opět nakrmil. Dostala menšího potkánka, doufal jsem, že rychleji vytráví a vyprázdní se, jenomže se začala zakalovat a po dalším týdnu se svlékla. Dnes je to 10 dní od krmení, krajta stále není vyprázdněná ( ani moč ) a nahmatal jsem opět ztvrdlé hrudky ve střevě kousek před kloakou. Celý problém doprovázela zanícená kůže v okolí kloaky, ta se objevila již dříve. Kloaka byla čistá, ale okolí až po drápky zarudlé, připadalo mi to jako plíseň, po svleku bylo po problému (před tím jsem raději vyměnil rašelinu za noviny). Krajtu chovám v plastovém boxu, jako podklad noviny. Topím 6W topným kamenem, navíc je v temperované místnosti-min noční teplota je 25°C, ve dne se snažím, aby teplota nelezla nad 28°C. V boxu je miska s vodou, vlhkost jsem kvůli problému kolem kloaky raději snížil. Krajta se chová normálně, až na to vyměšování. Budu vděčný za každou radu, nápad nebo zkušenost. Děkuji.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Nedávno jsem se stěhoval, takže ne všichni hadi ještě mají nové terárka, navíc mi porodila samice su… poslední
Lukas K 08.04.2013 08:40
Lukas K

Nedávno jsem se stěhoval, takže ne všichni hadi ještě mají nové terárka, navíc mi porodila samice subflava, takže mi jede topení na pětku a v místnosti (stejně jako v krajtím boxu) je přes den stabilně 27°C. Topný kámen je proto u krajty je na případné dohřátí a musím říct, že jej naprosto ignoruje a drží se mimo něj. Těch 27 jí asi zcela vyhovuje . Po radě od známého, který chová tmavky celý život a ročně mu klade vejce několik samic mi doporučil neřešit to a normálně jí krmit, ale umožnit jí prolez nebo jak už bylo psáno výše, nechat ji proplavat ve vaně a lozit přes kraj vany. Asi na tom něco bude, protože toho prostoru má opravdu málo, je v docela bojových podmínkách, i když ji docela často tahám ven (teď čekám bouřlivou reakci o stresování zvířete). Naštěstí dnes jedu pro skla a zítra už si bude hovět ve 180X80X60. Možná jsem zbytečně stresoval, dělám hlavně hroznýšovce a jsem zvyklý mít močí zmazané terárko co druhý den, takže jsem se možná trochu unáhlil a hledal problém tam, kde není.
Ale s tím topným kabelem by mě to docela zajímalo-většina lidí co znám používá u velkých hadů topné kabely, stejně tak jako lidé preferující rack systémy. Zajímalo by mě, jak může topný kámen způsobit zdravotní problémy. Sám jsem zastánce žárovky, ale neumím si představit 40 mláďat E. subflavus rozdělené po jednom v boxech se 40ti malýma žárovičkama stejně tak jako čtyřmetrovou krajtu stočenou pod žárovkou.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru