Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Skleník

Třeba je tu i pár zahrádkářů a milovníků různých "trav" :-), tak bych se chtěl zeptat, jestli nemáte někdo zkušenosti s tímto typem skleníků. Chci si pořídit konkrétně tenhle pro pěstování chilli, nějakých těch sukulentů, kaktusů a dalších zajímavých bylin ;-). Jde mi o odolnost konstrukce i polykarbonátu vůči vnějším podmínkám,náročnost montáže atd. Nepište, ať si postavím skleník z třílitrovek, starých oken apod. Chci stavebnici. Díky.

Předmět Autor Datum
Já u skleníků mám raději sklo, polykarbonát docela zmenšuje světelnost, ale má výhodu v tepelné izol…
Uroboros 03.04.2013 15:09
Uroboros
Já na svou kostru fláknul polykarbonát (sklo mám složené v garáži, tak kdyby měl někdo zájem...) a z…
Nery 03.04.2013 18:51
Nery
Chlapi, díky. Nery: 5x10m ??? Tam můžeš hrát v zimě volejbal, ne? :-D
apophis jinde 03.04.2013 19:19
apophis jinde
Ono to fakt moc neni, vem si třeba rajčata, spon min. 60*60cm, uprostřed aspoň 60cm ulička, to máš n…
Uroboros 03.04.2013 19:45
Uroboros
To by bylo trochu nízký, ale elektřinu, vodu a centrální topení mám zavedené, takže kdybych chtěl, m…
Nery 03.04.2013 21:04
Nery
Ste mě tak zblbli, že už koumu skleníky za 20 tisíc, ale do toho fakt nejdu. Na pár kaktusů a 20 chi…
apophis jinde 04.04.2013 22:06
apophis jinde
koukej po použitym, občas se dají sehnat zadobře...
Nery 04.04.2013 22:23
Nery
Sklenik se zrovna ted nedavno resil vedle v kutilsky, resp. tam nekdo resil sklenik ze sadrokartonar…
bahno 03.04.2013 20:15
bahno
určitě si dej bacha pokud budeš dělat skleník z polykarbonátu na pořádný uzavření "dutinek" a uzavír…
viper 04.04.2013 23:19
viper
To mě nenapadlo! Díky :-)
Apophis 05.04.2013 13:57
Apophis
Zdravím. Já v hobymarketu pár těch skleníků prodal a taky sem je sestavoval. Skládačka pěkná, všechn…
Fazi 06.04.2013 12:39
Fazi
Ahoj, na zahradě mám něco podobného s konstrukcí z profilů a polykarbonátu v kombinaci ze sklem. Mám…
Bergi 06.04.2013 13:05
Bergi
Mám tento skleník od loňského roku,v žádném případě bych nedoporučila ho stavět bez podezdívky,větší… poslední
ři větším větru věčn 06.04.2013 18:35
ři větším větru věčn

Já u skleníků mám raději sklo, polykarbonát docela zmenšuje světelnost, ale má výhodu v tepelné izolaci a právě neprůhlednosti, což oceníš při pěstování miscanthusu :-). Pro kaktusy to chce spíš to sklo.
Možná by bylo ideální z jižní strany polykarbonát vyndat a nahradit sklem. Osobně mi to ale přijde docela drahý, na pár AL prfoilů a polykarbonát... Loni jsem kamarádovy dělal obdobu svařenou na místě z oceli, zasklenej a vyšlo to na polovic.

Já na svou kostru fláknul polykarbonát (sklo mám složené v garáži, tak kdyby měl někdo zájem...) a zatím jsem spokojen, ale letošek bude první produkční rok, takže uvidíme :D
Co ale vidím na tvé volbě špatného je rozměr, já postavil 5x10m a je to malý to už teď vidím...a to nechci pěstovat nicmoc více, než pár chilli a nějaký zmijovce...

Ono to fakt moc neni, vem si třeba rajčata, spon min. 60*60cm, uprostřed aspoň 60cm ulička, to máš na každou stranu 6ks rajčat na tyči a před/pod nějaký to chilli, bilinky, atd. Takže do toho skleníčku co má cca 7m2 toho dáš fakt velice málo.
Věř, že je snazší zaplnit velkej skleník, než si pak nadávat, že ani nemáš kam položit kropáč s vodou :-). Krom toho uličku to chce cca metr, ideálně i víc, aby se tam nechalo manévrovat s kolečkem a nářadím. Záhony pak tak 1,5-2m. Ale je to všechno o možnostech, v tomhle budeš lézt po kolenou a okopávat to malou ruční motyčkou, kompost/hnuj tam budeš nosit po kyblíkách.

To by bylo trochu nízký, ale elektřinu, vodu a centrální topení mám zavedené, takže kdybych chtěl, můžu jet celoročně...Ale jak píše Uro, je to fakt malý :( kdyby byly prachy, řešil bych to něčím typu "fata morgana" křížená se skleníkem liberecké botanky, jen trochu větší...

Ste mě tak zblbli, že už koumu skleníky za 20 tisíc, ale do toho fakt nejdu. Na pár kaktusů a 20 chilli musí stačit 7m2. Rajčata se u nás v nížinách pěstují venku. No, ještě se v tom pošťourám. Zatím díky všem za názory.

Sklenik se zrovna ted nedavno resil vedle v kutilsky, resp. tam nekdo resil sklenik ze sadrokartonarskejch profilu - prislo mi to jako docela dobrej napad.
Ja sem koumal nad geodesickym domem jako foliakem, ale nejak porad nejsem presvedcenej, ze je to ten smer kterym bych se mel vydat.

určitě si dej bacha pokud budeš dělat skleník z polykarbonátu na pořádný uzavření "dutinek" a uzavírej je v suchém počasí -nejlepší je to řádně zasilikonovat,a navíc to ještě přelepit tou hliníkovou páskou k tomu určenou-v opačném případě se ti tam dostane vlhkost (ev. i nateče prach atd.) a následně to zaroste řasou....v těch "levnějších" stavebnicích se na to většinou moc nepamatuje ;-)

Zdravím. Já v hobymarketu pár těch skleníků prodal a taky sem je sestavoval. Skládačka pěkná, všechno na míru, člověk si to doveze domu ve 2 krabicích, konstrukce a krytina zvlášť. Jak konstrukce tak krytina fakt lehoučký takže na sestavení paráda. Ale jak je všechno lehoučký (možná až moc) tak bych se bál aby to neulítlo :D Stejně tak si nejsem jistej stabilitou pod případným náporem např. sněhu. Ale zákazníci si to chválej a nikdo mi to o hlavu omlátit nepřišel :) Co se týče pěstitelskejch výsledků, to už soudit nemůžu.

Mám tento skleník od loňského roku,v žádném případě bych nedoporučila ho stavět bez podezdívky,větší vítr to nemůže vydržet.My jsme dělali podezdívku ze ztraceného bednění,dost hluboko do země,polykarbonátové desky jsem všechny objela silikonem,ty nacvákávací lišty jsou na h.....,některé jsem i provrtala a prošroubovala a stejně mi 2 vytrhl vítr.Nedovedu si představit to udělat podle jejich návodu bez podezdívky a jen nacvakané na lištách,to by byl při větším větru věčně u sousedů.A to je za domem v závětří.Mám to taky na kaktusy a je to fajn,první zimu polykarbonát přečkal v pohodě.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru