Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Mravenec lesní - přenáší dělnice

Na slunečné stráni v dubovém lese jsme s manželem narazili na mravenčí "dálnici", zřejmě mravence lesního. Překvapivé pro mě bylo, že řada mravenců přenášela v kusadlech své kolegy. Zjevně to byl jen jeden druh mravenců a nebojovali spolu. Nešlo také jen o pár jedinců, ale mnoho desítek (zřejmě i stovek) takových dvojic, většina z nich se pohybovala jedním směrem (i když ne všechny). Běhalo tam i mnoho jednotlivců, ale dvojic byla skoro polovina. Když jsme je oddělili, oba kolem sebe chvilku pobíhali, pak zase jeden druhého chytil a nesl. Zkusili jsme "neseného" přemístit jinam, mezi ostatní mravence. Choval se dost zmateně, zůstával na místě. Ostatní kolem něj chvíli chodili, než ho zase jeden popadl a nesl pryč. Všechno začínalo u malého trouchnivého pařezu, kde bylo velké hemžení. Kam mravenci cestovali, se nám nepodařilo zjistit. Prosím, máte pro to někdo vysvětlení?
Narazila jsem tu na skvělé vlákno od TwistrMana, tam ale šlo o loupeživé mravence, kteří si nosili otroky, tohle zřejmě je něco jiného, ne?
Díky za všechny nápady!

Předmět Autor Datum
Tak co jsem se dočetl já, tak je to asi takhle. Třeba jeden mravenec najde nějakou potravu a vrátí s…
Hovnous 27.04.2013 23:12
Hovnous
Děkuju a ještě dodávám: po 4 dnech je to na místě pořád stejné - běhá tam po široké "dálnici" spoust… poslední
Salticus 01.05.2013 21:22
Salticus

Tak co jsem se dočetl já, tak je to asi takhle. Třeba jeden mravenec najde nějakou potravu a vrátí se zpět do hnízda to nahlásit. Jenomže je to vysvětlování u mravenců trochu horší, tak je pro ně jednodušší vzít toho jedince a donést ho na místo určení. Může jít samozřejmě i o jiné věci jako je lepší pařez nebo cokoli jiného.

Mimochodem chovám mravence a je to opravdu zážitek a strašně zajímavé je pozorovat jak se chovají. Opravdu mohu vřele doporučit !!!

Děkuju a ještě dodávám: po 4 dnech je to na místě pořád stejné - běhá tam po široké "dálnici" spousta mravenců nosících své kamarády. Cílem je zřejmě nové mraveniště v dutém stromě. Vzdálenost startu a cíle je asi 20 metrů. Za několik dní už to přeci musí mít tak vyšlapané, že by všichni trefili sami, ne? Všude jsem četla o tom, jak si mravenci dělají pachovou stopu... Takže to pořád nějak nechápu :-(

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru