Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Užovka červená

Dobrý den,

rád bych se zeptal na pár základních informací. Předně je asi potřeba říct, že jsem ještě nikdy nic nechoval a nemám tak pražádné zkušenosti. Chtěl bych si ale pořídit nějaké pěkné zvířátko. Zatím jej tedy nemám. Nejraději bych si pořídil vousatého draka, ale shledal jsem, že pro svoje dobré svědomí bych ji musel krmit svými šváby a to mi přijde jako docela náročné, chovat si ještě šváby na jídlo. Navíc o víkendech nikdy nejsem doma, takže potřebuji, aby zvíře vydrželo dva tři dny bez krmení. Takže jsem přistoupil k hadovi. A na internetu je, zvláště pro začátečníky, velmi oblíbená užovka červená. Nicméně už jsem tady četl, že proč si všichni pořizují jenom ji, když jsou hezčí (věc názoru) a také nenároční hadi.

První otázka tedy je, jaké jiné hady byste mi doporučili s ohledem na mou nezkušenost.

Druhá pak trochu konkrétnější. Chování myší vidím opět jako nutnou záležitost, ale minimálně ze začátku jako neproveditelné. Když potřebuji cca 2 holátka týdně a to čerstvě narozená... Kupovat ale mražená? To mi přijde poněkud zvláštní. Jestli to hadovi nebude vadit, že je kořist mrtvá? A jestli je v pořádku, krmit ho první týdny měsíce jen mraženými. Případně tedy dotaz, jak na potravu? Co mláděti, kde sehnat, jestli teda ty mražený.

Prosím jak o teorii, tak o praktické odkazy nejlépe na konkrétní prodejnu. Bydlím v Brně.

A předem moc děkuji za rady :-)

Předmět Autor Datum
Tak já mám úžovku červenou doma a naprostá spokojenost! :) co se týče chovu myší není vůbec potřeba…
Cheribo 30.04.2013 17:20
Cheribo
O peníze nejde. Spíš chci vědět, čím krmím potravu pro svého hada :) A kupovaným myším zrovna moc ne…
Adamzačátečník 30.04.2013 17:41
Adamzačátečník
Gutku mám 13 let, krmila jsem mraženými holaty a později (až do dnešní doby) živými myšmi. Vše v poh…
reccal 30.04.2013 17:50
reccal
Kvalita kupovanejch mysi je ruznoroda a s trochou hledani si clovek dodavatele najde. A mimochodem,…
bahno 30.04.2013 19:38
bahno
Děkuju :) A neznáte/nenašel by se chovatel guttaty v Brně? Případně někdo, kdo bude mít mláďata 26.…
Adamzačátečník 30.04.2013 19:54
Adamzačátečník
Konkretne v Brne jsem nebyl,ale na burzach je guttek desitek az stovek ;-)
Zdoter 30.04.2013 19:59
Zdoter
ver,nic jinyho ti nezbude krom svych "vypestovanych" mysatek..:) moja guttka je strasna popelnica,a…
ondr4 30.04.2013 19:58
ondr4
Sam mam taky guttky,ale jak uz jsi psal je i spousta jinych krasnych hadu. Za me bych urcite doporuc…
Zdoter 30.04.2013 19:08
Zdoter
A ještě poradím ohledně rozmražování holat - rozmrazuj v hodně teplé vodě (ne v mikrovlnce!), a do t… poslední
reccal 30.04.2013 21:32
reccal

Tak já mám úžovku červenou doma a naprostá spokojenost! :) co se týče chovu myší není vůbec potřeba pokud máš hada jednoho myslím že dospělá myš stojí snad 15kč (já zatím kupuju holata ještě nemám hada tak velkého) hada můžeš velmi cenově dobře pořídit na teraristických burzách i různé barvy :-)

Kvalita kupovanejch mysi je ruznoroda a s trochou hledani si clovek dodavatele najde.
A mimochodem, krmit se da i jinejma zviratama nez jenom mysma. Mastomysi, nebo ja krmim krecikama dzungarskejma - z ekonomickyho hlediska nic moc, ale napr. mensi produkce mladat nez u mysi muze bejt u jednoho-dvou hadu spis vyhoda nez nevyhoda. A nesmrdej. A s trochu rozumne zarizenou ubikaci neni problem 4 dny nestarani, pak se holt nekdo musi zastavit a nakrmit.

ver,nic jinyho ti nezbude krom svych "vypestovanych" mysatek..:) moja guttka je strasna popelnica,a obecne ony sezerou snad vsechno..cokoli ji hodis do terarka,tak hned skrti s ohnem v ocich :D krmit mrazenymi holaty mi taky moc nevonelo (i ted,pac dalsi mladou),ale ono vlastne ani moc nemas na vyber,pokud nekde vylozene nemas nekoho,kdo ma kazdy tyden zive hole..ale davej si pozor,aby to hole bylo opravdu rozmrazeny a na dotek aspon trochu teply a nelekni se ,ze mrtvou mys nebude zabijet,had neni blbej,proste ji sni bez omotavek..
az ti nejak povyroste,tak ji zkus dat skakavku osrstenou a to uz bude neco uplne jinaciho na pohled :)

edit: ozvi se tady panu Slavickovi, je z Mor.Krumlova u Brna, taky mam od neho guttku a pro priste bych nezasel k nikomu lepsimu :) chovamehady.cz

Sam mam taky guttky,ale jak uz jsi psal je i spousta jinych krasnych hadu. Za me bych urcite doporucil treba elaphe bimaculata nebo lamprophis (boaedon) fuliginosus,maculatus nebo olivaceus. Taky krasni a bezproblemovy hadi,kteri delaji jen radost.
S krmenim si myslim,ze by jsi v Brne nemel mit problem. Urcite tam najdes nejaky zverak,kde sezenes dobry holatka. Eventuelne pri malem odberu se da domluvit s nejakym vetsim mistnim teraristou,ze Ti tech par holatek/mysi necha.A nebo koupit vetsi mnozstvi a zamrazit.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru