Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Pandinus imperator - potrava, velikost, stáří

Dobrý den,

je to deset dní, co jsem si pořídila Pandinuse a chtěla bych poprosit o pár rad. Ptala jsem se již ve zverimexu, kde jsem ho koupila, ale když srovnávám tyto informace s informacemi na internetu, jsem trochu zmatená. Například mi prodávající řekl, že Pandinu stačí 1-2 cm substrátu (lignocel+rašelina), kdežto na internetu se píše většinou kolem 5 cm, co z toho je pravda? Dále mi řekl, že cvrčky (malé) normálně jí, a že jedl před více než týdnem, tak jsem mu před pár dny (cca 14 dnů od posledního krmení) zkusila dát cvrčka, ale spíše se ho bál a uhýbal před ním, je to tím, že jen nemá hlad, nebo mám zkusit jinou potravu? Třeba něco menšího? (cvrček je malý, ani ne 1 cm, Pandin má cca 3 cm) A poslední dotaz směřuje právě na velikost. Prodávající řekl, že je před nebo po čtvrtém svleku a má kolem půl roku, ale to mi (ve srovnání s informacemi např. zde, na poradně) přijde hodně na to, že má jen asi 3 cm. Budu vděčná za jakékoliv rady, nerada bych, aby mi ten drobek onemocněl, nebo ještě hůř, uhynul. :-)

Jinak dnes jsem koupila ještě jednoho Pandina, četla jsem, že jsou to společenská zvířata, a ve více kusech je jim lépe. Je stejně velký jako ten první a zatím si rozumí (neutočí na sebe, nevyhýbají se jeden druhému).

Přikládám foto Pandina pořízeného jako první. Normálně ho do rukou nechytám, jen jsem ho zrovna přendávala z krabičky do terária. Od té doby se ho snažím nevyrušovat, úkryt má a rosím pravidelně jeden roh, tak snad i vlhkost je dostatečná. Mám ho při pokojové teplotě, jen když klesne teplota pod 20°C tak mu trochu přisvítím.

http://img59.imageshack.us/img59/3671/dsc2392c.jpg

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Substrát: Já používám kombinaci rašelina + písek + lignocel. Rašelina se prodává rovnou v pytlích s…
Lummi 14.05.2013 08:55
Lummi
Děkuji za rady. :) Včera jsem zkoušela znovu malé cvrčky (přecejenom první už cca 3 týdny nejedl a…
Zirja.mi 17.05.2013 18:03
Zirja.mi
Můj samec petersi, i když je to adult, sežral za 4 měsíce zimy 3 cvrčky. Pokud neubývají viditelně n…
Lummi 17.05.2013 20:16
Lummi
Promiňte, že s tím zase otravuji, ale opět musím požádat o radu ohledně potravy. Svlek měla Zebra 1…
Zirja.mi 25.05.2013 15:04
Zirja.mi
Po svleku je normální když nežerou třeba 14 dní, klidně i víc. Co cvrčci? Já nemám moc dobrý zkušen…
Lummi 25.05.2013 15:36
Lummi
Foťák budu mít zítra večer, tak sem zítra dám fotky. Nevím jestli je hubený moc nebo málo, z fotek t…
Zirja.mi 25.05.2013 17:37
Zirja.mi
Fotka by se šikla.. Velikost je zatím OK, teplota taky. Pokud už má ztvrdlou schránku, není se čeho…
Lummi 25.05.2013 21:50
Lummi
Tady jsou slíbené fotky. :) Na první je vlevo Filip a vpravo Zebra. fazn.jpg Filip zvlášť. http://… poslední
Zirja.mi 27.05.2013 09:39
Zirja.mi

Substrát: Já používám kombinaci rašelina + písek + lignocel. Rašelina se prodává rovnou v pytlích s pískem po 4 litrech. Na 8 litrů rašeliny hodím jednu kostku lignocelu a přidám ještě půl litr směsi jemnýho a trochu hrubšího písku.
Američani udávají ''few inches deep'' a co jsem si s jedním psal, tak má u svých imperátorů klidně 4'' - 5''. Na kolik je taková hloubka potřeba je otázkou. On v tom má adulty a ty se mu prohrabali skoro až na dno, takže tomuhle prckovi by mohlo určitě stačit 5cm-8cm. Klidně tolik, aby se do nory mohl schovat a nekoukal ven.

Oni tyhle štíři celkově nejsou moc bojovníci. Pokud před ním uhýbal, tak je pár možností: je před svlekem (což by vysvětlovalo že je trochu bachratej, i když by vypadal trochu jinak), je to na něj moc veliký, nebo prostě nemá hlad.

Imperátoři nejsou žádní rychlorostoucí potvory :) Ta velikost by snad i seděla, sámo že +/- klidně ten měsíc, no.

Pokud je dostatečně veliké terárko, dají se chovat i v opravdu početných skupinách a kanibalismus i pře svleku je u nich minimální, nebo spíš, prakticky nulový.

Rosit pravidelně celé tera jednou za dva dny jenom popraškem, jako ranní rosa, nedomáčet na bahno! A jednou denně jeden kout, aby bylo vidět že je vlhký. Jinak je potřeba udělat něco s teplotou. Přes den 26-30°C, spíš kolem 28°C, v noci pokles na 20-21°C cca. Ono jim to krátkodobě nevadí, ale držet je při pokojovce je zabije, bohužel pomalu, takže to není tak rychle vidět. Nehledě na problémy s růstem při pokojové teplotě, svlekem a taky zažíváním. Pokud je mu zima, bude i míň žrát a celkově míň žít..

Děkuji za rady. :)

Včera jsem zkoušela znovu malé cvrčky (přecejenom první už cca 3 týdny nejedl a druhý (novější) není ani z poloviny tak kulatý jako první), ale opět před nimi jen uhýbali. Dočetla jsem se zde, že se můžou zkusit červi, jen se musí hlídat aby se nezahrabali. Mám jim je nějak "přizabít", nevíte? :) Zkoušela jsem omráčit cvrčky, myslela jsem, že jim jen utíkají, ale i tak se štíři cvrčkům vyhýbali.

Začala jsem jim tedy svítit častěji, kvůli teplu, ale nevadí jim více světla? Vím, že jsou aktivní hlavně v noci, přes den se schovávají v úkrytech, ale nebylo by lepší něco ve stylu vyhřívaného kamene?

Můj samec petersi, i když je to adult, sežral za 4 měsíce zimy 3 cvrčky. Pokud neubývají viditelně na váze, není problém. A když se zpátky vrátím k petersi, tak ty mi nikdy nežrali z pinzety a čekali až zhasnu a teprve potom lovili.

Červi klidně trochu naříznout, cvrčky dát do krabičky a klepat. Pokud se to nepřežene, tak jim bude chvíli trvat než se rouzkoukaj a začnou lézt, to je ideální.

Hlavně nad nima nestát jako boží ruka a nechat je přes noc být. Pokud se jeden z nich nechystá na svlek, tak není problém.

Světlo nevadí vůbec ničemu. Výhřevný kámen vysouší substrát a z mého pohledu je k prdu. Sice to trochu prohřeje, ale štír fakt není zvíře co by se šlo ohřát na kámen. A když se podíváš na cenu, tak je to šílenost úplně. Stačí lampička a k tomu normální žárovka. Pokud by sis chtěla udělat něco svého, tak objímka, kabel a žárovku k tomu :)

Promiňte, že s tím zase otravuji, ale opět musím požádat o radu ohledně potravy.

Svlek měla Zebra 17. nebo 18.5. Zkusila jsem jim dát tedy červy, jelikož už je to týden. Zkusila jsem malé, velké, živé, polomrtvé, naříznuté a štíři nic. :-( Když byli živí a hýbali se, štíři jim uhýbali, když byli polomrtví, nebo mrtví, jen přes ně přešli, jako by nebyli.

Nemyslím si, že by byli ve stresu, nebo neměli ideální podmínky. Do terárka jim zasahuji, jen při rosení, jsou na klidném místě, kolem terárka je minimum pohybu. Vlhkost udržuji, svítit jsem jim začala víc, teplota stoupla. Terárium je velké dost na takové prcky. Přes den jsou schovaní, přes noc, hlavně Filip, pochodují po terárku. Zebra sice tolik ne, ale už od začátku byla bojácnější než Filip.

Vím, že vydrží dlouho nežrát, ale Zebra nic neměla už cca 5 týdnů. Filip nevím jak dlouho, ale začíná hubnout. Porovnávám to podle fotek na internetu a takhle chudý by být asi neměl.

Po svleku je normální když nežerou třeba 14 dní, klidně i víc.

Co cvrčci? Já nemám moc dobrý zkušenosti s přijímáním červů. Pokud už jedinec po svleku normálně funguje a je vidět, že jeho schránka je ztvrdlá, nebál bych se jim tam na noc pár dát.

Jak je veliké terárko? Co ta teplota? To že stoupla není přesné.. Jak moc je hubený?

Fotky by neuškodily, ani terárka, ani štírů.

Foťák budu mít zítra večer, tak sem zítra dám fotky. Nevím jestli je hubený moc nebo málo, z fotek to snad pujde poznat.

Cvrčky jsem zkoušela asi 2 týdny zpět, nechtěli je, báli se jich, ale zkusím jim tam tedy nějaké dát, jen je musím v pondělí koupit. Červy jsem zkoušela právě proto, že byla Zebra po svleku, tak aby jí cvrčci neublížili. Jinak ale vypadá, že už má schránku ztvrdlou, alespoň má stejnou barvu jako Filip a v noci je aktivní.

Teplota je 25-29°C přes den a v noci pokojová. Terárko je krychle 25x25x25, ve zverimexu mi řekli, že to zatím stačí a za 2-4 měsíce koupit větší.

Ještě se zeptám, jak je to s pitím? Ještě jsem je neviděla pít a někde jsem četla, že pijí dost.

Fotka by se šikla..

Velikost je zatím OK, teplota taky. Pokud už má ztvrdlou schránku, není se čeho bát. Klidně tam ty cvrčky nechat přes noc a ráno zkontrolovat jestli žrali, popřípadě je vyndat, nebo uklidit zbytky.

Mají napáječku? Stačí víčko od petky, nebo jakákoliv menší mistička pro tohle určená. Klidně vysypat kamínkama, předejde se utopení krmného hmyzu. Cvrčci jakoby měli magnet na vodu a moc rádi se topí. Rosit na stěnu a klidně na kameny. Pokud mají korkovou kůru, tak klidně na tu, udrží na sobě vodu a občas je z toho vidím pít.

Štíři, to jsou takový divný stvoření. Vydrží nežrat hrozně dlouho a zároveň se někdy cpou co se do nich vejde. Každopádně si berou vždycky, když mají hlad. Není to tak, že by se cvrčka báli, pokud není poměr velikostí podobný, ale prostě je jeho přítomnost otravuje a když neustoupí cvrk, ustoupí štír. Hlavní je to prostě nehrotit.

Zatím se mi nestalo, že by mi hmyzák spáchal sebevraždu hladem. Spíš prostě exnou a je to..

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru