Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem želvy zelenavé

Dobrý den,
zhruba od včerejška mám doma 4 želvy zelenavá jsou NZ srpen až září. Chtěl bych je v budoucnu umístit na zahradu, ale zatím je mám doma v teráriu.
Mám pocit, že nemají žádnou tendenci zahrabávat se do směsi lignocelu s kopaným pískem, terárium je složeno asi z 1/4 z kamenů, 1/3 je právě lignocel s pískem a zbytek jsou drny (které jsou ale vlhčí) tak by mě zajímalo jak by směs lignocelu a písku měla být vlhká i když se to asi hůře popisuje?
Jinak je normální že malé želvy spí i během dne?
Já vím že jsou u mě chvíli ale i tak bych tuto aktivitu od nich čekal - může to být způsobeno vlhkostí v teráriu?
Do terária jsem zatím neumístil mističku s pitím, ale všude se píše, že želvy tolik nepijí, mám ji tam hned umístit?

Děkuji za odpověď

Předmět Autor Datum
pro začátek http://www.zelvy.wbs.cz/Zakladni-potreby-zelv---.h tml http://www.zelvy.wbs.cz/Chov---do…
lupus 29.05.2013 22:17
lupus
Tuto stránku mám samozřejmě přečtenou, ale s želvami nemám praktické zkušenosti. Jde mi o to že je t…
Frito 29.05.2013 22:28
Frito
tak je cca hod po vypnutí světel do mokrého zahrabujte sám, venku se jich rosa taky neptá jinak čeka…
lupus 29.05.2013 23:13
lupus
Pokud to máte takto uspořádáno, není problém a pokud se želvy nechtějí zahrabat, zahrabejte je sám..…
M. Laník 30.05.2013 16:45
M. Laník
Tak děkuji, netušil jsem že by to mohlo být tou teplotou. V současnosti mají moje Hermannky pod záři…
Frito 30.05.2013 20:50
Frito
Želvy zcela běžně spí i během dne, úplně malé herrmanky třeba v přírodě téměř nenajdete, žijí skrytě…
nikolas 30.05.2013 23:01
nikolas
Aha tak děkuji, zkusím je dneska večer zahrabat. Já jsem je zkoušel jenom rosit aby nebyly úplně na…
Frito 31.05.2013 11:41
Frito
aby jim nic nekoukalo :-) ráno jsou nasáklé jak houba :-) (a tak to ma byt, tak je to spravne...jak…
lupus 31.05.2013 11:49
lupus
No já vím že se zahrabávají celé, ale nevím jestli je můžu tak zahrabat i já když jim do toho tak ně…
Frito 31.05.2013 12:19
Frito
Máte na to 30 dní, zavolejte šéfovi, dají info kdo co(takhle Kučera vypadá jen na "žluťáky" - vyjímk…
lupus 31.05.2013 13:07
lupus
Dovolím si upozornit, že želvy, které spí pod výhřevkou, jsou líné a na noc zůstavají pod výhřevkou,…
M. Laník 31.05.2013 15:12
M. Laník
Ještě dodám, že pokud tedy mají teplotu pod lampou dobrou, ale zdržují se v teplé části (ne pod lamp… poslední
M. Laník 31.05.2013 15:15
M. Laník

Pokud to máte takto uspořádáno, není problém a pokud se želvy nechtějí zahrabat, zahrabejte je sám...
No, jak má být vlhká - to je na praktických zkušenostech a brzy to budete mít v oku - každopádně z toho nemohou mít jezírko, mělo by to být tak, že když na něj položíte ruku a mírně zatlačíte a pak ji dáte pryč, mělbyste ji mít mokrou.
Spánek během dne - záleží na nastavených teplotách - pokud spí pod lampou a na noc se nejdou zahrabat a zůstavají v okolí výhřevného místa, tak máte nastavenou teplotu vysoko a chce to snížit... Pokud jste však navázal na teploty od předchozího chovatele, tak by to mohl být následek změny (každá želva to snáší jinak). Ale možná by bylo dobré, pokud si nejste jistý, zeptat se předchozího majitele, protože jedině on podrobně zná jejich historii.

Tak děkuji, netušil jsem že by to mohlo být tou teplotou.
V současnosti mají moje Hermannky pod zářivkou 40°C, a v nejchladnější části což je zároveň vlhká část 19°C, to že celý den prospí ne přímo pod zářivkou ale v jejím prostoru všechny 4 mi bylo podezřelé. Nemají tendenci se jít v noci zahrabat a usínají pod zářivkou, ale mám je krátkou dobu nemusely by být ještě adaptované. Neuvědomil jsem si že mohou být navyklé na jiný režim (nebo uvědomoval), ale nepřikládal jsem tomu váhu což byla moje blbost. Co by se stalo pokud bych jim teplotu v teráriu nesnížil? Jde mi o to že byly nejspíše venku a tam je v současnosti stav který se bude v domácím prostředí hůře simulovat s tím že přicestovali ze severu na teplý jih aby toho nebylo málo?

Želvy zcela běžně spí i během dne, úplně malé herrmanky třeba v přírodě téměř nenajdete, žijí skrytě a téměř vůbec neopouštějí své křovinaté úkyty, nejsou příliš aktivní.
Misku s čerstvou vodou v teráriu by mít každopádně měly, malé želvy musí přijímat vodu velmi často, a to nejen s potravou. U větších už ji můžete občas vyndat.
To, že spí pod zářivkou nijak neovlivníte snížením teploty, jak vám radí M.Laník, ale právě naopak, dobrovolně vám do 19 stupňů nepolezou, proč by to dělaly? A proč by lezly do ještě nižší teploty? Nevím, co je podezřelého na tom, že se chovají zcela přirozeně a vyhledávají teplo. A jste si jist, že pod zářivkou opravdu máte 40 stupňů?
Jinak spousta želv vůbec nemá tendenci se na noc zahrabávat. Pokud s tím chcete něco udělat, tak je večer odzadu přihrábněte sám, většinou už se nevyhrabávají.

Aha tak děkuji, zkusím je dneska večer zahrabat. Já jsem je zkoušel jenom rosit aby nebyly úplně na suchu. Misku s vodou jsem hned přidal, umístil jsem ji poblíž zářivky tak aby voda byla teplejší, měl jsem ji tam dát ovšem hned.
Toho násilného zahrabání jsem se bál. Jak moc je mám zahrabat?

aby jim nic nekoukalo :-)

ráno jsou nasáklé jak houba :-) (a tak to ma byt, tak je to spravne...jak říká mjr.Haluška)
pokud takhle naberou v noci vodu a mají čerstvou luční směs, tak pijou jen trochu a jen málo kdy
(to by jsi ale měl vědět, když si tvrdil, že máš Khora načteného)

No já vím že se zahrabávají celé, ale nevím jestli je můžu tak zahrabat i já když jim do toho tak nějak pomůžu :-D, to že pijí málo vím, ale myslel jsem že se budou chtít zahrab samy. Včera jsem je přesunul na lignocel s pískem (který byl navlhčený) a myslel jsem že se instinktivně sami zahrabou ale to se teda nestalo tak jim dneska pomůžu.Jinak pampeliškové listy než jim dávám operu, když jim je dávám tak jsou ještě dost vlhké tak i z toho mají trošku vody. Vím že to zahrabávání potřebují, ale opravdu jsem si myslel že to budou dělat a vyhledávat samy.
A ještě takovou věc musím je registrovat na CITES papíry mám a měl bych spadat dle: http://www.kr-jihomoravsky.cz/Default.aspx?PubID=5 7894&TypeID=2 k panovi Kučerovi, ale nikdo mi tam nebere a nic jiného jsem na internetu nenašel. Poradíte prosím?

Dovolím si upozornit, že želvy, které spí pod výhřevkou, jsou líné a na noc zůstavají pod výhřevkou, může být skutečně projev toho, že chce teploty snížit a není to můj výmysl, ale praxe pana Miloše Junka viz. zde. Jenže jak říkám, nejsem schopen to posoudit a toho je schopen jen předchozí majitel a jsem si jist, že pokud by u předchozího majitele měli "jaro" a teď jim bylo dáno, vlastně, ze dne na den "léto", že by takhle reagovaly. Želvy jsou hodně konzervativní a už změna prostředí dělá hodně, natož ještě změna teplot. Proto jsem také psal, že pokus si není jist s teplotama, ať napíše předchozímu majiteli a ten by měl říct, v jakých teplotách je vhodné pokračoat.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru